Η κυβέρνηση αποκλείει τους Παθολόγους από τις ΤΟΜΥ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 3/9/2017

Είχαμε έγκαιρα καταγγείλει πως το κυβερνητικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που τώρα έγινε νόμος κι εφαρμόζεται στην ουσία του είναι μια μνημονιακή ρύθμιση με στόχους 1. την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης και η μεταβίβασή της σε κονδύλια ΕΣΠΑ 2. την θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού “gate keeper” – «πορτιέρη»  που ο ρόλος του θα είναι η απαγόρευση της πρόσβασης των ασθενών σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και στην νοσοκομειακή περίθαλψη και 3. την επέκταση των προσωρινών ελαστικών εργασιακών σχέσεων ανασφάλειας και ομηρίας για τους νέους ειδικευμένους γιατρούς και γενικά για τους υγειονομικούς. Άλλωστε αυτά ήταν προφανή και από το πρωτότυπο αγγλόφωνο κείμενο της «συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών» όπου σαφέστατα οι προβλεπόμενες τότε ρυθμίσεις για την ΠΦΥ αλλά και για την ιατρική εκπαίδευση εντάσσονταν «πακέτο» στο πλαίσιο «στόχων» περιορισμού των δαπανών περίθαλψης και όπου σαφέστατα περιγραφόταν ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού ως “gate keeper” – «πορτιέρη» - «μπράβου».

(http://arsigr.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html)

Η προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη του πρόσφατου νόμου από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς  όχι μόνο επιβεβαιώνει τα παραπάνω αλλά καταδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων :

  1. Ο μικρός αριθμός των αιτήσεων εκ μέρους των γιατρών απλά δείχνει αυτό που ο υγειονομικός κόσμος το έχει τούμπανο και οι μνημονιακές κυβερνήσεις κρυφό καμάρι όπως ακριβώς γίνεται και με τις θέσεις επιμελητών ΕΣΥ. Δηλαδή το αυτονόητο πως όταν πρόκειται για μια προσωρινή θέση (2 + 2 έτη επί του προκειμένου) εργασιακής και επιστημονικής ανασφάλειας και β’ κατηγορίας επιστημονικών – επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους ειδικευμένους γιατρούς αφού «τραγουδούν» οι σειρήνες του εξωτερικού. Αντίθετα, όταν πρόκειται για μόνιμη θέση με όρους επιστημονικής – επαγγελματικής ισοτιμίας υπάρχει πλήθος αιτήσεων τόσο από τους εδώ νέους γιατρούς όσο και από αυτούς του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν. Η κυβέρνηση φυσικά το ήξερε αυτό αλλά κάνει σαν να ανακάλυψε την Αμερική.
  2. Στην αγχωτική προσπάθεια επί λέξη υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης περί “gate keeping” η κυβέρνηση κάνει αστείες και έκνομες ενέργειες. Χαρακτηριστικά ενώ στον ίδιο τον πρόσφατο νόμο οι ιατρικές ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Ειδικής Παθολογίας αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά αυτές τις θέσεις ΠΦΥ, στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση ως διά μαγείας πρακτικά οι Παθολόγοι ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ αφού προβλέπεται πως οι αιτήσεις τους θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ αν δεν υπάρχει για την ίδια θέση αίτηση Γενικού Γιατρού. Χαρακτηριστικά ενώ τόσο στον ν. 4461/17 (παρ.3, άρθρο 106) τον οποίο επικαλείται η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση αλλά όσο και στον ν. 4486/17 περί ΠΦΥ οι ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας αναφέρονται με ισότιμο τρόπο, στην υπουργική απόφαση ΑΔΑ ΨΖΡ3465ΦΥΟ-Ω96 23-6-17 με βάση την οποία γίνονται οι προκηρύξεις θέσεων πρακτικά ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ οι Παθολόγοι. Μάλιστα ο ΕΚΝΟΜΟΣ αυτός αποκλεισμός εισάγεται με λαθραίο και κουτοπόνηρο τρόπο σε μια μόνο παράγραφο στην σελ. 4  όπου αναφέρεται «… ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, και ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ αυτών, ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παθολογίας».   Ήταν  που ήταν στραβό δηλαδή το κλήμα (με τον μικρό αριθμό αιτήσεων για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω), το έφαγε και ο γάϊδαρος (η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να αποκλείσει από την ΠΦΥ τους Παθολόγους και όλες της ειδικότητες πλην της Γενικής Ιατρικής παραβιάζοντας ακόμα και τους ίδιους τους δικούς της πρόσφατους νόμους).

Έτσι η κυβέρνηση, με αυτήν την απαράδεκτη και έκνομη ανισοτιμία – αποκλεισμό δίνει το μήνυμα σε όλους τους ειδικευόμενους Παθολογίας που έχουν απομείνει στην χώρα να πάρουν κι αυτοί των οματιών τους και να φύγουν στο εξωτερικό.

Άλλωστε η αντιδραστική μνημονιακή πολιτική για την ΠΦΥ είχε ήδη γίνει εμφανής με τα πεπραγμένα και προηγούμενων κυβερνήσεων. Με την προσπάθεια μεταφόρτωσης  της ΠΦΥ στους δήμους και στις περιφέρειες με επιχειρηματικοποιημένες μισοϊδιωτικές δομές. Με την βίαια διάλυση των δομών του ΙΚΑ την περίοδο 2012- 2013, κλπ.

Ο λαός μας δεν χρειάζεται μια τέτοια δήθεν «ΠΦΥ» μαϊμού μνημονιακή μακέτα. Αντίθετα χρειάζεται μια  δωρεάν αποκλειστικά δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση πλήρως ενταγμένη στο ΕΣΥ οργανικά διασυνδεμένη με τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς μόνιμους Επιμελητές κλάδου ΕΣΥ και γενικά υγειονομικούς λειτουργούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμες θέσεις. Με σοβαρές και πλήρεις δομές (πολυδύναμα επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στην περιφέρεια και περιφερειακά ιατρεία στην ευθύνη των Κέντρων Υγείας). Με προσανατολισμό στην Πρόληψη. Με ένταξη σε αυτήν την πραγματική ΠΦΥ και των υποβαθμισμένων σήμερα δομών δημόσιας υγείας και των ανύπαρκτων σήμερα δομών ιατρικής της εργασίας. Με την αρμονική οργανική διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να διασφαλίζει τόσο την ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και την αποφόρτιση των νοσοκομείων από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπίζονται από τα Κέντρα Υγείας. Επίσης να διασφαλίζει πως ιατρικές ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται τόσο με την πρωτοβάθμια όσο και με την νοσοκομειακή περίθαλψη  δεν θα αποξενώνονται από κανένα από τα δύο αντικείμενα. Με σύγχρονο ψηφιακό σύστημα ιατρικών αρχείων για τον πληθυσμό.  Μια δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία που θα προσφέρει επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια σε όλους τους νέους ειδικευμένους γιατρούς με ειδικότητες που αναφέρονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα, Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους κλπ χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Ο αγώνας για δωρεάν δημόσια σύγχρονη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι ζωτικός για το υγειονομικό αλλά και ευρύτερα για το λαϊκό κίνημα. Γι αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση αποκρούοντας την καταστροφική πολιτική και την παραπλανητική προπαγάνδα του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.

Ετικέτες