Στις ακτές της Γάζας αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα το ιστιοφόρο Estelle. Οι κρίσιμες ώρες είναι μεταξύ 6-10 το πρωί, όταν και αναμένεται να συναντηθεί με τα ισραηλινά πολεμικά πλοία. Συνέντευξη τύπου και δημόσια δήλωση στήριξη της αποστολής από πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Στο πλοίο επιβαίνουν και Έλληνες ακτιβιστές, ανάμεσά τους και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Για το εγχείρημα του Estelle, στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου.

Στις λεπτομέρειες του ταξιδιού και την πολιτική διάσταση της αποστολής αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Τ. Πολίτης, πανεπιστημιακός, ο Δ. Πελώνης, δημοτικός σύμβουλος Χολαργού-Παπάγου, η ηθοποιός Μ. Παπαδημητρίου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θ. Δρίτσας και Τ. Κουράκης. Ο τελευταίος  ανέγνωσε επιστολή στήριξης του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια. Το παρών έδωσαν επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ. Γελαλής και Μ. Μπόλαρη, ο Α. Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και η Ι. Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

Την επιστολή υποστήριξης για το ταξίδι του Estelle υπέγραψαν σύσσωμη η ΚΟ ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άγγελος Χάγιος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 6 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Εκτός από τους παραπάνω, εκατοντάδες κόσμου έχουν και αυτοί υπογράψει την επιστολή στήριξης του Estelle. Προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού, φορείς, σύλλογοι και ο κόσμος που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων: http://www.shiptogaza.gr

Επίσης, διαβάστηκαν επιστολές τριών εκ των μελών της ελληνικής συμμετοχής και συγκεκριμένα των Βαγγέλης Πισσία, συντονιστή της αποστολής και Β. Διαμαντόπουλου και Δ. Κοδέλα, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Στο πλοίο βρίσκονται μαζί τους ο Λουκάς Σταμέλλος,  και ο Μιχάλης Τικτόπουλος, μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και άλλοι ακτιβιστές από Καναδά, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ. Ανάμεσά τους και τρεις Ισραηλινοί πολίτες.

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Διδακτικού προσωπικού ΤΕΙ.

Το Estelle ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μάλμε της Σουηδίας και στις 6 Οκτωβρίου απέπλευσε από τη Νάπολη της Ιταλίας με προορισμό η Γάζα. Στην Κρήτη επιβιβάστηκαν και τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν την προσέγγιση του πλοίου στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει στις 31 Μαΐου του 2010 αιματηρή εισβολή στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που προσπάθησε να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Το φορτίο που μεταφέρει το πλοίο Estelle και που προορίζεται για τον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας περιλαμβάνει τα εξής:

 2 ελαιόδενδρα

 41 τόνους τσιμέντο

 αναπηρικά καροτσάκια

 ιατρικό εξοπλισμό

 παιδικά βιβλία

 παιχνίδια

 300 μπάλες ποδοσφαίρου

 μουσικά όργανα

 θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)

Πιστό στη συμμαχία του με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, το υπουργείο εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση που προέτρεπε στη μη συμμετοχή Ελλήνων στο εγχείρημα της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη Αριστερά απαιτούν να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τους σφαγείς σιωνιστές.

Η αποστολή του Estelle συνδέεται άμεσα με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας στην Ελλάδα. Η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους Παλαιστίνους αγωνιστές, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο και την εξαθλίωση, εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής και του αποκλεισμού της Γάζας, είναι το ίδιο απαραίτητη, όπως και η αντίσταση στη βαρβαρότητα των μνημονίων και της λιτότητας.

Όπως σημειώνει και ο Δ. Κοδέλας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του πάνω από το ιστιοφόρο: «Με αυτή την έννοια, σε ένα περιβάλλον γκρίζο, οι αραβικές εξεγέρσεις, οι πλατείες της Νότιας Ευρώπης, η Παλαιστινιακή Αντίσταση, οι αγώνες των λαών της γειτονιάς μας, ανοίγουν για όλους μας δρόμους ελπίδας και νίκης».

Τα παιδιά της Γάζας φωνάζουν welcome Estelle:
http://www.youtube.com/watch?v=bnHke8F3PbQ&feature=youtu.be

Ετικέτες