Απίστευτο και όμως αληθινό. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε μέλη πολιτικών οργανώσεων και φεμινιστικών συλλογικοτήτων επειδή τόλμησαν να πραγματοποιήσουν μια συμβολική συγκέντρωση για την ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και μάλιστα τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Ο Χρυσοχοϊδης και η κυβέρνησή του με το πρόσχημα της πανδημίας επιδιώκουν να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων, τα όργια καταστολής, τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και σε μια περίοδο που οι γυναικοκτονίες αυξάνονται με επικίνδυνους ρυθμούς.

Η συμβολική κινητοποίηση του γυναικείου κινήματος για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, αποτέλεσε το "νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο" τη στιγμή που τέσσερις καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τις γυναίκες που συγκεντρώθηκαν τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και στη συνέχεια τις συνέλαβαν στοιβάζοντάς τες σε ένα μικρό βαν που προφανώς δεν πληρεί κανένα μέτρο προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. Για μια ακόμη φορά το κίνημα βρίσκεται μίλια μπροστά από τις κρατικές αρχές. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο.

Στην Ελλάδα σήμερα νομιμοποιείσαι να πανηγυρίζεις για τους αριθμούς των νεκρών, να ισχυρίζεσαι ότι με περισσότερες ΜΕΘ θα υπήρχαν περισσότεροι θάνατοι και να βυθίζεις μια κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, αλλά απαγορεύεται να αντιστέκεσαι πολιτικά, να εκφράζεσαι συλλογικά και μάλιστα με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το γυναικείο κίνημα όμως σήμερα απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Οι συντρόφισσές μας έβαλαν μπροστά τα σώματά τους, τόσο για τις αδελφές τους που χάθηκαν από κάποια καραμπίνα ή κάποιο μαχαίρι, όσο και για όλους όσοι θέλουν να αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, βία, φτώχεια και αυταρχισμό.

Αλληλεγγύη στον αγώνα τους!

Στα παρακάτω links: Η ώρα της προσαγωγής και οι δηλώσεις της Κατερίνας Γιαννούλια

Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος