Στις επερχόμενες ιταλικές εκλογές, η Επανίδρυση και οι Ιταλοί Κομουνιστές δημιούργησαν το ψηφοδέλτιο "Επανάσταση των Πολιτών", με επικεφαλής το δικαστή Ινγκρόια (που έδωσε αγώνες κατά της μαφίας), βασικούς συμμάχους το κεντρώο κόμμα του πρώην δικαστή Ντι Πιέτρο και τους Οικολόγους και με βασικό πολιτικό μήνυμα την «κάθαρση», που ιεραρχείται πάνω από τα ταξικά ζητήματα.

Η κί­νη­ση προ­κά­λε­σε την κρι­τι­κή πολ­λών αγω­νι­στών που συμ­με­τεί­χαν στην προ­σπά­θεια να οι­κο­δο­μη­θεί ένος εκλο­γι­κός πόλος της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς με "πρό­γραμ­μα" την αντί­θε­ση στη λι­τό­τη­τα. Δη­μο­σιεύ­ου­με σχε­τι­κό άρθρο του Τζόρ­ζιο Κρε­μά­σκι, συν­δι­κα­λι­στή στη FIOM και ιδρυ­τι­κό μέλος της επι­τρο­πής «Όχι στο Χρέος». Ο Κρε­μά­σκι θα είναι στο διε­θνές τρι­ή­με­ρο του Rproject και εκτός από την ομι­λία του στη συ­ζή­τη­ση για το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα, θα πα­ρέμ­βει και στη συ­ζή­τη­ση για την Αρι­στε­ρά. Από τον ίδιο, για τις ιτα­λι­κές εκλο­γές και την Αρι­στε­ρά μπο­ρεί­τε να δια­βά­στε επί­σης το "Αρι­στε­ρά: Η στιγ­μή των επι­λο­γών".

-------------------------------------------------------------------------------------------

Με δε­δο­μέ­νο ότι ου­δέ­πο­τε υπήρ­ξα θύμα του πο­λι­τι­κού νε­ω­τε­ρι­σμού –μιας αντί­λη­ψης για το και­νούρ­γιο, μέσω της οποί­ας εδώ και τριά­ντα χρό­νια διαιω­νί­ζο­νται οι ίδιες πο­λι­τι­κές και οι ίδιες άρ­χου­σες τά­ξεις– δεν σκαν­δα­λί­ζο­μαι, εάν το ψη­φο­δέλ­τιο του επο­νο­μα­ζό­με­νου τέ­ταρ­του πόλου με­τε­ξε­λι­χθεί στο σύ­νη­θες προ­σω­πο­πα­γές ψη­φο­δέλ­τιο, με τον ηγέτη να φα­ντά­ζει ως η ουσία της κάθε πο­λι­τι­κής πρό­τα­σης. Ούτε βέ­βαια με θο­ρυ­βεί το γε­γο­νός ότι στο τέλος ίσως να είναι τα κόμ­μα­τα ο πραγ­μα­τι­κός στυ­λο­βά­της του ψη­φο­δελ­τί­ου. Τα κόμ­μα­τα εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν και όποιος τα αρ­νεί­ται απλά θέλει να ιδρύ­σει το δικό του.

Αν κάτι δεν με πεί­θει στο συ­να­σπι­σμό Ιν­γκρόια είναι οι προ­τε­ραιό­τη­τές του και το κύριο προ­γραμ­μα­τι­κό του μή­νυ­μα, όπως αυτό αναγ­γέλ­θη­κε από τον ηγέτη του:

Η Ιτα­λία είναι μια χώρα που μα­στί­ζε­ται από τη δια­φθο­ρά και τις μα­φί­ες, κά­ποιες δε από τις πο­λι­τι­κές της ελίτ –οι μπερ­λου­σκο­νι­κοί– συ­νι­στούν μέρος αυτού του συ­στή­μα­τος, ενώ κά­ποιες άλλες –ο Μόντι, αλλά και το ΔΚ (Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα)– είναι αδύ­να­μες, αν όχι και υπο­τε­λείς ως προς αυτό. Έως τώρα, εξαι­τί­ας αυτών των πο­λι­τι­κών σχη­μα­τι­σμών, ου­δέ­πο­τε υπήρ­ξε ένας πραγ­μα­τι­κός αγώ­νας ενά­ντια στις μα­φί­ες και τη δια­φθο­ρά, με απο­τέ­λε­σμα, λόγω και της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, η χώρα να πλη­ρώ­νει βαρύ τί­μη­μα. Η ανά­λη­ψη της κυ­βέρ­νη­σης από μία άρ­χου­σα πο­λι­τι­κή τάξη που θα εξο­λο­θρεύ­σει τις μα­φί­ες είναι προ­ϋ­πό­θε­ση όχι μόνο για δι­καιο­σύ­νη, αλλά και η βάση μιας οι­κο­νο­μι­κής ανά­καμ­ψης που δεν θα χρε­ω­θεί στους φτω­χό­τε­ρους.

