Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό στην Πτολεμαΐδα για το προσφυγικό ζήτημα, με ομιλητές τους πρώην βουλευτές και μάχιμους αντιμνημονιακούς αγωνιστές Γιάννα Γαϊτάνη και Βαγγέλη Διαμαντόπουλο.

Περισσότεροι από 30 ήταν οι συμμετέχοντες, με σημαντική την παρουσία της νεολαίας, συζητώντας για περισσότερες από 2 ώρες για τις εμπειρίες και την άποψή τους πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για το πώς παλεύεται ο ρατσισμός και ο φασισμός. Παραβρέθηκαν φίλοι και φίλες από την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά, την Κοζάνη, ενώ 4 μαθητές μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενημερώνοντάς μας μάλιστα ότι στην πρόσφατη κατάληψη του σχολείου τους διοργάνωσαν συζήτηση για τους πρόσφυγες!

Το ερέθισμα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν τα τελευταία ρατσιστικά κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και η προσπάθεια των νεοχιτλερικών παρακρατικών της ΧΑ (αλλά και ακροδεξιών τμημάτων της ΝΔ) να ξαναβγούν στο προσκήνιο και να επιβάλουν μια αντιδραστική ατζέντα. Η προσπάθειά τους μέχρι στιγμής αποτυγχάνει, από τις πολλαπλάσιου μεγέθους και αποφασιστικότητας κινητοποιήσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Ωστόσο, τα γεγονότα σε Ωραιόκαστρο, Λέσβο, Χίο κ.α. , αν και μειοψηφικά, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η αντίδραση και ο φασισμός καραδοκούν να αδράξουν τις ευκαιρίες που γεννάνε τα μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική κρίση, ιδιαίτερα μετά τη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνθηκολόγησή του στο όνομα της Αριστεράς. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας,  ιδίως σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλιμακώνονται, οι ΗΠΑ βομβαρδιζουν τη Μοσούλη του Ιράκ και η Ρωσία το Χαλέπι της Συρίας.

Ο ρατσισμός είναι βασικό όπλο για την κυρίαρχη τάξη, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι εχθρός μας είναι ο φτωχός της διαφορετικής θρησκείας ή έθνους. Προσπαθούν να μας διχάσουν για να μην ενωθούμε απέναντι στους εκμεταλλευτές και καταπιεστές μας. Στην Ευρώπη η ακροδεξιά και το ρατσιστικό ρεύμα ισχυροποιείται. Στην Ελλάδα οι δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς κατάφεραν και τους έχουν περιορίσει σημαντικά, ωστόσο ένα ολόκληρο μπλοκ δυνάμεων δουλεύει σε ρατσιστική κατεύθυνση: από το μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ που απωθεί, φυλακίζει και απελαύνει ανθρώπους  σε συμμόρφωση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μέχρι τα υπόλοιπα κόμματα και τους φασίστες στα δεξιά του που απαιτούν ακόμα σκληρότερη αντιμετώπιση. Όλοι αυτοί μαζί συμφωνούν ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, επιβάλλοντας ή συναινώντας στα  μνημόνια για να βγούνε κερδισμένοι οι Μαρινόπουλοι και οι Μαρινάκηδες. Η κυβέρνηση Τσίπρα με τη συναίνεση και των δυνάμεων στα δεξιά του στρώνει το δρόμο για τη διαγραφή χρεών στον Μαρινόπουλο των 10 χιλιάδων απολύσεων στην Ελλάδα (αλλά και των χρυσών δουλειών/κερδών στο εξωτερικό), αλλά  δε διαγράφει τα χρέη χιλιάδων φτωχών ανθρώπω και βγάζει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία τους. Όλοι αυτοί μαζί τρέμουν και απεύχονται κάθε πολιτική και κοινωνική αμφισβήτηση από τα κάτω και από τα αριστερά.  Κι επομένως είναι μονόδρομος γι αυτούς να επιστρατεύουν ξανά και ξανά τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, την τρομοϋστερία, τον εθνικισμό, ως απαραίτητο συμπλήρωμα στις βάρβαρες οικονομικές/κοινωνικές πολιτικές τους.

Επομένως, παρόλο που στην περιοχή μας δεν υπάρχουν ακόμα έντονα κρούσματα, ρατσιστικές αντιλήψεις είναι αρκετά διαδεδομένες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιες προκλήσεις στο άμεσο-μεσοπρόθεσμο μέλλον. Πρέπει λοιπόν να οργανωθούμε και να δράσουμε.

Σε ό,τι μας αφορά, όπως το έθετε και ο τίτλος της εκδήλωσης (« Εχθρός μας οι πρόσφυγες ή τα μνημόνια και οι τραπεζίτες;»)  η απάντηση είναι ταξική. Από τη σκοπιά των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών και των ανέργων, η  πάλη ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, τα μνημόνια και τους τραπεζίτες είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να δοθεί η μάχη αποτελεσματικά ούτε στο άλλο. Σε αυτό το πνεύμα προτάθηκε να δουλέψουμε για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 24/11.

Αυτά και άλλα ειπώθηκαν στην εκδήλωση, μπήκαν ερωτήματα και προβληματισμοί, οι απαντήσεις και τα συμπεράσματα διαμορφώθηκαν συλλογικά. Η ΚΑΡ κάλεσε τον κόσμο στη δημιουργία ομάδας με συστηματική δράση στην περιοχή. Η συμμετοχή μας ενθάρρυνε να δωσουμε γρηγορη συνεχεια σε αυτή την κατεύθυνση. Το επόμενο βήμα θα είναι ανοιχτή συνέλευση της Κίνησης για να οργανωσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας.

Δείτε το βίντεο με τμήμα της εισήγησης της Γ.Γαϊτάνη 

Ετικέτες