Ακολουθώντας τον πάγιο πλέον τρόπο της κυβέρνησης να αντιστρέφει την πραγματικότητα και να εκχυδαίζει τις λέξεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας παρουσίασε χθες το σχέδιο «Αθηνά» για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κορώνες για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Εν­δει­κτι­κό των σα­ρω­τι­κών αλ­λα­γών που προ­βλέ­πει το σχέ­διο είναι οι δη­λώ­σεις του υπουρ­γού παι­δεί­ας Κων­στα­ντί­νου Αρ­βα­νι­τό­που­λου, ο οποί­ος κατά την πα­ρου­σί­α­ση του σχε­δί­ου προει­δο­ποί­η­σε πως  «ό,τι ξέ­ρα­με μέχρι σή­με­ρα για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέ­πει να τα ξε­χά­σου­με».

Συγ­χω­νεύ­σεις τμη­μά­των

  • Το σχέ­διο πε­ρι­λαμ­βά­νει τη συγ­χώ­νευ­ση 94 τμη­μά­των, γε­γο­νός που ση­μαί­νει ότι από τα 480 τμή­μα­τα που πε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν στο τε­λευ­ταίο μη­χα­νο­γρα­φι­κό θα μεί­νουν τα 386. Στη συ­ντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία είναι τμή­μα­τα των ΤΕΙ.
  • Σύμ­φω­να με το σχέ­διο τα πα­νε­πι­στή­μια θα γί­νουν 20 και τα ΤΕΙ 12, από τα 40 ιδρύ­μα­τα, τα 26 πα­νε­πι­στή­μια και 14 ΤΕΙ που υπάρ­χουν σή­με­ρα . Στην Ατ­τι­κή θα δη­μιουρ­γη­θούν δυο «ομό­σπον­δα» ιδρύ­μα­τα: Το ένα θα ονο­μά­ζε­ται «Αδα­μά­ντιος Κο­ρα­ής» και θα πε­ρι­λαμ­βά­νει την ΑΣΟΕΕ, το Πά­ντειο, το Γε­ω­πο­νι­κό, το Χα­ρο­κό­πειο και το Πα­νε­πι­στή­μιο Πει­ραιά. Το δεύ­τε­ρο θα θα ονο­μά­ζε­ται «Ατ­τι­κό ΤΕΙ» και θα πε­ρι­λαμ­βά­νει τα ΤΕΙ Αθή­νας και Πει­ραιά και την ΑΣΠΑΙ­ΤΕ.
  • Από τα πα­νε­πι­στή­μια θα κα­ταρ­γη­θούν τέσ­σε­ρα: Το Πα­νε­πι­στή­μιο Στε­ρε­άς Ελ­λά­δας, το Πα­νε­πι­στή­μιο Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας, το Διε­θνές Πα­νε­πι­στή­μιο και το Πα­νε­πι­στή­μιο Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας.
  • Τέλος, μία σειρά από ΤΕΙ  Το ΤΕΙ Θεσ­σα­λο­νί­κης και ΤΕΙ Σερ­ρών θα συγ­χω­νευ­θούν σε ένα ΤΕΙ Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας. Το ΤΕΙ Κα­βά­λας θα ονο­μα­στεί ΤΕΙ Ανα­το­λι­κής Μα­κε­δο­νί­ας και Θρά­κης. Το ΤΕΙ Λά­ρι­σα θα ονο­μα­στεί ΤΕΙ Θεσ­σα­λί­ας. Το ΤΕΙ Λα­μί­ας και ΤΕΙ Χαλ­κί­δας θα συγ­χω­νευ­θούν και θα ονο­μα­στούν ΤΕΙ Στε­ρε­άς Ελ­λά­δας. Το ΤΕΙ Πά­τρας, το ΤΕΙ Με­σο­λογ­γί­ου και το ΤΕΙ Ιο­νί­ων Νήσων θα συγ­χω­νευ­θούν και θα ονο­μα­στούν ΤΕΙ Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας και Ιο­νί­ων Νήσων. Το ΤΕΙ Κα­λα­μά­τας, με τμή­μα­τα στη Σπάρ­τη και στην Κα­λα­μά­τα, θα ονο­μα­στεί ΤΕΙ Πε­λο­πον­νή­σου.
  • 12 πό­λεις - από τις 63 στις οποί­ες υπήρ­χαν μέχρι τώρα τμή­μα­τα ή σχο­λές - θα μεί­νουν χωρίς κα­νέ­να τμήμα. Αυτές είναι η  Ιε­ρά­πε­τρα,  ο Αγιος Νι­κό­λα­ος Κρή­της, το Αίγιο, η Αμα­λιά­δα, η Λευ­κά­δα, το  Αρ­γο­στό­λι, η Ναύ­πα­κτος, η Λει­βα­διά, τα Μου­δα­νιά, η Βέ­ροιαη, Εδεσ­σα και η Νά­ου­σα.

