Με ένα μπαράζ ερευνών και συλλήψεων, με αφορμή τα γεγονότα, ξημερώματα της Κυριακής, στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, αστυνομία και κυβέρνηση προσπάθησαν για άλλη μα φορά να στοχοποιήσουν το κίνημα που λέει όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της κερδοφορίας των ιδιωτών.

Καθ’ υπόδειξη φύλακα της εταιρείας, περισσότεροι από 30 αγωνιστές προσήχθησαν στην αστυνομία, ενώ τρεις –μεταξύ των οποίων κι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της κυριακάτικης επίθεσης, με μόνα “επιβαρυντικά” στοιχεία ότι καλούσαν και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά των μεταλλείων.

Πρόκειται για το μέλος της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και ακόμη δύο μέλη του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τους  Αποστόλη Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου.

Την απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να  υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις». 

Το ΚΚΕ από τη πλευρά του, με ανακοίνωση της ΝΕ Χαλκιδικής αναφέρει ότι τόσο η σκοπιμότητα όσο και η μορφή της επίθεσης “δείχνουν” προβοκατόρικη εέργεις, που «αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα» και τονίζει πως «τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του».

Η επίθεση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη μήνυση του Χρήστου Πάχτα, δήμαρχου Αριστοτέλη, ο οποίος κάνει λόγο για «ομάδες πολιτών» που «υπό την προστασία εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, δημιουργούν, και μάλιστα οργανωμένα, τρομακτικά επεισόδια» και για «άγνωστους δράστες» οι οποίοι «με κουκούλες και κράνη, επιδίδονται σε πράξεις τρομοκρατίας, […] κάνουν χρήση βομβών μολότοφ, σιδηρολοστών, καδρονιών, πετρών», από τους οποίους κινδυνεύει η ζωή «του ιδίου, καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψήφισαν υπέρ της επένδυσης».

Σε δήλωσή του δε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο δήμος «έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους, να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που δεν θα φέρνει σε αντίθεση τη μία με την άλλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, έσπευσε σήμερα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, δηλώνοντας «έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού είναι κομμάτι της συνολικής αντιπαράθεσης με τις πολιτικές των μνημονίων και του γενικού ξεπουλήματος. Τον αγώνα αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει με την καταστολή και την τρομοκρατία. Με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και το περιβάλλον.