ΨΗΦΙΣΜΑ Ο.Μ. ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 10/05/2015

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία ιστορική και πρωτόγνωρη με μια κυβέρνηση – εκφραστή μιας μακράς περιόδου κινημάτων και αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας. Αγώνες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, στις πλατείες, τους εργασιακούς χώρους, τα πανεπιστήμια και τις γειτονιές που εμπνεύστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επέλεξαν ως ικανό όχημα για την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Τα μεταβατικά αιτήματα των συνεδριακών αποφάσεων του κόμματος, καθώς και οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ που εξέφρασαν αυτή τη δυναμική, αποτελούν ένα πρόγραμμα ικανό να απαντήσει σε πρωταρχικό αλλά αποτελεσματικό επίπεδο και μονομερή κατεύθυνση στις ανάγκες του κόσμου που πλήττεται. Την ίδια στιγμή αποτελούν ένα πρόγραμμα του οποίου η υλοποίηση σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η επιλογή συνέχισης πληρωμής των τοκοχρεολυσίων και η παράλληλη προσπάθεια για την κάλυψη των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (μισθοί, συντάξεις κλπ) αφενός οδήγησε στη δέσμευση των αποθεματικών του Δημοσίου υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος  μέσω της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και αφετέρου σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και έντονη πολιτική πίεση από την πλευρά των δανειστών.

Εν όψει του Eurogroup της 11/5 και της δόσης των 750 εκατομμυρίων ευρώ της 12/5, επιμένουμε πως δε θα δεχτούμε καμιά διαπραγμάτευση και υπαναχώρηση στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα με μονομερείς ταξικές πολιτικές επιλογές. Θεωρούμε επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η διαπραγμάτευση να γίνεται μυστικά, μέσα στις κλειστές αίθουσες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, εκτός από την αδυναμία των "θεσμών" να υπερασπιστούν τις πολιτικές τους μπροστά στους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν θέλουμε καμία συμμετοχή στην υποκρισία τους.

Επιμένουμε στον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης για την ανατροπή της λιτότητας και την κατάργηση των μνημονίων ώστε καμιά κοινωνική ανάγκη να μην τεθεί σε διαπραγμάτευση. Επιδιώκουμε την άμεση και βαριά φορολογία στους πλούσιους και την εκκλησία, με μοναδικό αποδεκτό, ένα μνημόνιο στην ελληνική αστική τάξη ενώ τονίζουμε την ανάγκη εκδημοκρατισμού αλλά και ρήξης με το κράτος (διαπλοκή, δικαστικό σύστημα, καταστολή, στρατός, εκκλησία κλπ).

Επιμένουμε στο πρόγραμμα της ΔΕΘ και ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, όπως η άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 750 ευρώ, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αλλά και όλων των (χαμένων κατά τους καιρούς των μνημονίων) εργασιακών δικαιωμάτων. Επιμένουμε στο ζήτημα της άμεσης κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, των ιδιωτικοποιήσεων πάσης φύσεως, του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και στα ζητήματα του ασφαλιστικού στη βάση των - ήδη από καιρό - διατυπωμένων προτάσεων του κόμματος. Όσο δεν ικανοποιούνται αυτά τα αιτήματα, τόσο συνεχίζεται η φτωχοποίηση των λαϊκών τάξεων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τέλος, θεωρούμε ως εξαιρετικά αναγκαία μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία προς τους λαούς της Ευρώπης για την διαγραφή του χρέους όλων των χωρών, ως πρώτο βήμα για την ανατροπή της λιτότητας συνολικά στην Ευρώπη, και επιμένουμε στην παύση πληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και στη διαγραφή του χρέους εδώ και τώρα, ως τη μοναδική εναλλακτική λύση απέναντι στην επίθεση των "θεσμών" προς την εντολή του ελληνικού λαού.

Ετικέτες