Άλλο ένα ιμπεριαλιστικό «παράσημο» φαίνεται να κερδίζει με το σπαθί της η τάχα «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα έγινε γνωστό αρχικά από την ακροδεξιά φυλλάδα (και πλυντήριο της Χρυσής Αυγής) ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με τη συζήτηση να φτάνει ως τη Βουλή. Καμιά φορά, μέσα από τις ενδοαστικές διαμάχες, το βούρκο των ανταγωνισμών και τα εκατέρωθεν «χτυπήματα» έρχονται στην επιφάνεια ενδιαφέρουσες ειδήσεις...

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται:

«Εδώ και λίγους μήνες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ σχετικά με τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία... Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας....».

Ανάμεσα σε άλλα μαθαίνουμε ότι «... Τα βλήματα Μ1 105 mm χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό στα αμερικανικά άρματα M48 A5Molf (αρχικώς M48 Patton). .. Η χώρα μας είχε αποκτήσει περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης Μ48 από τις ΗΠΑ και την τέως Δυτική Γερμανία. Ο Στρατός της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει 460 άρματα Μ60 Patton, πολλά από τα οποία έχουν εισβάλει στην Υεμένη. Τα βλήματα που θέλουν να αγοράσουν από τα εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, οι Σαουδάραβες θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν στην Υεμένη... Η απάντηση είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες στην Ε.Ε. ωριμάζει η συζήτηση να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λόγω των εγκλημάτων που ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι συντελούνται στον πόλεμο της Υεμένης. Οπως είναι προφανές, οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να περιμένουν την παραγωγή νέων βλημάτων και βιάζονται να αγοράσουν μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό για να τελειώσουν τον πόλεμο.»

Φυσικά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο Κούλης κι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν εξαγριώνονται με τη συμφωνία με ένα από τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα του πλανήτη, που δολοφονεί μαζικά αμάχους στην Υεμένη, αλλά εστιάζουν μόνο στο ζήτημα ...αδιαφάνειας και στην περίπτωση του μεσάζοντα. Η κυβέρνηση απαντάει ότι «Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «ενέκριναν τη συμφωνία (σσ. εννοεί την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής» και ότι δεν υπάρχει μεσάζων. Άρα όλοι οι καλοί φίλοι συναινούν στο ότι κατά τα άλλα όλα βαίνουν καλώς...

Η Υεμένη εδώ και 2,5 χρόνια βιώνει την στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, με την αρωγή των ΗΠΑ , του Ισραήλ και της Βρετανίας. Χιλιάδες άμαχοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, το 50% του συνολικού πληθυσμού της (σχεδόν 28 εκατομμύρια) υποσιτιζόταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβρη. Τα ίδια στοιχεία ανέφεραν ότι οκτώ στα δέκα παιδιά πλήττονται από τον υποσιτισμό και ότι κάθε 5-10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας ξεπέρασε τις 500.000 και ήδη πάνω από 2000 έχουν πεθάνει από τη νόσο... Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωνε ότι η χολέρα εξακολουθεί να προσβάλλει περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα. Εκατομμύρια Υεμενίτες δεν έχουν πόσιμο νερό, κάτι που διευκολύνει τη διάδοση της επιδημίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 99% των προσώπων που προσβάλλονται από τη χολέρα μπορούν να επιβιώσουν, αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όμως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Ϋεμενίτες δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε στοιχειώδη περίθαλψη.

Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν για την ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιδίδεται σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική «αναβάθμισης» του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή.

