Κινητοποίηση για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και ΔΕΗ.

Το πρωί του Σαββάτου 28/5, περίπου 30 πολίτες της Εορδαίας , ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Εορδαίας, και υποδέχτηκαν με «εξάψαλμο» τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη , πλαισιωμένο από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία, και πληθώρα στελεχών που εκπροσωπούσαν τοπική αυτοδιοίκηση κι άλλους φορείς . Η επίσκεψη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί προκλητική, καθώς έγινε σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας στενάζουν και βρίσκονται στα πρόθυρα έκρηξης. Η μια κλινική κλείνει πίσω από την άλλη, με το Μποδοσάκειο να αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες σε βασικές κλινικές, όπως η Παθολογική, η Χειρουργική και τα Επείγοντα.  Το προσωπικό είναι απλήρωτο και τεντώνεται στα όρια της φυσικής εξάντλησης με ατελείωτες εφημερίες που πέφτουν στις πλάτες ελάχιστων ηρωικών υγειονομικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολιτών κι εργαζόμενων του νοσοκομείου, δυο τουλάχιστον συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες θα μπορούσαν να σωθούν, αν είχαν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας κάλυψης των εφημεριών.

Ο κ. Υπουργός προτίμησε την πεπατημένηστο δρόμο της … Αυριανής. Μας είπε ότι αύξησε τις δαπάνες για την Υγεία και προσέλαβε προσωπικό , χλευάζοντας επί της ουσίας τους κατοίκους της περιοχής.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Πολιτών κάλεσε σε μια απλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να υποδεχτεί το κυβερνητικό teamμε συνθήματα όπως
«Υπάρχει άλλος δρόμος χωρίς μνημόνιο- με δωρεάν υγεία για όλο το λαό», «Στις τράπεζες λεφτά, κλειστά νοσοκομεία , κυβέρνηση-ΕΕ διαλύουν την Υγεία»,  «Εσείς μιλάτε για κέρδη ζημιές-εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης ήταν χαρακτηριστική της δεξιάς κατρακύλας του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ: περίπου διπλάσιοι από τους συγκεντρωμένους μπάτσοι (κάποιοι ένοπλοι της ΟΠΚΕ, δηλαδή του σώματος αντιμετώπισης εγκληματιών!) και ασφαλίτες, που μάλιστα εμπόδισαν –με  εντολή άνωθεν, δηλαδή κυβερνητική, όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί παραδέχθηκαν-  τους συγκεντρωμένους πολίτες να εισέλθουν για να συμμετέχουν στη σύσκεψη φορέων, επιτρέποντας βεβαίως την είσοδο σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Nα σημειωθεί ότι κανείς από τους «θεσμούς» και «φορείς» δεν υπερασπίστηκε το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να παρακολουθήσουμε δημόσια σύσκεψη σε δημόσιο Νοσοκομείο! Τελικά, έπειτα από αρκετή ώρα μια αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας πέρασε μέσα, αλλά ο Υπουργός δε δέχτηκε τον οποιοδήποτε διάλογο, ενώ δε δέχτηκε καν να απαντήσει ερώτηση από τη δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ. Τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα.  Κατά τα άλλα , βεβαίως , κάποιοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας αντιμετώπισαν με ειρωνείες ή με υποκριτική συμπάθεια και ακόμα πιο υποκριτικές ατάκες του στυλ «κι εμείς για τα ίδια παλεύουμε».

Ήταν μια σημαντική, αν και συμβολική κίνηση αντίστασης της Πρωτοβουλίας, που οργανώθηκε την τελευταία μέρα. Οι συγκεντρωμένοι-ες είχαν προφανέστατα φιλειρηνικές διαθέσεις, μια ματιά από μακριά θα αρκούσε, εξάλλου σε αυτήν την πόλη γνωριζόμαστε λίγο-πολύ όλοι. Η …πιλάλα των κυβερνητικών δείχνει απλά ότι τρέμουν τη λαϊκή οργή, ότιαγωνιούν, ότι νιώθουν να απειλούνται από τις κοινωνικές αντιδράσεις (έχοντας υπόψην τους και τα παθήματα του ΓΑΠ ή του φίλου τους Ολάντ σήμερα στη Γαλλία) , ότι απεχθάνονται την από τα αριστερά κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση διότι τους ξεβρακώνει ταχύτατα.

Μαύρο μέλλον για τη ΔΕΗ, ανασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους

Όλα αυτά γίνονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Εορδαία και γενικότερα για την ΠΕ Κοζάνης. Δεν είναι μόνο ο μνημονιακός βούρκος και τα μέτρα δίχως τέλος που οδηγούν σε πτώση διαρκείαςτο βιοτικό επίπεδο της λαϊκής οικογένειας και την αγοραστική της ικανότητα, τα μαγαζιά να είναι άδεια και να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, την ανεργία να μεγαλώνει, τη νεολαία να μεταναστεύει ή να περιμένει κάποια εφήμερα μεροκάματα του τρόμου στη ΔΕΗ ή κάποια άλλη απλήρωτη/κακοπληρωμένη εργασία για χαρτζιλίκι.

