Στο μηνιαίο δελτίο του, ο ΣΕΒ -12 Δεκέμβρη 2016- εκφράζει την διαφωνία του με τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους τα οποία έχει το θράσος να τα χαρακτηρίζει σαν την 13η σύνταξη. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει την ενέργεια της κυβέρνησης “πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου, εν μέσω της διαπραγμάτευσης και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας”!!

Έχει αξία να δούμε ολό­κλη­ρο το σκε­πτι­κό του ΣΕΒ, για να κα­τα­λά­βου­με ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τα περί “Εθνι­κής Προ­σπά­θειας” και “Εθνι­κής Ομο­ψυ­χί­ας” για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης!

Συ­γκε­κρι­μέ­να γρά­φει:

“....η χώρα εφαρ­μό­ζει ένα αυ­στη­ρό πλαί­σιο δη­μο­σιο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής, το οποίο σύμ­φω­να με την από­φα­ση του Eurogroup της 5/12/2016, πρό­κει­ται να συ­νε­χι­στεί και μετά το 2018, δη­μιουρ­γώ­ντας ανη­συ­χί­ες στην αγορά για πε­ραι­τέ­ρω αύ­ξη­ση της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης και εξα­σθέ­νι­ση της ανα­πτυ­ξια­κής δυ­να­μι­κής που δια­μορ­φώ­νε­ται. Σί­γου­ρα η επί­τευ­ξη των στό­χων του προ­γράμ­μα­τος προ­σαρ­μο­γής είναι ανα­γκαία για την απο­κα­τά­στα­ση της αξιο­πι­στί­ας της οι­κο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής. Στο πλαί­σιο αυτό η εξαγ­γε­λία του Πρω­θυ­πουρ­γού στις 8/12/2016 για εφά­παξ πα­ρο­χές ύψους 617 εκατ. ευρώ, κυ­ρί­ως προς τους χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους, συ­νι­στά-εν μέσω της δια­πραγ­μά­τευ­σης- πράξη υψη­λού πο­λι­τι­κού ρί­σκου και αμ­φί­βο­λης οι­κο­νο­μι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας.”

Πράγ­μα που ση­μαί­νει πάνω απ΄ όλα το τα­ξι­κό συμ­φέ­ρον: “Είσαι με τα καλά σου χρι­στια­νέ μου να δί­νεις πα­ρο­χές εν μέσω δια­πραγ­μά­τευ­σης , οι δα­νει­στές θα σου ζη­τή­σουν και άλλα, από τη μια, από την άλλη, δί­νεις πα­ρο­χές για να ανοί­ξεις την όρεξη στους ερ­γα­ζό­με­νους να ζη­τή­σουν και άλλα την στιγ­μή που τους προ­ε­τοι­μά­ζου­με για νέα μετρά: κα­τάρ­γη­ση 13ου και 14ου μι­σθού στον ιδιω­τι­κό τομέα, νέο συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο, νέες πε­ρι­κο­πές στις συ­ντά­ξεις και γε­νι­κά για 4ο μνη­μό­νιο!! Και μην ξε­χνάς,” συ­νε­χί­ζει ο ΣΕΒ ότι:

“Οι πα­ρο­χές αυτές χρη­μα­το­δο­τού­νται από την προ­σω­ρι­νή υπε­ρα­πό­δο­ση των εσό­δων του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, λόγω της εφαρ­μο­γής διοι­κη­τι­κών μέ­τρων εί­σπρα­ξης φόρων μέσω μα­ζι­κών κα­τα­σχέ­σε­ων και άλλων μέ­τρων ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης, σε μια φο­ρο­λο­γι­κή βάση που στε­νά­ζει από την υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση και που, ως εκ τού­του ωθεί­ται στη φο­ρο­δια­φυ­γή και την απο­δια­με­σο­λά­βη­ση από το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα.”

Βρε θε­ο­μπαί­χτες ποιοι είναι τα υπο­ζύ­για του φο­ρο­λο­γι­κού συ­στή­μα­τος οι ερ­γα­ζό­με­νοι και οι συ­ντα­ξιού­χοι ποιοι είναι στους φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους και στις λί­στες Λα­γκάρντ, Μπορ­γιάνς, κλπ οι ΣΕ­Βί­τες και γε­νι­κά το κε­φά­λαιο, μην το παί­ζε­ται τα θύ­μα­τα και ζη­τά­τε και τα ρέστα, λίγα σας φο­ρο­λο­γεί το κρά­τος, οι φο­ρο­α­παλ­λα­γές σας βγά­ζουν μάτι!!