Όχι μόνο ξοδεύει δισεκατομμύρια για αναβάθμιση των F-16, ενώ προωθεί την αγορά των F-35. Όχι μόνο αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες στον προϋπολογισμό για το 2018 (από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παραμένει στη 2η θέση σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ η φτώχεια, η ανεργία και η επισφάλεια στη χώρα πλαταίνει και βαθαίνει. Όχι μόνο διεκδικεί να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις και να ανοίξει καινούρια ορμητήρια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Όχι μόνο στήνει αντιδραστικές συμφωνίες-άξονες με τη χούντα της Αιγύπτου και το ακροδεξιό κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Όχι μόνο στήνει «εθνικό αντιτουρκικό μέτωπο» στο οποίο χωράνε ακόμα και φωτογραφίες και χαμόγελα με τους νεοναζί κασιδιάρηδες και παίζει ανοιχτά με το ενδεχόμενο πρόκλησης πολεμικών επεισοδίων στο Αιγαίο. Όχι μόνο σφραγίζει τα σύνορα από κοινού με ΕΕ και ΝΑΤΟ βάφοντας τα χέρια της με αίμα χιλιάδων προσφύγων... Σήμερα μαθαίνουμε ότι διαθέτει και πλέονασμα πυρομαχικών, τα οποία πουλάει στη Σαουδική Αραβία (καθεστώς που εκτελεί δια αποκεφαλισμού αντιφρονούντες), για να τη χρησιμοποιήσει σε μια βάρβαρη αιματοβαμμένη εκστρατεία, ακόμα και την ώρα που η ΕΕ υποχρεώνεται να συζητά το ενδεχόμενο εμπάργκο! Τελικά κάποιες μονομερείς ενέργειες δεν... απειλούν τη χώρα με καταστροφή, έξοδο από ευρώ και ΕΕ. Τις συνηθίζει αυτές τις «μονομέρειες» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν διαφοροποιείται από την ΕΕ κάθε φορά που αυτή συζητά κάποια «δειλά» μέτρα κατά του Ισραήλ, ή όταν παίρνει εύσημα από τη χούντα της Αιγύπτου για το ότι αποτελεί την πιο συνεπή υπερασπίστρια των θέσεών της απέναντι σε άλλες πιο δύσπιστες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (που θέλουν να διατηρούν ως φύλλο συκής μια απόσταση από τον Σίσι και να εκφράζουν έστω μια κάποια «ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο»).

Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας διεκδικεί όλο και πιο επιθετικά το κομμάτι που της αναλογεί στην ιμπεριαλιστική πίτα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επενδύει στο να αναδειχθεί η Ελλάδα ως το πλέον αναβαθμισμένο «μαντρόσκυλο» της περιοχής (καλύπτοντας το κενό που προκαλεί στην νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ η διαφοροποίηση της Τουρκίας), σε συνεργασία με τα πιο αδίστακτα και σταθερά στηρίγματα της ιμπεριαλιστικής «τάξης» στην περιοχή: το Ισραήλ, την χούντα της Αιγύπτου και τώρα και με το Βασίλειο των Σαούντ. Για να διεκδικήσουν το μάξιμουμ των συμφερόντων τους, οι Έλληνες καπιταλιστές, δεν διστάζουν να τσαλαπατήσουν εκατομμύρια εργαζομένων, ανέργων και φτωχών στην Ελλάδα, να πνίξουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, να δολοφονήσουν αραβικούς λαούς στη Μέση Ανατολή. Αυτό το σχέδιο υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και ό,τι βρίσκεται στα δεξιά της.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τις στρατοκρατικές μπίζνες ούτε την ένταξη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Επίσης δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε ή από την οποιαδήποτε συμμαχία με τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, ή από την ταύτιση με την φιλοϊμπεριαλιστική-εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, που βρίσκει στήριξη από το αντίστοιχο αφήγημα που κατακλύζει νυχθημερόν τα καθεστωτικά ΜΜΕ όλων των αποχρώσεων. Μόνο στέρηση πόρων για τις κοινωνικές ανάγκες, εύφορο έδαφος για τους φασίστες και κίνδυνο πολέμου (που ως είθισται πληρώνουν οι φτωχοί των εμπλεκόμενων κάθε φορά χωρών) φέρνει αυτή η πολιτική.

Η Αριστερά πρέπει να απαντήσει με πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια τον δικό «μας» εθνικισμό, που είναι πρόθυμος να στηρίξει -πολιτικά αλλά και υλικά- δολοφονικές εκστρατείες που δολοφονούν μαζικά τα ταξικά μας αδέρφια στη Μέση Ανατολή. 

Ετικέτες