Συλλαλητήριο-ρεκόρ έγινε χτες (18/2) στην Πτολεμαιδα

Πέντε χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, με τους μισούς ίσως μαθητές, με πολλά πανό: Συλλογος Εργαζομενων δημου, νοσοκομειου, σ.φοιτ ΤΕΙ μαιευτικης, Σωματειο ΔΕΗ-Εργατικη Αλληλεγγυη, Εμπορικος συλλογος, Σ. Ποντίων, ΣΥΡΙΖΑ, Ομαδα Πολιτων Αλληλεγγύης, Σ. Δρομέων κ.α. Υπήρχε στάση εργασίας από τα συνδικάτα των εργαζομένων και τα καταστήματα. Το συλλαλητήριο κάλεσε και οργάνωσε ο Δήμος (με δήμαρχο δεξιά «ανεξάρτητη») και είχε τοπικιστικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα, γιατί στο πλαίσιο της λιτότητας και των συγχωνεύσεων κλείνει το παράρτημα του ΟΑΕΕ, το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, το Τελωνείο, το ΤΕΙ Μαιευτικής, κλινικές του Νοσοκομείου, ενώ είναι στα σχέδια και το κλείσιμο της τοπικής ΔΟΥ. Συνέπειες καθαρά της μνημονιακής πολιτικής.

Η δήμαρχος ήθελε να οργανώσει μια «αγωνιστική φιέστα» για να ενισχύσει τη θέση της. Αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας, στημένοι δεξιοί να την πέφτουνε στο πανό του ΣΥΡΙΖΑ («εξω τα κόμματα»), πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία από την ίδια (από την εξέδρα μίλησε μόνο αυτή! Δε δόθηκε καν ο λόγος στην παρευρισκόμενη τοπική βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Ουζουνίδου!), κάλεσμα για «πορεία»-επιτάφιο από την πλατεία μέχρι το δημαρχείο (200 μέτρα) «πισω από την εκκλησία και τη δήμαρχο». Όλα αυτά θα ευνοούσαν ουσιαστικά το να καρπωθεί η «δεξιά πολυκατοικία» την οργή του κόσμου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική (της δεξιάς).

Υπάρχουν ενδιαφέροντα κι ελπιδοφόρα μηνύματα και στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε.

Πρώτον: Με πρωτοβουλια, οργάνωση και έξοδα του Δήμου, μοιράστηκαν χιλιάδες προκήρυξεις. Όχημα του Δήμου οργωνε κάθε μερα την πόλη με ντουντούκα και καλούσε στη συγκέντρωση. Υπήρχε περίπτερο στην πλατεία κάθε μερα και μάζευε υπογραφές. Προσωπικό του Δήμου τοιχοκολλουσε ανακοινωσεις σε όλες τις πολυκατοικιες και σε όλα τα μαγαζιά. Τελικα όταν γίνονται όλα αυτά αποδεικνύεται ότι ο κόσμος …«τραβάει». Και είναι λογικό: παρά τις …φιλότιμες απολίτικες προσπάθειες του Δήμου, όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα κλεισίματα τα φέρνουν τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις τους, ενώ η κινητήρια δύναμη που κατέβασε τόσο κόσμο στους δρόμους είναι εκ των πραγμάτων η οργή του για την καταστροφή της ζωής και των δικαιωμάτων του.

Δεύτερον: Σε αυτό το έδαφος της αντιμνημονιακής και αντικυβερνητικής οργής, τα σχέδια της Δεξιάς για πλήρη ηγεμονία κατεδαφίστηκαν με το πανό του ΣΥΡΙΖΑ, που έγραφε «πάρτε τα μνημόνια και φύγετε-αγώνας για την ανατροπή», όπως και με τα συνθήματα της «Εργατικής Αλληλεγγύης», και τις προκηρύξεις του ΚΚΕ . Σημαντικό κρατούμενο για τις επόμενες τοπικές μάχες που έρχονται. Οι στημένοι δεξιοί βρήκαν μηδαμινή ανταπόκριση στον κόσμο. Και λογικό: αφενός μεν η αριστερά είναι για πολύ κόσμο ίσως η μόνη ελπίδα για «αλλαγή» και ανατροπή των μνημονίων, αφετέρου στην Πτολεμαΐδα ήταν πρώτη δύναμη εκλογικά! Άλλη φορά σαν τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο οργανωμένοι και με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε παρόμοια κινηματικά γεγονότα, με αρχή τη γενική ΠΟΛΙΤΙΚΗ απεργία στις 20 Φλεβάρη.

Τρίτον: Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το σωματείο της «Εργατικής Αλληλεγγύης» (πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και την Πρωτοβουλια Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας συνεχίσαμε την πορεία τραβώντας εκατοντάδες κόσμου, και κάναμε πορεία μες στην πόλη με μαχητικότητα και αντικυβερνητικά συνθήματα. Ήταν η πρώτη διαδήλωση στην πόλη που έγινε με αριστερό στίγμα (αν εξαιρέσουμε τις «καθαρούτσικες» πορείες του ΚΚΕ, που παρεμπιπτόντως δεν είχε μπλοκ και δεν παρενέβη οργανωμένα στη διαδήλωση) και η πρώτη εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία με πανό. Φωνάξαμε «κάτω η τρικομματική», «πάρτε τα μνημόνια και φύγετε», «δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία και όχι για τις τραπεζες και την αστυνομία», «τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το μνημόνιο ή με τους εργάτες» κ.ά.

Όταν η Αριστερά βγαίνει μπροστά στις μάχες κερδίζει και τον κόσμο και την ηγεμονία και τις εντυπώσεις. Αυτό είναι κρατούμενο για τη συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το τι είδους «διεύρυνση», «συμμαχίες» και «πολιτικά ανοίγματα» χρειάζονται για να φτάσουμε στην «κυβέρνηση της Αριστεράς»…

Ετικέτες