Λίγες μέρες πριν οι εργολάβοι της ΔΕΗ σταμάτησαν τις εργασίες τους με τη δικαιολογία ότι μένουν απλήρωτοι από τη ΔΕΗ  και προχώρησαν σε εκατοντάδες απολύσεις. Τα ορυχεία «πάγωσαν».  Μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εργατών και των σχετικών συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας με 200 άτομα. Τελικά τα ορυχεία έχουν ξαναπιάσει δουλειά, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση προσωρινή, πριν το οριστικό λουκέτο. Στην κατεξοχήν ενεργειακή περιοχή της Κοζάνης όλα τα φουγάρα έχουν σβήσει , με την εξαίρεση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι στο νομό εργάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη ΔΕΗ και αυτή τη στιγμή οι ανησυχίες για το μέλλον τους κορυφώνονται. Και όχι μόνο οι δικές τους.

Η μείωση της παραγωγής λιγνίτη από τη ΔΕΗ παρουσιάζεται ως «αντικειμενική», λόγω της οικονομικής κρίσης (που προκαλεί μειωμένη κατανάλωση ρεύματος), λόγω αγοράς «φτηνότερου» ρεύματος από τις βαλκανικές χώρες, λόγω της «υποχρεωτικής» παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά(για να θησαυρίζουν οι διάφοροι κοπελουζο-μυτιληναίοι και λοιποί αετονύχηδες ιδιώτες) . Σε όλα αυτά προσθέστε την πώληση του ΑΔΜΗΕ (το κατεξοχήν κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ) και τα ΝΟΜΕ (που παράγουν σίγουρα κέρδη για τους ιδιώτες, βέβαιες ζημιές για τη ΔΕΗ) που βαρύνουν τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ οι ορέξεις ντόπιων (Μπόμπολας και Σία) και ξένων (πχ γερμανικών) πολυεθνικών να αρπάξουν ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ δεν έχουν κορεστεί. Προφανώς και δεν είναι καθόλου «αντικειμενικό» να διαλυθεί η βασική πηγή εισοδήματος  για την περιοχή , είτε πρόκειται για τους  -όλο και μειούμενους-  μόνιμους εργαζόμενους, είτε πρόκειται για τις 2μηνες, 8μηνες και εργολαβικές συμβάσεις που απορροφούν ένα τμήμα της γιγάντιας νεολαιίστικης (κι όχι μόνο) ανεργίας. Προφανώς και δεν είναι καθόλου «αντικειμενικό» να χαθούν χιλιάδες θέσεις  εργασίας τα επόμενα χρόνια – και αυτό θα γίνει, αν δεν ανατραπεί άρδην το πολιτικό σκηνικό.

Η κατάσταση στην περιοχή, και μάλιστα στο έδαφος της μνημονιακής πολιτικής, γίνεται εκρηκτική κι αυτό αφορά το άμεσο μέλλον. Είναι επείγον να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης για να νικήσουμε εμείς και όχι αυτοί, για να παλέψουμε ενάντια στην εξαθλίωση και τον κανιβαλισμό που θα τείνει να βρει πρόσφορο έδαφοςστο τοπίο που διαμορφώνεται.

Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας

Λίγο καιρό πρινσυγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας. Άνθρωποι που έχουμε ξαναβρεθεί στο παρελθόν σε μάχες για τις ανάγκες των από κάτω ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τα μνημόνια αλλά και νέοι αγωνιστές και αγωνίστριες. Συμμετέχει «παραδοσιακός» κόσμος της Αριστεράςαλλά κυρίως συμμετέχουνάνθρωποι χωρίς κομματική ένταξη που προσδίδουν δυναμική στο εγχείρημα. Προχωρήσαμε σε ανοιχτές συνελεύσεις, οργανώσαμε μια απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και συναυλία, προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, θεατρική παράσταση κ.ά. ) , όπου πέρασαν πάνω από 500-600 συμπολίτες μας και οι επόμενες κινήσεις που έχουν αποφασιστεί είναι εκδήλωση και δράσεις για τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και για το -σοβαρό στην περιοχή- πρόβλημα με τη βάρβαρη αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων.

Η Πρωτοβουλία πρέπει να στηριχτεί, και να πλατύνει. Οι φτωχοί, νέοι, εργάτες και άνεργοι της πόλης πρέπει να συσπειρωθούν για να πολεμήσουμε συλλογικά το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Μόνο έτσι μπορούμε ναγεννήσουμε ξανά την ελπίδα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Ετικέτες