Αυτές τις μέρες στη Λέσβο γίνεται για δεύτερη φορά το Refugees Welcome Club. Είναι ένα καλοκαιρινό κάμπινγκ με παιδιά που πέρασαν από τη Λέσβο πριν από μερικά χρόνια και κρατήθηκαν ως παράνομοι μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Παγανής και έρχονται τώρα εδώ να συναντηθούν με τον τόπο που αντίκρυσαν όταν για πρώτη φορά πέρασαν τα σύνορα για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παιδιά αυτά σήμερα βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία, όπου μπορούν να ενταχθούν και να προσπαθήσουν να κάνουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο και την πείνα. Προέρχονται από χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Ιράν. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένας μετανάστης που ζήτησε πολιτικό άσυλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, από μια χώρα που το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο με την ποινή του θανάτου.

Η Ελλάδα τους τιμώρησε για το θάρρος τους να φύγουν για να γλυτώσουν φυλακίζοντάς τους σε άθλιες συνθήκες στο κολαστήριο της Παγανής που έχει τώρα πλέον κλείσει. Αυτοί που επέστρεψαν εδώ κατάφεραν να ξεφύγουν και να πάρουν το δρόμο για άλλες χώρες. Ο Αχμέτ, ο Χουσεΐν, μαζί με τους φίλους τους από τη Γερμανία, την Ελλάδα και αλλού βρίσκονται αυτές τις μέρες στην παραλία Καρπούζι σε ένα κάμπινγκ οργανωμένο για να σπάσει τα στερεότυπα του ρατσισμού. 

Κάθε μέρα οργανώνουν πάρτι, μαγειρεύουν σε συλλογική κουζίνα, κάνουν μπάνιο στην παραλία και έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους μέσα από διάφορα χάπενινγκ, όπως η χθεσινή πορεία που οργάνωσαν ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και κατέληξε μπροστά στο δημοτικό θέατρο. Κάποιοι έχουν φτιάξει ήδη ρίζες στις καινούργιες τους χώρες, ένας από αυτούς ήρθε με το μωρό του στην αγκαλιά, μωρό που απέκτησε με μια Γερμανίδα που γνώρισε όταν αυτή δούλευε εθελοντικά σε μια δομή αλληλεγγύης. Κάποιοι άλλοι έχουν ξεκινήσει να μαθαίνουν τη γλώσσα, κάποιοι άλλοι δουλεύουν, κάποιοι είναι ακόμα στη χώρα μας.

Τα περήφανα μουτράκια τους, δυναμωμένα από την αγάπη και τη φροντίδα που τους έχουν δώσει οι άνθρωποι που πάλεψαν και παλεύουν μαζί τους αποτελούν τη μεγαλύτερη ελπίδα για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Ετικέτες