Και συ­νε­χί­ζει: “Λαμ­βά­νει, μά­λι­στα χώρα σε μια συ­γκυ­ρία όπου η μη ολο­κλή­ρω­ση της 2ης αξιο­λό­γη­σης κα­θυ­στε­ρεί την εκτα­μί­ευ­ση 6,1δισ. ευρώ,οι υπο­χρε­ώ­σεις του δη­μό­σιου προς τον ιδιω­τι­κό τομέα δια­τη­ρού­νται σε υψηλό επί­πε­δο (6.3 δισ. Ευρώ στο τέλος Οκτω­βρί­ου) και μόλις απω­λέ­σθη­καν 400 εκατ. Ευρώ από την ανε­πι­τυ­χή προ­σπά­θεια ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της ΔΕΣΦΑ. Η κυ­βέρ­νη­ση θα είχε με­γα­λύ­τε­ρα πε­ρι­θώ­ρια άσκη­σης κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής αν (σσ  τα έδινε σε μάς...χα χα χα!! ) δρο­μο­λο­γού­σε μια πιο φι­λο­α­να­πτυ­ξια­κή πο­λι­τι­κή με στο­χευ­μέ­νες φο­ρο­λο­γι­κές ελα­φρύν­σεις προς την πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία.” (Υπογρ δική μας)

Συ­μπέ­ρα­σμα, με απλά λόγια, λέει ο ΣΕΒ: Τα 617 εκατ. Ευρώ για να πιά­να­νε τόπο και να μην πη­γαί­να­νε χα­μέ­να “Αμ­φί­βο­λης οι­κο­νο­μι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας” έπρε­πε να μας (πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία) τα δώ­σεις με φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις και να εξο­φλή­σεις τις υπο­χρε­ώ­σεις σου στον ιδιω­τι­κό τομέα!!

Αλλά για να δούμε σε ποιόν χρω­στά­ει τα πολλά θα πα­ρα­θέ­σου­με στοι­χεία που μας δί­νουν οι εκ­πρό­σω­ποι των συ­ντα­ξιού­χων. Ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συ­ντα­ξιού­χων & Επι­κου­ρι­κών Τα­μεί­ων Μι­σθω­τών και ο πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Συ­ντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ:

“Η κυ­βέρ­νη­ση με τις δια­κη­ρύ­ξεις της προ­σπα­θεί, δί­νο­ντας ψί­χου­λα, να μας ρίξει στά­χτη στα μάτια όπως έκα­ναν και οι άλλες κυ­βερ­νή­σεις (σσ Σα­μα­ρά) καθώς αυτά που θα δω­θούν είναι από αυτά που αφαι­ρέ­θη­καν από τις λε­η­λα­τη­μέ­νες συ­ντά­ξεις μας, την ίδια ώρα που κα­ταρ­γούν το ΕΚΑΣ και μειώ­νουν τις ασφα­λι­στι­κές δα­πά­νες”, δή­λω­σε ο Δήμος Κου­μπού­ρης (ΙΚΑ).

Και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να ο Πα­ντε­λής Τά­τσης (ΟΑΕΕ) δή­λω­σε: “...όσα εξήγ­γει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν κα­λύ­πτουν όσα μας πήραν όλα αυτά τα χρό­νια, είναι ψί­χου­λα μπρο­στά στις απώ­λειες που εί­χα­με απο το 2010-2014 που έφτα­σαν τα 38δισ. Ευρώ  και θα φτά­σουν τα 50 δισ. Ευρώ. Δεν μας ξε­γε­λά­νε και είναι ντρο­πή να μι­λά­νε για 13η σύ­ντα­ξη με ένα επί­δο­μα από χρή­μα­τα που τα έχου­με πλη­ρώ­σει με τον ιδρώ­τα μας.” (Υπογρ. δική μας)

Νο­μί­ζου­με ότι για του λόγου το ασφα­λές αξί­ζει να δούμε τα στοι­χεία που μας δίνει η ελ­βε­τι­κή τρά­πε­ζα Credit Suisse:

Ύστε­ρα από 6 χρό­νια βα­θιάς ύφε­σης και 3 χρό­νια στα­σι­μό­τη­τας, κατά την 9ετή πε­ρί­ο­δο της κρί­σης, η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία επέ­στρε­ψε το 2016 στα επί­πε­δα του 2003, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώ­θη­κε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συ­νο­λι­κή πε­ριου­σία των Ελ­λή­νων υπο­χώ­ρη­σε κατά 587 δισ. ευρώ κάθε νοι­κο­κυ­ριό είδε την πε­ριου­σία του να μειώ­νε­ται κατά 67.703 ευρώ!! Και επει­δή ξέ­ρου­με ότι την πε­ρί­ο­δο αυτή οι πλού­σιοι γί­να­νε πλου­σιό­τε­ροι, διευ­ρύν­θη­καν οι ανι­σό­τη­τες, κα­τα­λα­βαί­νου­με χωρίς πολύ σκέψη πιο στε­ρή­θη­κε αυτό τον μυ­θι­κό πλού­το!!

Ετικέτες