Αυτό νο­μί­ζω ότι λέει σε γε­νι­κές γραμ­μές ο Ιν­γκρόια και αναμ­φί­βο­λα στη σκέψη του εντο­πί­ζε­ται ένα από τα ακαν­θώ­δη προ­βλή­μα­τα της ιτα­λι­κής κρί­σης: η όντως τεκ­μη­ριω­μέ­νη, εδώ και πολύ καιρό, βα­ρύ­τη­τα της δια­φθο­ράς, της φο­ρο­δια­φυ­γής, αλλά και της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας στην οι­κο­νο­μία μας.

Ωστό­σο, το πα­ρα­πά­νω σχό­λιο δεν αρκεί για να αι­τιο­λο­γή­σει ένα εναλ­λα­κτι­κό ψη­φο­δέλ­τιο απέ­να­ντι στα κυ­ριό­τε­ρα πο­λι­τι­κά στρα­τό­πε­δα και ιδιαι­τέ­ρως του Μόντι, στην ατζέ­ντα του οποί­ου, ει­δι­κά για το θέμα αυτό, υπάρ­χουν θέ­σεις και προ­τά­σεις συγ­γε­νείς με εκεί­νες του Ιν­γκρόια.

Το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πρό­γραμ­μα του ση­με­ρι­νού πρω­θυ­πουρ­γού εστιά­ζει στην άποψη ότι η εξυ­γί­αν­ση της ιτα­λι­κής οι­κο­νο­μί­ας θα προ­κύ­ψει από την κα­τα­στρο­φή του πα­ρά­νο­μου και συ­ντε­χνια­κού χα­ρα­κτή­ρα της. Όχι τυ­χαία λοι­πόν εγκω­μιά­ζει ως πα­ρά­δειγ­μα επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας τον Μαρ­κιό­νε (Στμ: ο δια­βό­η­τος μά­να­τζερ της ΦΙΑΤ που δια­λύ­ει τα ερ­γα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα και επι­χει­ρεί να κα­ταρ­γή­σει τη λει­τουρ­γία του συν­δι­κά­του FIOMστα ερ­γο­στά­σια), ταυ­τί­ζο­ντάς τον με την πο­ρεία των «με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων». Ο νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός δεν παύει να είναι εγκλη­μα­τι­κός όσον αφορά τις κοι­νω­νι­κές του συ­νέ­πειες, όμως αυτό δεν εμπο­δί­ζει τους υπέρ­μα­χούς του να τον προ­τάσ­σουν ως αντί­δο­το στο οι­κο­νο­μι­κό έγκλη­μα.

Βε­βαί­ως, ο Μόντι το­πο­θε­τεί στην κο­ρυ­φή της πο­λι­τι­κής του ατζέ­ντας την οι­κο­νο­μι­κή λι­τό­τη­τα, ακρι­βώς όπως αυτή ορί­ζε­ται από τις ευ­ρω­παϊ­κές δε­σμεύ­σεις δη­μο­σιο­νο­μι­κής αυ­στη­ρό­τη­τας και σύμ­φω­να με τις οποί­ες ο ισο­σκε­λι­σμέ­νος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της κάθε χώρας υπα­γο­ρεύ­ε­ται από το σύ­νταγ­μά της. Υπο­στη­ρί­ζει μά­λι­στα ότι αυτοί οι πε­ριο­ρι­σμοί θα ενι­σχύ­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρο τον αγώνα ενα­ντί­ον της οι­κο­νο­μι­κής και μα­φιό­ζι­κης εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, αφού θα μας υπο­χρε­ώ­σουν να ανα­ζη­τή­σου­με στην τε­λευ­ταία τους απα­ραί­τη­τους ανα­πτυ­ξια­κούς πό­ρους. Ανα­ρω­τιέ­ται κα­νείς, γιατί ο Ιν­γκρόια, ενώ δή­λω­σε από την πρώτη στιγ­μή ότι θα ενα­ντιω­θεί στον Μόντι, απο­φεύ­γει να αμ­φι­σβη­τή­σει εκεί­νο το ση­μείο που είναι ο ακρο­γω­νιαί­ος λίθος της πο­λι­τι­κής του αντι­πά­λου του; Γιατί είναι απού­σα η κρι­τι­κή του στις ευ­ρω­παϊ­κές δε­σμεύ­σεις, αλλά και στον υπο­τι­θέ­με­νο τίμιο διε­θνή κα­πι­τα­λι­σμό;

Κατά τη γνώμη μου, κάτι τέ­τοιο δεν συμ­βαί­νει, διότι ο Ιν­γκρόια θε­ω­ρεί ότι το οι­κο­νο­μι­κό όσο και το κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα προ­κύ­πτει από την ύπαρ­ξη της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας και ότι αρκεί να εί­μα­στε κυ­ριο­λε­κτι­κά αμεί­λι­κτοι απέ­να­ντι στην τε­λευ­ταία, για να δη­μιουρ­γη­θούν οι δί­καιες ανα­πτυ­ξια­κές οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες. Όχι. Δεν είναι έτσι.

