Η γιορτή της Ουμανιτέ, ένας ιστορικός "θεσμός"

Η Λαϊκή Ενότητα ήταν και φέτος παρούσα στην ετήσια γιορτή της εφημερίδας Ουμανιτέ (L'Humanité) που έγινε στα περίχωρα του Παρισιού (Parc départemental de La Courneuve) από τις 14 ως τις 16 Σεπτέμβρη.

Η γιορτή της Ουμανιτέ έχει καθιερωθεί στην Γαλλία από το 1930 σαν μεγάλη λαϊκή γιορτή και ευκαιρία συνάντησης των οργανώσεων της ευρύτερης πολικής και κοινωνικής Αριστεράς από την Γαλλία και όλο τον κόσμο. Οργανώνεται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον σύνδεσμο φίλων της Ουμανιτέ, ενώ τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση της εφημερίδας.

Οι συζητήσεις σε φόρουμ και στα επί μέρους περίπτερα και η διάθεση πολιτικού ενημερωτικού υλικού προσδίδουν στην εκδήλωση τον πολιτικό της χαρακτήρα, ενώ γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις και εκπομπές εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης. Το τριήμερο έχει επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και είναι ταυτόχρονα χώρος εμπορικών δραστηριοτήτων.

Οι διεθνείς αντιπροσωπείες συμμετέχουν στην γιορτή της Ουμανιτέ από την αρχή της δεκαετίας 1970, εποχή πλατειών διεθνιστικών κινητοποιήσεων. Στήνουν περίπτερα που είναι συγκεντρωμένα στο κομμάτι του χώρου που ονομάζεται Παγκόσμιο Χωριό (Village du Monde).

Η γιορτή της Ουμανιτέ έχει εμπνεύσει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτη το 1945 την γιορτή της εφημερίδας του Ιταλικού ΚΚ Ουνιτά (l'Unità).

Βέβαια, με την πάροδο των δεκαετιών η η διάταξη, η ταυτότητα και ο συσχετισμός δυνάμεων των πολιτικών δυνάμεων έχει μεταβληθεί πολλές φορές. Η ιστορική αυτή αναφορά έχει πληροφοριακό και όχι ιδεολογικό χαρακτήρα.

Στον χώρο της ευρύτερης Γαλλικής Αριστεράς η συμμετοχή στην γιορτή είναι μάλλον ο κανόνας, ενώ η κάθε οργάνωση συμμετέχει για να προβάλει την ιδιαίτερη ταυτότητα της και στόχους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της Αχέντ Ταμίμι, δεκαεπτάχρονης Παλαιστίνιος αγωνίστριας που πέρασε έξη μήνες στις Ισραηλινές φυλακές για ένα χαστούκι που είχε δώσει σε οπλίτη των στρατευμάτων κατοχής.

Η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια στην γιορτή της Ουμανιτέ, καθώς η κρίση και οι πολιτικοί αγώνες στην πατρίδα μας είναι θέματα που αντανακλώνται στο Γαλλικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο.

Εκτός από τα καθαυτό περίπτερα Ελληνικών συλλογικοτήτων, η Ελλάδα είναι συχνά παρούσα σε διάφορα φόρουμ συζητήσεων.

Μέχρι το 2014 η Ελληνική Αριστερά εκπροσωπούνταν από το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο είχαν γίνει ενδιαφέρουσες πολιτικές εκδηλώσεις συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, επώνυμων και ανώνυμων, της γιορτής.

Πρέπει να ειπωθεί πως η οργανωτική επιτροπή της γιορτής δεν προσκαλεί ούτε δέχεται την το ΚΚΕ, εξαιτίας των πολύ τεταμένων σχέσεων που επικρατούν ανάμεσα σε αυτό και το ΚΚΓ.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία οργανώσεων που δεν ανήκουν ούτε πρόσκεινται ξεκάθαρα στο ΚΚΓ έχει ως προϋπόθεση μια σημαντική οικονομική συνεισφορά για την ενοικίαση του περιπτέρου και του εξοπλισμού του (καρέκλες, υδροδότηση, κλπ.)

Ενάντια σε δεξια και σοσιαλφιλελεύθερα μνημόνια και στην ξενοφοβία

Το 2015 και το 2016, η Ελλάδα που αντιστέκεται στα μνημόνια, και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που από τον Αύγουστο του 2015 τα εφαρμόζει, εκπροσωπήθηκε στη γιορτή από το περίπτερο του συλλόγου "Ελλάδα Γαλλία Αντίσταση" (Grèce France Résistance).

Το 2017 η Πολιτική Επιτροπή Παρισιού της Λαϊκής Ενότητας στεγάστηκε στο ίδιο περίπτερο με την τοπική οργάνωση του Partito della Rifondazione Comunista.

