Ακολουθώντας τον πάγιο πλέον τρόπο της κυβέρνησης να αντιστρέφει την πραγματικότητα και να εκχυδαίζει τις λέξεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας παρουσίασε χθες το σχέδιο «Αθηνά» για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κορώνες για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ενδεικτικό των σαρωτικών αλλαγών που προβλέπει το σχέδιο είναι οι δηλώσεις του υπουργού παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος κατά την παρουσίαση του σχεδίου προειδοποίησε πως  «ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέπει να τα ξεχάσουμε».

Συγχωνεύσεις τμημάτων

  • Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγχώνευση 94 τμημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι από τα 480 τμήματα που περιλαμβάνονταν στο τελευταίο μηχανογραφικό θα μείνουν τα 386. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τμήματα των ΤΕΙ.
  • Σύμφωνα με το σχέδιο τα πανεπιστήμια θα γίνουν 20 και τα ΤΕΙ 12, από τα 40 ιδρύματα, τα 26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ που υπάρχουν σήμερα . Στην Αττική θα δημιουργηθούν δυο «ομόσπονδα» ιδρύματα: Το ένα θα ονομάζεται «Αδαμάντιος Κοραής» και θα περιλαμβάνει την ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το δεύτερο θα θα ονομάζεται «Αττικό ΤΕΙ» και θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Από τα πανεπιστήμια θα καταργηθούν τέσσερα: Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τέλος, μία σειρά από ΤΕΙ  Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΤΕΙ Σερρών θα συγχωνευθούν σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΤΕΙ Καβάλας θα ονομαστεί ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΤΕΙ Λάρισα θα ονομαστεί ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Χαλκίδας θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το ΤΕΙ Πάτρας, το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το ΤΕΙ Καλαμάτας, με τμήματα στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, θα ονομαστεί ΤΕΙ Πελοποννήσου.
  • 12 πόλεις - από τις 63 στις οποίες υπήρχαν μέχρι τώρα τμήματα ή σχολές - θα μείνουν χωρίς κανένα τμήμα. Αυτές είναι η  Ιεράπετρα,  ο Αγιος Νικόλαος Κρήτης, το Αίγιο, η Αμαλιάδα, η Λευκάδα, το  Αργοστόλι, η Ναύπακτος, η Λειβαδιά, τα Μουδανιά, η Βέροιαη, Εδεσσα και η Νάουσα.

Μείωση του αριθμού των εισακτέων - υποβάθμιση των «μη αγοραίων επιστημών»

Με το σχέδιο «Αθηνά» ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου παιδείας όχι πάνω από 4% κατά το 2013, αφού η μείωση του 30% στα ΤΕΙ θα εξισορροπηθεί θεωρητικά από μία αύξηση της τάξης του 15% των εισακτέων στα ΑΕΙ.  Στην πραγματικότητα όμως ο υπολογισμός αυτός βασίζεται σε μία καθαρή λαθροχειρία, αφού την περσινή χρονιά με 94 τμήματα περισσότερα υπήρξαν  77.175 εισακτέοι (44.462 στα ΑΕΙ και 32.713 στα ΤΕΙ). Υπολογίζοντας ένα μέσο όρο 200 εισακτέων ανα τμήμα αυτό σημαίνει μείωση 18.800 εισακτέων για το 2013, και άρα η μείωση θα είναι μεγαλύτερη του 25%. Ορθώνωνται κατ' αυτόν τον τρόπο επιπλέον τείχη για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων στην πρόσβασή τους στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ δημιουργείται μία πελατεία για τη λεγόμενη μεταλυκειακή εκπαίδευση, τη θεσμοθετημένη δηλαδή ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, οι ανθρωπιστικές επιστήμες θα υποβαθμιστούν αφού σύμφωνα με την αγοραία αντίληψη δεν μπορούν να προσφέρουν δουλειά. Ενοχοποιείται έτσι η εκπαίδευση για την κρίση του συστήματος και όχι το αντίστροφο!!! Καταλήγει λοιπόν να προτείνεται η υβριδική συγχώνευση των πέντε ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε ένα τμήμα (!!!), με τη συνακόλουθη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Ο «Καλλικράτης» της εκπαίδευσης έρχεται  για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ήρθε και ο αντίστοιχος στον τομέα της τοπικής Αυτοδιοίκησης: για να επιβάλει το μνημονιακό καθεστώς στον τομέα της παιδείας. Είναι ένα σχέδιο που υποβαθμίζει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και επιβάλλει τις πιο άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Γι' αυτό και χρειάζεται τα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή αυτού του σχεδίου να βρούν τη μαζική και δυναμική αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων, των μελών ΔΕΠ και της Αριστεράς.

Ετικέτες