Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ που θα γίνει την Δευτέρα 15 Ιουνίου θα καταθέσει την παρακάτω πρόταση στην οποία υπάρχει μια συνοπτική εκτίμηση των εξελίξεων καθώς και αγωνιστικές παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να αποφασίσει η Ομοσπονδία.

Ακολοθουθεί η πρόταση που καταθέτει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ:

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, κατέρριψαν κάθε επιφύλαξη ή αυταπάτη για το στόχο των «θεσμών», που δεν είναι άλλος από την υποταγή της χώρας και του λαού μας και τη διατήρηση των μνημονίων και των μνημονιακών αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τα 5 τελευταία χρόνια, οδηγώντας την κοινωνία στη διάλυση και τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους, δεν είναι η απόρριψη της απαράδεκτης και αποικιακής συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές και η αποδοχή μιας λιγότερο κακής, αλλά η εφαρμογή του εναλλακτικού προγράμματος που θα βάζει τέλος στη μνημονιακή βαρβαρότητακαι θα υπηρετεί τις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας του Ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

Όσο το ζήτημα της διαγραφής του χρέους δεν τίθεται στην ημερήσια διάταξη, όσο η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις τοκογλυφικές δόσεις στους δανειστές και όσο συνεχίζεται η φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, δεν υπάρχει πιθανότητα να μπορούν να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες, να στηριχθεί το εργατικό εισόδημα καθώς και  κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλιση.

Ειδικότερα στο χώρο της υγείας, η υποχρηματοδότηση με βάση τον μνημονιακό κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που διαμορφώθηκαν με βάση αυτόν, σε συνδυασμό με τις περικοπές στις επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με την απουσία προσλήψεων εδώ και μια πενταετία καθώς και με τη διάλυση των δημόσιων δομών υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η επιδείνωση της κατάστασης οδηγεί το σύστημα σε κατάρρευση.

Με βάση τα παραπάνω, η ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις μαζί με όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα αλλά και σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου της υγείας, προκειμένου να αποτρέψει νέες αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα που είναι στην ατζέντα των δανειστών τοκογλύφων και ταυτόχρονα να αγωνιστεί για τη σωτηρία και την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε η ΕΕ να αποφασίσει:

1. Η ΠΟΕΔΗΝ να στηρίξει την πρόταση της ΑΔΕΔΥ προς τις οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, τις επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις για διοργάνωση συλλαλητηρίου στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ αυτή την εβδομάδα, με κεντρικό αίτημα να μην περάσουν οι εκβιασμοί των δανειστών. Να καλέσει την ΑΔΕΔΥ να προσδιορίσει την κινητοποίηση για τις 21 Ιουνίου όπως κατ' αρχή έχει αποφασίσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Μέσα από αυτή την κινητοποίηση πρέπει να δοθεί σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός απαιτούν να μην κάνει βήμα πίσω, να μην υποχωρήσει στις αντιλαϊκές – αντεργατικές απαιτήσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν πιστοί στις διεκδικήσεις για τις οποίες αγωνίστηκαν όλη την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο. Απαιτούν ταυτόχρονα από την Κυβέρνηση να μην υπογράψει συμφωνία που θα έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

2. Να επιβεβαιώσει η Εκτελεστική Επιτροπή την απόφαση της Ομοσπονδίας ότι μαζί με όλο το εργατικό κίνημα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα προχωρήσει σε Γενική Απεργία, αν η συμφωνία που θα υπογραφεί ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δανειστές επαναφέρει τα μνημονιακά μέτρα και χτυπά τα εργατικά δικαιώματα.

3 Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ για απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, πέρα από τις διαφορές που έχουμε με το πλαίσιο διεκδικήσεων, δεν μπορεί να έχει επιτυχία μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προετοιμασία της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί γενικές συνελεύσεις για να συζητηθεί τόσο το πλαίσιο όσο και η μορφή της κινητοποίησης, δεν υπάρχει συντονισμός με την ΟΕΝΓΕ και δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα στην κατεύθυνση της δημιουργίας σε κάθε περιοχή ενός παλλαϊκού μετώπου για τα ζητήματα της υγείας.

Προτείνουμε σε συντονισμό με την ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, τόσο σε τοπικό επίπεδο με στόχο την δημιουργία μετώπων υπεράσπισης των υπηρεσιών υγείας όσο και σε κεντρικό, προκειμένου να παρθούν άμεσα μέτρα για την σωτηρία και την ανάταξη του Δημοσίου Συστήματος υγείας χωρίς να εγκαταλείπεται το συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Να γίνει σαφές ότι αν δρομολογηθούν αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας σε συντονισμό με την ΟΕΝΓΕ θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση. Δηλώνουμε πάντως σε κάθε κατεύθυνση ότι αν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αποφασίσει, παρά τις δικές μας επιφυλάξεις,  την οργάνωση απεργιακής  κινητοποίησης,  θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Αιχμές των κοινών πρωτοβουλιών με την ΟΕΝΓΕ πρέπει να είναι:

Α. Να προχωρήσει η έκδοση της ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια και τα χαράτσια που πληρώνει ο λαός για υπηρεσίες υγείας, με στόχο την Δημόσια Δωρεάν υγεία για όσους ζουν σε αυτή τη χώρα.

Β. Την άμεση χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας που βρίσκονται μπροστά στο χείλος της κατάρρευσης.

Γ. Την άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ελληνικού λαού σε περίθαλψη. Να μπει τέλος στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα ιδιωτικά συνεργεία. 

Δ. Άμεση επαναλειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, με πρώτη προτεραιότητα των δομών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έβαλαν λουκέτο και αρκετές σήμερα υπολειτουργούν. Το πάγωμα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών που προβλέπονται στους νέους οργανισμούς,  με στόχο την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο συντάχθηκαν και την σύνταξη νέων που θα παίρνουν υπόψη την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας. Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ.

Ε. Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ξήλωμα του μνημονιακού μηχανισμού που υλοποίησε τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.

4. Να δώσει κατεύθυνση η ΠΟΕΔΗΝ προς τα πρωτοβάθμια Σωματεία ώστε να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας,  αν η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας συνεχίσουν την παρελκυστική τακτική τους και δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα για πρόσθετες αμοιβές στις 27 Ιούνη. Ταυτόχρονα, πρέπει να ζητηθεί άμεσα από το Υπ. Υγείας να αυξήσει τα ποσά για πρόσθετες αμοιβές που έχουν περικοπεί με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των δεδουλευμένων του 2015 καθώς και οφειλές προηγούμενων ετών.

Τέλος, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών επισημαίνει ότι η τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, να προχωρά σε ανακοινώσεις και παρεμβάσεις χωρίς αποφάσεις οργάνων και χωρίς καμία συνεννόηση με παρατάξεις (τουλάχιστον αυτό γίνεται με το ΜΕΤΑ Υγειονομικών) αποτελεί μια αντιδημοκρατική αντίληψη που πρέπει τώρα να σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη τακτική. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θα ενημερώνει  τους εργαζόμενους για τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες.

14/6/2015

Η Γραμματεία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Ετικέτες