Η παρουσία της Αριστερής αντιμνημονιακής Ελλάδας στη γιορτή αυτά τα χρόνια προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και έκφραση αλληλεγγύης μεγάλου αριθμού επισκεπτών ενώ ήταν σαφής η απογοήτευση και αποδοκιμασία που εκφράστηκε, από συντρόφους όλου του φάσματος της Γαλλικής Αριστεράς, για την πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλική Αριστερά είχε καταψηφίσει στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, το 2015, την συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Απολογισμός της φετινής παρουσίας της Λαϊκής Ενότητας στην γιορτή της Ουμανιτέ

Τη φετινή χρονιά μοιραστήκαμε ένα περίπτερο με τους Ιταλούς συντρόφους. Το καινούργιο στοιχείο φέτος ήταν η παρουσία του Ιταλικού αριστερού κινήματος Potere al Popolo (Εξουσία στο Λαό) που έχει συγκροτηθεί εδώ και μερικούς μήνες από πολιτικές οργανώσεις, κινηματικούς χώρους και ανένταχτους αγωνιστές.

Η συνεργασία αυτή είχε συμβολική πολιτική σημασία. Αφενός η συγκρότηση πλατειών μετωπικών σχημάτων είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδιασμών στις χώρες μας. Αφετέρου ο ασυμβίβαστος διμέτωπος αγώνας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ξενοφοβικό εθνικισμό είναι σήμερα η επιβαλλόμενη πολιτική στην Ευρώπη για την Αριστερά. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ιταλοί σύντροφοι που παλεύουν στην χώρα τους ενάντια στην ξενοφοβική (και νεοφιλελεύθερη) κυβέρνηση Σαλβίνι-Ντι Μάιο αλλά ταυτόχρονα καταγγέλλουν την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης του PD.

Η παρουσία των Ιταλών συντρόφων έδωσε ιδιαίτερο δυναμισμό στο περίπτερο χάρη στην εισαγγελία ανανεωμένων προοπτικών στην γειτονική μας χώρα και πολλών νέων ανθρώπων.

Η παρουσία τη ΛαΕ εκφράστηκε με την συμμετοχή στην οργάνωση του κοινού περιπτέρου, σε πολιτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις στο περίπτερο και γενικά στο χώρο της γιορτής, και στην διάθεση του πολιτικού υλικού μας.

Η επιτυχία της συμμετοχής μας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην στήριξη και βοήθεια της ΛαΕ Βρυξελλών και του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Διοργανώσαμε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και από τις ευρωπαϊκές συνθήκες λιτότητας στην οποία συμμετείχε και το μέλος του NPA Christian Varquat. Η συζήτηση για αυτό το σύνθετο ζήτημα, το οποίο μόλις ανοίγει στην Ευρώπη, θα αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς θα πλησιάζουμε στις επόμενες ευρωεκλογές.

Συμμετείχαμε στην εκπομπή που διοργάνωσε το εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης "Là bas j'y suis" με θέμα τις πολιτικές δυνατότητες ανατροπής της λιτότητας στην Ευρώπη και το (επισφαλές) μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από την Λαϊκή Ενότητα, στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν ο Raoul Hedebouw από το Κόμμα Εργασίας του Βελγίου (PTB/ PVDA) και η Cristina Semblano από το Πορτογαλικό Μπλόκο της Αριστεράς (Bloco de Esquerda).

Επίσης συμμετείχαμε σε συζήτηση που διοργάνωσε η Γαλλική ακτιβιστική πλατφόρμα "Κινδυνεύει η Υγεία μας" (Notre Santé en Danger - NSED) παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα. Καθώς πια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο χώρο της Υγείας, μετά την Ελλάδα, εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Γαλλίας, το ζήτημα της Υγείας βρίσκεται στο ευρωπαϊκό επίκεντρο. Ειδικότερα, τα ζητήματα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών και  πρόσβασης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν γίνει προβληματικά σε πολλές χώρες, ενώ στην Ελλάδα η οξύτητα του προβλήματος αναδεικνύεται από τον τραγικό απολογισμό των φετινών πυρκαγιών. Αντίστοιχα πράγματα μπορούν να ειπωθούν και για την Ψυχιατρική φροντίδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον συνολικό ευρωπαϊκό χώρο.

Μέσα από την γιορτή της Ουμανιτέ μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε με συναγωνιστές από όλη τη Γαλλία  και άλλες χώρες και να πάρουμε ιδέες για νέες αγωνιστικές διεθνιστικές συναντήσεις.

Ο απολογισμός της συμμετοχής μας στην φετινή γιορτή της Ουμανιτέ ήταν θετικός και ελπίζουμε να σηματοδοτήσει ένα ξεκίνημα για μια εντονότερη παρέμβαση της Λαϊκής Ενότητας στην Γαλλία και στους Έλληνες του εξωτερικού, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Ετικέτες