Για να αντι­με­τω­πι­στεί η πα­ρού­σα κρίση με μία εναλ­λα­κτι­κή οπτι­κή γωνία δια­φο­ρε­τι­κή από εκεί­νη του Μόντι χρειά­ζε­ται να προ­γραμ­μα­τι­στεί μια τε­ρά­στια δη­μό­σια πα­ρέμ­βα­ση στην οι­κο­νο­μία, αλλά και να έρ­θου­με σε ρήξη με όλες τις ευ­ρω­παϊ­κές δε­σμεύ­σεις. Ή θα ακο­λου­θή­σου­με αυτόν το δρόμο ή θα πρέ­πει να εμπι­στευ­τού­με τις αγο­ρές, ελ­πί­ζο­ντας ότι μπο­ρού­με να τις ελέγ­χου­με.

Δεν είναι άλ­λω­στε τυ­χαίο ότι η υπο­ψη­φιό­τη­τα του Μόντι δυ­σκό­λε­ψε τη θέση του Δ.Κ., το οποίο δεν έπαψε να υπο­στη­ρί­ζει την πο­λι­τι­κή των αγο­ρών και δεν αντι­πα­ρα­θέ­τει σε αυτές ούτε ένα υπο­τυ­πώ­δες εναλ­λα­κτι­κό πρό­γραμ­μα.

Μια πο­λι­τι­κή που στη­ρί­ζει το Δη­μό­σιο και την κοι­νω­νι­κή ισό­τη­τα απαι­τεί έναν ισχυ­ρό δη­μο­κρα­τι­κό έλεγ­χο στην οι­κο­νο­μία. Μόνον έτσι απο­κτά ση­μα­σία ο αγώ­νας ενά­ντια στις μα­φί­ες και τη δια­φθο­ρά, αφού ο νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός δεν έπαψε ποτέ να συ­ντη­ρεί­ται από την ικα­νό­τη­τά του να δια­φθεί­ρει την εκά­στο­τε πο­λι­τι­κή εξου­σία.

Όλο το σύ­στη­μα των δη­μο­σί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, πολύ πριν ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί, κλυ­δω­νί­στη­κε από τις μίζες και το χρη­μα­τι­σμό των μά­να­τζερ και των πο­λι­τι­κών που το ήλεγ­χαν. Ήταν τότε που άρ­χι­σε να ηγε­μο­νεύ­ει και στην αρι­στε­ρά η ιδε­ο­λο­γία της αγο­ράς ως αντί­δο­του στη δια­φθο­ρά. Αλλά, όπως μας δί­δα­ξε ο Μπέρ­τολντ Μπρε­χτ, είναι πε­ρισ­σό­τε­ρο κερ­δο­φό­ρο να ιδρύ­εις μια τρά­πε­ζα παρά να την κλέ­βεις.

Στην τρέ­χου­σα κρίση προ­τε­ραιό­τη­τα έχει ο αγώ­νας ενά­ντια στην ανερ­γία, καθώς και στην υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση της ερ­γα­σί­ας και του πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Αυτός ο αγώ­νας θα απο­κτή­σει υπό­στα­ση μόνο μέσω του δη­μο­σί­ου, δη­λα­δή μέσω μιας δη­μό­σιας εξου­σί­ας απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης από την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα και τη δια­φθο­ρά, και στην οποία θα εμπι­στευ­τού­με τη νέα οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή.

Για μένα η εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση απέ­να­ντι στον Μόντι θα προ­έλ­θει μέσω της ρήξης με τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες ευ­ρω­παϊ­κές πο­λι­τι­κές και με την εγκλη­μα­τι­κή οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή με την οποία η διε­θνής Τρόι­κα δια­χει­ρί­στη­κε και κα­τέ­στρε­ψε την Ελ­λά­δα. Μια χώρα όπου ακόμα σή­με­ρα θριαμ­βεύ­ει η ανο­μία των αγο­ρών. Το κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα θα κα­τευ­θύ­νει τον αγώνα ενα­ντί­ον της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας και όχι το αντί­στρο­φο. Αυτή είναι η βα­σι­κή δια­φο­ρά ανά­με­σα στον αγώνα κατά της μα­φί­ας που διε­ξά­γουν οι τί­μιοι φι­λε­λεύ­θε­ροι και στον αγώνα του κο­μου­νι­στι­κού και σο­σια­λι­στι­κού ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Μια δια­φο­ρά πε­ρισ­σό­τε­ρο επί­και­ρη σή­με­ρα, αν πραγ­μα­τι­κά θέ­λου­με να το­πο­θε­τη­θού­με ως το εναλ­λα­κτι­κό μέ­τω­πο απέ­να­ντι σε όλο το κυ­ρί­αρ­χο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πο­λι­τι­κό κάδρο.