Ομιλία της Γιάννας Γαϊτάνη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εκφωνήθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, λόγω παρέλευσης χρόνου της συνεδρίασης για το ν/σ "Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)".

Η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, είναι ολοφάνερα κοινωνικά επώδυνη και οικονομικά μη βιώσιμη.

Αναγνωρίζω το πλαίσιο των κυνικών εκβιασμών βάσει των οποίων συρθήκαμε σε αυτή τη συμφωνία, όσο και τον θετικό αντίκτυπο της ελληνικής «ανταρσίας» στους ευρωπαϊκούς λαούς, γεγονός που αποτυπώνεται στο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

Και αυτή η διεθνής αλληλεγγύη των κινημάτων και την Αριστεράς στην Ευρώπη, είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος στην ΕΕ-φυλακή λιτότητας και αυταρχισμού.

Στην συμφωνία-μνημόνιο αυτή λοιπόν, εμπεριέχονται μέτρα σκληρής λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων,  κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, διατήρηση της δημοσιονομικής εποπτείας από το ιερατείο των Βρυξελλών.

Πρόκειται για μια πολιτική νεοφιλελεύθερης διαχείρισης μιας κρίσης με ταξικά χαρακτηριστικά, που οδηγεί στη φτωχοποίηση τα-ήδη εξουθενωμένα από τα προηγούμενα μνημόνια- λαϊκά στρώματα.

Πρόκειται για μέτρα που παραβιάζουν ανοιχτά την εντολή της 25ης Γενάρη, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης,  την εντελώς πρόσφατη μαζική εντολή του «ΟΧΙ» και αναστέλουν την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο. 

Η υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και θα διαρρήξει τις σχέσεις εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον κόσμο των «από κάτω», ενώ  θα εξανεμίσει, αργά ή γρήγορα, το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης.  Όπως συνέβη με κάθε πολιτική δύναμη που υλοποίησε τέτοια προγράμματα.

Αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία βοηθάμε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», που τόσο επιθυμούν οι ευρωηγεσίες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, ανοίγοντας εμείς οι ίδιοι το δρόμο, για παρά φύσει συμμαχίες της Αριστεράς-αργά ή γρήγορα-με το χρεωκοπημένο πολιτικό προσωπικό που ο κόσμος έχει καταδικάσει και απαξιώσει.

Το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής τακτικής, η εξαφάνιση της συνεδριακής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, «καμία θυσία για το ευρώ» από τη στρατηγική μας και η έλλειψη προετοιμασίας ενός εναλλακτικού σχεδίου μονομερούς εφαρμογής μέτρων αντιλιτότητας, ακόμα και αν αυτό σήμαινε οργανωμένη ρήξη με την ΕΕ και το εγχώριο κατεστημένο, δεν μπορούν να γίνονται άλλοθι, για να δεχτούμε μια τόσο οδυνηρή συμφωνία.

Εξίσου ανέφικτη είναι η αντίληψη ότι αυτά τα σκληρά μέτρα είναι μια μικρή υποχώρηση που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία και κάποτε, όταν δηλαδή θα έχουμε απαλλαγεί από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να εφαρμόσει το αριστερό του πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αυταπάτες.

Η μαχητική στάση του λαού τα πέντε χρόνια των μνημονίων, ειδικά τις μέρες του δημοψηφίσματος, παρά τις κλειστές τράπεζες και την τρομοκρατία των ΜΜΕ, ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορεί να υπάρξει διέξοδος αξιοπρέπειας. Η υποχώρηση στον εκβιασμό δεν είναι μονόδρομος.

Έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την συμφωνία αυτή, που αναιρεί τη μέχρι σήμερα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απλώνει την απογοήτευση στο κίνημα και στην Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και κυρίως δεν δίνει προοπτική στα τραγικά προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που πλήρωσε και θα κληθεί να πληρώσει ξανά, την κρίση των πλούσιων.

Πειθαρχώ μόνο στις θέσεις και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς και πάνω από όλα στα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα. Σε κανένα μνημονιακό τελεσίγραφο!

Προφανώς, ψηφίζω ΟΧΙ, συντασσόμενη με το 61% του λαού που ψήφισε ΟΧΙ στα μνημόνια-ΟΧΙ στη λιτότητα-ΟΧΙ στους εκβιασμούς! 

Ετικέτες