Ένας πολύπλευρος μονόλογος, εμπνευσμένος από το πολύχρωμο σύμπαν του Pedro Almodóvar.

Στο ξενοδοχείο ημί-διαμονής «Λοσιέντο» (που θα πει «λυπάμαι), οι πελάτες αφηγούνται τις ραγισμένες τους ζωές, με μόνη θέα ένα μαγαζί με ρούχα «δεύτερο χέρι». Άνθρωποι έτοιμοι να σπάσουν και ζωές που ανακατεύονται από τραγικά παιχνίδια της μοίρας. Μιας μοίρας που παρουσιάζεται στην πιο θηλυκή της εκδοχή και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο σαρωτικό πέρασμά της. Μια πλάγια ανάγνωση στην ερμηνεία του Ισπανικού Duente. 

Οι Ραγισμένες είναι ένα θεατρικό έργο που κινείται στα πλαίσια του Queer theater και έχει έντονες επιρροές από θεάματα Drag Show. Όλο αυτό εκφράζεται μέσα από μονολόγους , εννέα χαρακτήρων, που έχουν ως κοινό σημείο το ξενοδοχείο Λοσιέντο. Οι χαρακτήρες του έργου, είναι άνθρωποι οπού η κοινωνία δεν τους αποδέχτηκε, λόγω της διαφορετικότητας τους. Η δομή της κοινωνίας είναι με τέτοιον τρόπο χτισμένη έτσι ώστε να μην αφήνει να ζήσουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι που διαφέρουν από τα κοινά πρότυπα που προβάλει . Πάνω σε αυτήν την λογική είναι βασισμένη η παράσταση, δηλαδή στην ετεροκανόνικοτητα. Η λογική της μη αποδοχής, έχει έναν έντονο κανιβαλισμό. Ο κανιβαλισμός αυτό φάνηκε με την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η συγκεκριμένη παράσταση.

Η συγγραφική επιλογή να ενταχθούν όλες αυτές οι ιστορίες των ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο τόπο και η μια ιστορία να διαδέχεται την άλλη ήταν αρκετά εύστοχη, καθώς κάνει το έργο πιο άμεσο και αρκετά πιο δυνατό. Το κείμενο μ’ αυτόν τον τρόπο θυμίζει στον θεατή ότι όλα αυτά που βλέπει επι σκηνής είναι πράγματα που τα έχει συναντήσει και στην καθημερινότητα του. Η αμεσότητα του κειμένου γίνεται όλο και πιο έντονη με τον τρόπο ερμηνείας των ηθοποιών. Οι ηθοποιοί λένε τις ιστορίες του στο κοινό και τις συνοδεύουν με άρτιες χορογραφικές κινήσεις.

Το χιούμορ στην παράσταση έχει καθοριστικό ρόλο.  Το χιούμορ έρχεται πολλές φορές να αποκαλύψει τον παραλογισμό των πραγμάτων και να λειτουργήσει ως καυστικό σχόλιο απέναντι στα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Στην συγκεκριμένη παράσταση το χιούμορ συμβαδίζει με την θεματολογία της παράστασης .

Η παράσταση , καλεί τον θεατή να ακούσει τις ιστορίες  καθημερινών ανθρώπων που έχουν κάτι σημαντικό να πουν. Οι χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι καθημερινοί οι οποίοι όμως δεν έχουν την ευκαιρία να ακουστούν εύκολα. Οι μονόλογοι της παράστασης, εκπροσωπούν ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους  και το κοινό έχει την ευκαιρία να τους ακούσει και να συλλογιστεί  αναλόγως. Οι Ραγισμένες, είναι ένα πολύπλευρο θεατρικό θέαμα. Προσφέρει γέλιο, συγκίνηση, σκέψη και χαμόγελο. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό και ονειρικό ταξίδι σε άγνωστες γωνιές που φωτίζονται μέσα από το  κείμενο. Είναι πολύ σημαντικό και ενόψει του pride και των 50 χρόνων από την εξέγερση του Στόουνγουολ, τέτοιες παραστάσεις να μας κάνουν να θυμόμαστε όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας και όλους τους αγώνες που έχουν δοθεί και θα συνεχίζουν να δίνονται ενάντια στον σεξισμό.   

Σύλληψη/Κείμενο/Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια

Γιώργος Καλογερόπουλος



Χορογραφίες

Εύη Τσακλάνου

Μουσική

Αδριανός Νόνης



Βοηθός Σκηνοθέτη

Ιωάννα Αθανασίου



Σκηνικά/Κοστούμια

Η Ομάδα της Παράστασης

 

Παίζουν

Μαρίνα Σωκράτη

Βάσω Μανδύλη

Darla Qubit (Βασίλης Παπαδόπουλος)

Νατάσα Λυμπεροπούλου

Φιλοθέη (Θεόφιλος Σπηλιόπουλος)

Εύη Τσακλάνου

Hollywood Volta (Ραφαήλ Παπάδ.)

Γιώργος Καλογερόπουλος

 Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 21:00

Θέατρο Σταθμός

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37

Στον ρόλο της Μανουέλλα Δολόρα η Μαρία Μιχαηλίδου

*Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο και στην περσόνα του, Zackie Oh.