Την Κυριακή 30-11-2014 συνήλθε η γενική συνέλευση ΟΜ Παιανίας με θέμα «Ανάλυση της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής».

Μετά από γόνιμο διάλογο στον οποίο συμμετείχαν όλα τα μέλη της Συνέλευσης, καταλήξαμε στις παρακάτω διαπιστώσεις, τις οποίες θέτουμε υπόψη των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Κ.Ε. του κόμματος:

  1. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των συλλογικών οργάνων του κόμματος να κινούνται αυστηρά εντός του πλαισίου αποφάσεων του Ιδρυτικού μας Συνεδρίου, το οποίο στο ζήτημα των συμμαχιών προέβλεπε ρητά τα εξής:

«Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς».

 «Από τη μία βρίσκεται το ενιαίο μπλοκ του δικομματισμού, που περιλαμβάνει τόσο ακροδεξιές όσο και κεντροαριστερές συνιστώσες, και το οποίο τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενιαίας παράταξης, στενά διασυνδεμένης με το κράτος και τους μηχανισμούς ισχύος του (…) Σήμερα, το μνημονιακό μπλοκ εμφανίζεται ως αναμορφωτής της κοινωνίας, προβάλλοντας με παραμορφωτικό τρόπο υπαρκτά προβλήματα και παθογένειες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, που το ίδιο δημιούργησε. Διχάζει με ηθικούς όρους την κοινωνία σε ‘‘καλή’’ και ‘‘κακή’’ και περιθωριοποιεί ένα μεγάλο μέρος της με σκληρά κριτήρια αποκλεισμών, εγκλεισμών, διωγμών και καταστολής. Καταστρατηγεί όλους τους ρητούς και άρρητους κανόνες διευθέτησης των αντιθέσεων και οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεση. Το μνημονιακό μπλοκ έχει διαλύσει την ελληνική κοινωνία, έχει αποδιαρθρώσει την οικονομία, έχει αποδυναμώσει την κρατική διοίκηση και έχει πλήξει βαθύτατα τη δημοκρατία. Μπροστά στην αναμενόμενη αντίδραση του κόσμου της εργασίας και της Αριστεράς η μνημονιακή παράταξη απαντά με γενίκευση των αδιεξόδων για τη ζωή των λαϊκών τάξεων, με προσφυγή στην ανωμαλία και την αντιδημοκρατική εκτροπή. Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που συνιστούν ευθεία βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς με αυτές καταστρατηγείται η αρχή της ίσης πολιτικής αντιμετώπισης και εξουδετερώνεται ο πολιτικός έλεγχος, δηλαδή η ευθύνη των κυβερνώντων απέναντι στη λαϊκή βούληση. Οι επιστρατεύσεις των εργαζομένων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις συνιστούν ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας ενώ σπρώχνουν την κοινωνία σε βαθιά πολιτική και κοινωνική αστάθεια».

Όσοι/ες συμμετείχαν στο μνημονιακό μπλοκ, του οποίου το καταστροφικό έργο περιγράφουν με τόσο μελανά χρώματα οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, αποδέχτηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και υλοποίησαν μνημονιακές πολιτικές από θέσεις ευθύνης δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτιά μας και πολύ περισσότερο στο κόμμα μας. Σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα, οποιαδήποτε απόκλιση από τις συνεδριακές μας θέσεις, πέρα από ευθεία καταστατική παράβαση, συνιστά επίσης και κρίσιμο πολιτικό λάθος που θα έχει βαρύ κόστος για το πολιτικό κύρος και την αξιοπιστία του κόμματος, θα πλήξει το ηθικό μας πλεονέκτημα, θα υποσκάψει και την εκλογική δυναμική του κόμματος και θα βάλει βαριές υποθήκες για την ενότητα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εκθέτοντάς την σε νέα φαινόμενα τύπου Τατσόπουλου.   

  1. Διαφωνούμε με οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής υποψηφίων που θα αποκλινει απο το ψηφισθεν καταστατικο του κόμματος,  οπου ρητα αναφερεται οτι η προταση ανηκει στη Νομαρχιακη Επιτροπη ύστερα απο διαβουλευση με τις αντιστοιχες ΟΜ.
    Αντιστοιχα η ΚΕ εχει δικαιωμα αιτιολογημενης τροποποιησης μεχρι ποσοστου 30% και μετα απο σχετικη διαβουλευση με τη ΝΕ.
    Η ολη διαδικασια επιλογης υποψηφίων βουλευτών θα πρεπει να καθοριζεται απο
    κριτηρια και κανονες που ιστορικα και διαχρονικα οριζονται απο την πολιτική παράδοση και κουλτούρα της ριζοσπαστικης αριστερας και προσδιοριζονται απο το ηθος, τη σεμνότητα, τη συνέπεια και την αγωνιστικη ιστορια του υποψηφιου, την συμμετοχη του και παρουσια του καθημερινα στα μικρα και στα μεγαλα, την αταλαντευτη υποστηριξη αλλά και την προσωπική του συμμετοχή στους αγωνες των εργαζομενων και της εργατικης ταξης.
  2. Διαπιστώνοντας διαδικασιες και λειτουργιες που τροφοδοτουν τον παραγοντισμο,
    επισημαίνει την αναγκη καταπολεμησης αυτου του φαινομενου, που είναι ακρως
    επικινδυνο για το μελλον του κόμματός μας και συνολικά της Αριστερας. Τα μέλη και στελέχη του κόμματος στρατεύονται στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της Αριστεράς με ανιδιοτέλεια και όχι προσδοκώντας οποιοδήποτε αντάλλαγμα, η δε πορεία τους στην Αριστερά δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με λογικές «πολιτικής καριέρας», προσωπικής ανάδειξης, οικοδόμησης προσωποπαγών μηχανισμών ανέλιξης, ιδιοτελών βλέψεων και προσωπικών στοχεύσεων. Το ζήτημα αυτό είναι καθοριστικό αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ταξικό κίνημα και να εμβαθύνουμε στις ιδεολογικές κατευθύνσεις και τους απελευθερωτικούς ιστορικούς σκοπούς του κόμματός μας και της Αριστεράς.
  3. Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες της Ο.Μ. για τον τροπο οργάνωσης της παρέμβασης του κόμματος στους κοινωνικούς αγώνες απο την Νομαρχιακη επιτροπη (μεσω mail), χωρις ουσιαστικό σχέδιο και πραγματικές παρεμβάσεις, με ελλειψη ουσιαστικης επαφης με τις οργανωσεις, με ελλειψη επαρκους συντονισμου και με
    κυρια χαρακτηριστικα:
    - την ελλειψη επαρκους σχεδιασμου και οργανωσης
    -ελειψη επαρκους πολιτικης και ιδεολογικης παρεμβασης
    -απουσια απο την αναπτυξη δρασεων στην κοινωνια. 

Ετικέτες