Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές. Τρεις εκλογές, τρεις κάλπες σε μια κρισιμότατη περίοδο για τη χώρα, με οξυμμένα τα προβλήματα που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Πολιτική μάχη
Η Περιφέρεια της Αττικής διαδραματίζει σε αυτές τις εκλογές έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο και αυτό μεγεθύνει τη σημασία του μηνύματος των αποτελεσμάτων, αφού στην Αττική συγκεντρώνεται το 40% του πληθυσμού της χώρας και των εργαζομένων και το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. 
Η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι μια μάχη αυτοδιοικητική αλλά και βαθιά πολιτική. Είναι μια μάχη βαθιά πολιτική γιατί οφείλουμε να δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση το νόημα που της ανήκει και που έχουν αλλοιώσει οι μνημονιακές πολιτικές και οι θεσμικές καλλικρατικές αλλαγές. 

Το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, που εντέχνως κρύβεται στις ακομμάτιστες προεκλογικές καμπάνιες των εκφραστών υποψηφίων του μνημονιακού μπλοκ, είναι εκείνο που καθορίζει τις δικές μας ιεραρχήσεις και προτάσεις. Κυρίαρχο σημείο είναι η αξιακή φιλοσοφία των δικών μας αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών, της διεκδίκησης ενός άλλου μοντέλου αυτοδιοίκησης και μιας γενικότερης πολιτικής ανατροπής.

Η συντελούμενη κοινωνική, οικονομική καταστροφή και ο εκφυλισμός θεσμών και δημοκρατικών αξιών διαπερνούν το πολιτικό σκηνικό και τους νεοφιλελεύθερους, μνημονιακούς υπαιτίους, σε αγαστή συμπόρευση με την τρόικα, από την κεντρική πολιτική σκηνή μέχρι και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το καθεστώς αέναης λιτότητας και διαρκούς επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο από το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών στις 5 Μαΐου. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «έξοδο από την ύφεση» είναι οι νέες παραχωρήσεις στο κεφάλαιο. Στο τμήμα για τη «Δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» συμπεριλαμβάνονται η «απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών και η απομάκρυνση επενδυτικών εμποδίων», όπως είναι η ανάγκη σύνταξης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή ο σεβασμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και η «σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με αναπτυξιακό χαρακτήρα». 

Ξεπούλημα
Η σύνδεση με την περιφέρεια και οι σχεδιασμοί ξεπουλήματος, εκχώρησης και εκποίησης υποδομών και δημόσιας περιουσίας, περιβαλλοντικής καταστροφής, ύφεσης και φτωχοποίησης φαίνονται περίτρανα στη στρατηγική κατεύθυνση για τους στόχους του ΠΕΠ «Η συμβολή στην επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015, του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 και της Στρατηγικής της Ε.Ε. 2020».

Ανάμεσα σε αυτά που θα ξεπουληθούν είναι η διαχείριση των απορριμμάτων από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κ.ά., υπηρεσίες για τις οποίες ενδιαφέρονται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην Περιφέρεια Αττικής συμπυκνώνονται οι παθογένειες όλης της χώρας: Η ανεργία καλπάζει, το περιβάλλον συνεχώς υποβαθμίζεται, οι κοινωνικές υποδομές υπολειτουργούν.

Η δική μας προσέγγιση, η αριστερή προσέγγιση, δεν μπορεί παρά να είναι συνολική, έχοντας επίκεντρο τον πολίτη, τον εργαζόμενο, το μικροεπιχειρηματία, τον άνεργο, το συνταξιούχο, το νεολαίο, με τη λογική της συναντίληψης, της συναπόφασης και του ελέγχου, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού μοντέλου αυτοδιοίκησης. 

Σε αντιδιαστολή με τους υπηρέτες των μεγαλοσυμφερόντων που θυσιάζουν ανθρώπους, επιχειρήσεις, περιβάλλον και ιστορία, βάζουμε τις δικές μας διαχωριστικές γραμμές, θέτοντας ως προτεραιότητες την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των στρατηγικών τομέων που θα λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών, τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την αναδιανομή των κονδυλίων και τη διεκδίκηση και αξιοποίηση πόρων για τους πολίτες. 

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, της τοπικής ιστορικότητας και των αρχαιολογικών μνημείων που μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός μοχλός.

Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί από τις τριπλές εκλογές είναι το μήνυμα της ανατροπής των πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης, είναι το μήνυμα της δικής μας πρότασης για συνολική έξοδο από την κρίση. 

Και στην Περιφέρεια Αττικής μπορούμε και πρέπει να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη, τη δική μας μάχη για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τα σχέδια καταστροφής και να εφαρμόσουμε τις δικές μας προτάσεις.

Η Κατερίνα Θανοπούλου είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον κεντρικό τομέα με τη «Δύναμη Ζωής - Ρένα Δούρου»