Μεί­ω­ση του αριθ­μού των ει­σα­κτέ­ων - υπο­βάθ­μι­ση των «μη αγο­ραί­ων επι­στη­μών»

Με το σχέ­διο «Αθηνά» ο αριθ­μός των ει­σα­κτέ­ων θα μειω­θεί σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις του υπουρ­γεί­ου παι­δεί­ας όχι πάνω από 4% κατά το 2013, αφού η μεί­ω­ση του 30% στα ΤΕΙ θα εξι­σορ­ρο­πη­θεί θε­ω­ρη­τι­κά από μία αύ­ξη­ση της τάξης του 15% των ει­σα­κτέ­ων στα ΑΕΙ.  Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως ο υπο­λο­γι­σμός αυτός βα­σί­ζε­ται σε μία κα­θα­ρή λα­θρο­χει­ρία, αφού την περ­σι­νή χρο­νιά με 94 τμή­μα­τα πε­ρισ­σό­τε­ρα υπήρ­ξαν  77.175 ει­σα­κτέ­οι (44.462 στα ΑΕΙ και 32.713 στα ΤΕΙ). Υπο­λο­γί­ζο­ντας ένα μέσο όρο 200 ει­σα­κτέ­ων ανα τμήμα αυτό ση­μαί­νει μεί­ω­ση 18.800 ει­σα­κτέ­ων για το 2013, και άρα η μεί­ω­ση θα είναι με­γα­λύ­τε­ρη του 25%. Ορ­θώ­νω­νται κατ' αυτόν τον τρόπο επι­πλέ­ον τείχη για τα παι­διά των λαϊ­κών στρω­μά­των στην πρό­σβα­σή τους στη δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση, ενώ δη­μιουρ­γεί­ται μία πε­λα­τεία για τη λε­γό­με­νη με­τα­λυ­κεια­κή εκ­παί­δευ­ση, τη θε­σμο­θε­τη­μέ­νη δη­λα­δή ιδιω­τι­κή τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση. Την ίδια στιγ­μή, οι αν­θρω­πι­στι­κές επι­στή­μες θα υπο­βαθ­μι­στούν αφού σύμ­φω­να με την αγο­ραία αντί­λη­ψη δεν μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν δου­λειά. Ενο­χο­ποιεί­ται έτσι η εκ­παί­δευ­ση για την κρίση του συ­στή­μα­τος και όχι το αντί­στρο­φο!!! Κα­τα­λή­γει λοι­πόν να προ­τεί­νε­ται η υβρι­δι­κή συγ­χώ­νευ­ση των πέντε ξε­νό­γλωσ­σων τμη­μά­των της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής του ΕΚΠΑ σε ένα τμήμα (!!!), με τη συ­να­κό­λου­θη μεί­ω­ση του αριθ­μού των ει­σα­κτέ­ων.

Ο «Καλ­λι­κρά­της» της εκ­παί­δευ­σης έρ­χε­ται  για τον ίδιο ακρι­βώς λόγο που ήρθε και ο αντί­στοι­χος στον τομέα της το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης: για να επι­βά­λει το μνη­μο­νια­κό κα­θε­στώς στον τομέα της παι­δεί­ας. Είναι ένα σχέ­διο που υπο­βαθ­μί­ζει το δη­μό­σιο και δω­ρε­άν πα­νε­πι­στή­μιο και επι­βάλ­λει τις πιο άγριες νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές, φορ­τώ­νο­ντας τα βάρη της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης στα φτωχά λαϊκά στρώ­μα­τα και τη νε­ο­λαία. Γι' αυτό και χρειά­ζε­ται τα σχέ­δια της κυ­βέρ­νη­σης για εφαρ­μο­γή αυτού του σχε­δί­ου να βρούν τη μα­ζι­κή και δυ­να­μι­κή αντί­δρα­ση των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, των μελών ΔΕΠ και της Αρι­στε­ράς.

Ετικέτες