Επισηµοποίηση µιας προαναγγελθείσας έντασης της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και µεταναστών µπορεί να χαρακτηριστεί η «µίνι» Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, την ίδια περίπου χρονική στιγµή κατά την οποία 100 πρόσφυγες, προερχόµενοι από τη Λιβύη, αφήνονταν, για µια ακόµη φορά, να πνιγούν αβοήθητοι στη Μεσόγειο.

Την παραµονή εξάλλου της Συνόδου, η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε την προµήθεια 25 drones για την «καταπολέµηση της λαθροµετανάστευσης» στα σύνορα, σύµφωνα µε το σχετικό ενηµερωτικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Άµυνας. Αποδεικνύοντας έτσι ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όχι µόνο πήγε στη Σύνοδο συναινώντας εκ των προτέρων στο αποτέλεσµά της, αλλά, ως πρόθυµος θεµατοφύλακας των αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ, έσπευσε και να προκαταλάβει την υλοποίηση των αποφάσεών της. Δίνοντας για µια φορά ακόµη τα «διαπιστευτήρια» της συµµόρφωσής του µε τις επιταγές της Ευρώπης-Φρούριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανεξαρτήτως της «σκληρής» ή όχι ρητορικής που χρησιµοποίησαν, υιοθέτησαν στην πραγµατικότητα την ατζέντα που επέβαλε η ακροδεξιά: Να στήσουν σε «τρίτες χώρες» µεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και παράλληλα να ενισχύσουν οικονοµικά την καταστολή, προκειµένου κανένας πρόσφυγας ή µετανάστης να µην µπορεί να περάσει τα ερµητικά κλειστά σύνορα της ΕΕ. Οι αποφάσεις της Συνόδου παραπέµπουν σαφώς στο παράδειγµα της συµφωνίας που έχει συναφθεί µεταξύ ΕΕ και Λιβύης, όπου χιλιάδες πρόσφυγες των ιµπεριαλιστικών πολέµων και της φτώχειας πωλούνται σαν αναλώσιµα  αντικείµενα στα σκλαβοπάζαρα που έχουν στήσει Λίβυοι «πολέµαρχοι», µετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα αυτή. Πολλοί µάλιστα πρόσφυγες, που έχουν δραπετεύσει από τα σκλαβοπάζαρα, άντρες και γυναίκες, επιλέγουν, όταν συλλαµβάνονται είτε από δυνάµεις της FRONTEX είτε της λιβυκής ακτοφυλακής, να πέφτουν στη θάλασσα και να πνίγονται, παρά να επιστρέψουν πίσω.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα, αποφασίστηκαν  «επιπρόσθετες προσπάθειες για να εφαρµοστεί πλήρως» η αντιπροσφυγική συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και ο εγκλωβισµός όσων καταφέρνουν να περάσουν τις πύλες εισόδου των ευρωπαϊκών συνόρων σε «ελεγχόµενα κέντρα που θα δηµιουργηθούν στα κράτη-µέλη σε εθελοντική βάση», µε προοπτική την ενίσχυση των απελάσεων στη βάση του εντελώς αυθαίρετου διαχωρισµού µεταξύ προσφύγων και «παράτυπων µεταναστών». Αυτό σηµαίνει καταρχήν την ενδυνάµωση της στρατιωτικής παρουσίας των δυνάµεων του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο, µε συνακόλουθο αποτέλεσµα την αύξηση των πνιγµών των υπό διωγµό προσφύγων, που θα επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες οδούς διαφυγής και προσπέλασης στην Ευρώπη.

Σηµαίνει επίσης ότι στις στοχεύσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης βρίσκεται η εντατικοποίηση των απελάσεων: η µεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που καταλήγουν στη χώρα µας χαρακτηρίζονται µε αυθαίρετα κριτήρια ως «παράτυποι µετανάστες», ενώ οι αιτήσεις χορήγησης προσφυγικού ασύλου, ακόµα και των Σύριων, απορρίπτονται στην τεράστια πλειοψηφία τους, µε πανοµοιότυπες αποφάσεις. Σηµαίνει ακόµη ενίσχυση του trafficking, που υποτίθεται ότι θέλουν οι κυβερνώντες να «καταπολεµήσουν».

Αυτή τη «συνδροµή σε εθελοντική βάση» έσπευσε να παράσχει ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, παρά τη ρητορική του (επικοινωνιακής υφής) για «ευθύνες όλης της Ευρώπης στο Προσφυγικό», δέχθηκε αµέσως να προσφέρει «χείρα βοήθειας» στην Άγκελα Μέρκελ προκειµένου να διατηρήσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες της µε τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της, µε τους οποίους η διαφωνία της δεν έγκειται στο σφράγισµα ή όχι των συνόρων, αλλά στη µονοµερή ή όχι διαδικασία αυτού του σφραγίσµατος. Συνάπτοντας  διµερή συµφωνία για την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα µας. Αυτοί οι πρόσφυγες θα βιώνουν αφόρητες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισµού στα ελληνικά νησιά, αλλά και θα ζουν διαρκώς υπό τον φόβο της απέλασής τους στην «ασφαλή» Τουρκία ή στις επικίνδυνες χώρες από τις οποίες προσπάθησαν να διαφύγουν.

Ήδη, στη Σάµο προετοιµάζεται εντατικά η παραχώρηση ενός ακόµη στρατιωτικού στρατοπέδου για τη «φιλοξενία» των προσφύγων που επιστρέφουν από τη Γερµανία. Στα πρότυπα της «πεπατηµένης» για τη στρατιωτική εποπτεία των προσφύγων, κάτω από συνθήκες αφόρητης βιοτικής υποβάθµισης και κοινωνικού αποκλεισµού.

Παράλληλα, ο εγκλωβισµός πολύ µεγάλου αριθµού προσφύγων στα νησιά, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση και την έλλειψη στοιχειωδών υποδοµών, θα συνεχίσει να στρώνει το χαλί για την άνοδο του ρατσισµού, της ξενοφοβίας και της ισλαµοφοβίας, λειτουργώντας ενισχυτικά για την άνοδο της επιρροής των δυνάµεων της ακροδεξιάς και  του φασισµού στις τοπικές κοινωνίες. 

Για τα αντιρατσιστικά κινήµατα και τις δυνάµεις της Αριστεράς δεν υπάρχουν διλήµµατα: Θα συνεχίσουµε να διεκδικούµε τα ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, την ασφαλή διέλευση και εγκατάσταση των προσφύγων, χωρίς αποκλεισµούς και εσωτερικές διαιρέσεις, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιθυµούν να ζήσουν. Για την αποτροπή των απελάσεων, την κατάργηση των hot spot, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και κράτησης και του εγκλωβισµού των προσφύγων στα νησιά. Για την πλήρη και ισότιµη κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συµπεριλαµβανοµένης και της χώρας µας. Για ένα µεγάλο αντιπολεµικό και αντιιµπεριαλιστικό κίνηµα που θα καταπολεµάει τις αιτίες της αναγκαστικής προσφυγιάς. Ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες υπερψηφίζει και η ελληνική κυβέρνηση, που τροφοδοτούν την ξενοφοβία, τον ρατσισµό και την ακροδεξιά. 

Με τη βεβαιότητα, πάντα, ότι ο αγώνας ντόπιων και µεταναστών για την κοινωνική και ταξική µας απελευθέρωση είναι κοινός.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

**Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη από την ΕφΣυν.

Ετικέτες