Με επιτυχία και ιδιαίτερα πλούσια συζήτηση ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του τεύχους ν. 7 του περιοδικού «Κόκκινο» στο καφενείο «1968» στην Καλλιθέα, με ομιλητές τον Δημήτρη Κατσορίδα και Αντώνη Νταβανέλο.

Ο Δημήτρης Κατσορίδας, ανοίγοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε στο άρθρο του " Η συνεισφορά του Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο) στη θεωρία και πρακτική της αυτοδιαχείρισης" που βρίσκεται στις σελίδες του περιοδικού «Κόκκινο». Μίλησε για την εμπειρία της Αλγερίας και το ιστορικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης του 1962, καθώς και για τη συνεισφορά του Πάμπλο (Μιχάλης Ράπτης) στην θεσμοθέτησή και διατήρηση του. Ταυτόχρονα, μίλησε για την μάχη με  την γραφειοκρατία και τον τελικό εκφυλισμό μιας πραγματικής κίνησης των «από κάτω». Τόνισε ότι η αυτοδιαχείριση είναι μια έννοια και πρακτική συνιφασμένη με την παράδοση της επαναστατικής αριστεράς και μια έννοια  που η αριστερά πρέπει να ξαναθυμηθεί.

Ο Αντώνης Νταβανέλος στάθηκε στην προσπάθεια που κάνει η ΔΕΑ και το Κόκκινο Δίκτυο να ανοίξει τη συζήτηση στην αριστερά, αποφεύγοντας τους κινδύνους του σεχταρισμού και της απομόνωσης, κάνοντας όμως ταυτόχρονα σαφή την ταυτότητά και την άποψή της.  Πρόσθεσε ότι η ειλικρίνια σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύεται από το πλήθος των συζητήσεων και των ομιλητών στον πολυχώρο Κομμούνα αλλά και από το πλήθος των αρθρογράφων στην εφημερίδα Εργατική Αριστερά και στο περιοδικό «Κόκκινο». Στη συνέχεια, παρουσίασε την αθρογραφία του τρέχοντος τεύχους. Αναλυτικότερα είπε ότι το αφιέρωμα για το 1917, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία, που καθιέρωσε το σύνθημα «όλη η εξουσία στα σοβιέτ», είναι πολύ σημαντικό σε μια χρονιά που η συζήτηση στην επέτειο των 100 χρόνων  αποδεικνύεται πολύ φτωχή και αποτελεί την αρχή των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν στην Κομμούνα.Το άρθρο για το 1905, τη «γενική πρόβα του 1917» μαζί με το αφιέρωμα για τον Λένιν, που απαντά στη διαστρεβλωμένη εικόνα του «πραξικοπηματία»  που παρουσιάζεται για αυτόν, αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα. Τα άρθρα για το καθεστώς στην Τουρκία και την ιστορία των Άσαντ Συρία αποτελούν συμβολή που ξεκαθαρίζει την φύση των δύο καθεστώτων για την οποία γίνεται αντιπαράθεση και αναδεικνύουν τον πραγματικό κίνδυνο που αποτελούν και τα δύο καθεστώτα για τις εργατικές τάξεις των χωρών τους. Συνεχίζοντας, μίλησε για το άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕ που δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τις απαρχές και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ορία της ΕΕ και όχι μόνο εμφανίζεται ένα μαζικό ρατσιστικό ακροδεξιό ρεύμα το οποίο χρήζει μαζικής – λαϊκής αντιφασιστικής απανάτησης και για αυτό το άρθρο για την απάντηση στην ακροδεξιά έχει ιδιαίτερη σημασία.Κλείνοντας, ο Αντώνης Νταβανέλος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται από τη ΔΕΑ και το Κόκκινο Δίκτυο, μέσω προτάσεων και ιδεών, οικονομικών συνεισφορών και προσωπικών διαθεσιμοτήτωντα επόμενα τεύχη του «Κόκκινο» καθώς και για τις επόμενες εκδόσεις βιβλίων.

Μετά τις εισηγήσεις των δύο ομιλητών ακολούθησε μια ζωντανή συζήτηση με διαφορετικές απόψεις, σε μια βεντάλια θεμάτων από το μεταναστευτικό ως την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ετικέτες