Οι «πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου» προτείνουν, με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς του 2015, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από το Δήμο Χαϊδαρίου, καθ'όλη τη διάρκεια του μήνα Μάη, με τίτλο:
«Πρωτομαγιά 1886 – Πρωτομαγιά 1944 – Πρωτομαγιά 2015
Θυμόμαστε – τιμάμε – συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό»
Πλαίσιο του εορτασμού
1η Μαΐου, η ημερομηνία αυτή συμβολίζει τους αγώνες εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον πλανήτη για μόνιμη, ικανοποιητικώς αμειβόμενη 8ωρη εργασία, για το δικαίωμα στην δουλειά, την ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το αίτημα για την τριμερή κατανομή του 24ωρου ήταν αυτό που ξεσήκωσε τους εργάτες του Σικάγο τηνΠρωτομαγιά του 1886. Σ’ αυτό ήρθαν να προστεθούν και τα αιτήματα για συλλογικές συμβάσεις, ασφαλίσεις υγείας, άδειες και συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους εργασίας.
Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά, τα δικαιώματα που κέρδισε με τους ματωμένους αγώνες της η εργατική τάξη ξαναγίνονται αιτήματα προς διεκδίκηση. Θυμόμαστε και τιμούμε την ιστορία της εργατικής πρωτομαγιάς, συνεχίζουμε και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων, σήμερα.
Ξεχωριστή αξία, έχει για μας στο Χαϊδάρι, η μνήμη μιας άλλης ματωμένης Πρωτομαγιάς, αυτής του 1944. Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών κρατουμένων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, την 1η Μαΐου 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Πρόκειται για περίπου 170 πολιτικούς κρατούμενους στην Ακροναυπλία, της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και περίπου 30 εξόριστους από την Ανάφη, τους οποίους η "εθνική κυβέρνηση", παρέδωσε στους Ιταλούς κατακτητές και αυτοί με τη σειρά του τους πέρασαν στη δικαιοδοσία των Γερμανών, οι οποίοι τους μετέφεραν στο Χαϊδάρι.
Λόγω της δολοφονίας ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών, στους Μολάους της Λακωνίας από τις αντιστασιακές δυνάμεις στις 27 Απριλίου του 1944, οι Ναζί επέλεξαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου 200 κρατουμένους και τους οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ως αντίποινα. Ανάμεσά τους και ο διερμηνέας Ναπολέων Σουκατζίδης, που αρνήθηκε να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των μελλοθανάτων, όταν του προτάθηκε από το Γερμανό αξιωματικό να του χαρίσει τη ζωή, απαντώντας: «Δέχομαι, κύριε διοικητά, τη ζωή, με τον όρο πως δεν πρόκειται να την πάρω από άλλο κρατούμενο. Μόνο όταν η θέση μου μείνει κενή!».
Το σκοπευτήριο της Καισαριανής και τοΜΠΛΟΚ-15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου μεταβλήθηκαν από εκείνη την Πρωτομαγιά του '44 σε σύμβολα θυσίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η θυσία τους, όπως και οι ηρωικοί αγώνες της αντίστασης δεν πήγαν χαμένοι όμως, αφού ένα χρόνο μετά, 9 Μαΐου 1945, πραγματοποιείται η αντιφασιστική νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο. Ακριβώς 70 χρόνια πριν.
Σήμερα, οι απόγονοι των δολοφόνων Ναζί, άλλοτε φορώντας γραβάτες στα έδρανα της Βουλής κι άλλοτε κραδαίνοντας λοστάρια και μαχαιρώνοντας ως σύγχρονα φασιστικά «τάγματα εφόδου» ξανασηκώνουν κεφάλι από τους υπονόμους της ιστορίας. Δουλειά τους είναι να διδάσκουν το μίσος του ενός καταπιεσμένου απέναντι στον άλλο, στρέφοντας τους απελπισμένους και απογοητευμένους, από την κρίση και τη φτώχεια, ανθρώπους στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Χρέος μας είναι, μαθαίνοντας από την ιστορία, να προλάβουμε την επανάληψη της φασιστικής φρίκης, να τους ξαναστείλουμε εκεί που ανήκουν, στα σκουπίδια. Να δηλώσουμε ξεκάθαρα την απαίτησή μας για απόδοση δικαιοσύνης στους δολοφόνους και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την απόδοση δικαιοσύνης στα δολοφονημένα ή κακοποιημένα θύματα της συμμορίας των Νεοναζί.
Χρέος μας είναι, όμως και να χτίζουμε και να περιφρουρούμε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που μπορεί να χωράει τους κυνηγημένους από τη φτώχεια ανθρώπους, ντόπιους και ξένους, τους κυνηγημένους από τον πόλεμο, τους πολιτικούς πρόσφυγες.
Αφιερώνουμε την φετινή Πρωτομαγιά:
-
Στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων που διαλύθηκαν στα χρόνια του μνημονίου
-
Στην ανάδειξη του ΜΠΛΟΚ15 σε μνημείο εθνικής αντίστασης
-
Στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων
-
Στην απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα των νεοναζί
-
Στην αλληλεγγύη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες
-
Στην αλληλεγγύη στα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης
Εκδηλώσεις
-
Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τα σωματεία των εργασιακών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, με θέμα τις εργατικές διεκδικήσεις τους
-
Επίσκεψη στο ΜΠΛΟΚ15
-
Συναυλία αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση
-
Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων», που αναφέρεται στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη
-
Πρόσκληση του Δήμου Χαϊδαρίου προς τα σχολεία
α) Να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου
β) Να επισκεφθούν το ΜΠΛΟΚ15
γ) Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, προβολή υλικού για τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας -
Έκθεση φωτογραφίας με υλικό από την κατοχή και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου
-
Σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ, να συγκεντρωθεί υλικό για την εθνική αντίσταση και τον αντιφασιστικό αγώνα των κατοίκων της περιοχής μας (ανάλογη εμπειρία υπάρχει στο Αιγάλεω)
-
Σε συνεργασία με τους γυμναστές των σχολείων διοργάνωση αγώνα δρόμου, προς τιμήν του ΜΠΛΟΚ15, σε ετήσια βάση
-
Διοργάνωση εκδήλωσης – συζήτησης με επιζώντες και ιστορικούς, με θέμα τις πολεμικές αποζημιώσεις.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