Με καλέσματα για ανυπακοή στις πολιτικές της Ε.Ε. για το προσφυγικό και με καταγγελία της συμφωνίας ντροπής μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας ξεκίνησαν χθες (Παρασκευή 25/11) οι εργασίες της μεσογειακής συνάντησης για το προσφυγικό «SoliMed 2016» στη Βαλένθια.

Η εναρκτήρια συνέλευση είχε θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και μίλησαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους των κινημάτων αλληλεγγύης.

Ο Σάμι Ναΐρ, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος ειδικευόμενος στα θέματα προσφύγων, μίλησε διεξοδικά για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, οι οποίες δημιουργούν ρατσιστικό και ξενοφοβικό κλίμα, ενώ αμφισβήτησε ευθέως τα νούμερα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αριθμό των προσφύγων λέγοντας πως η πραγματική εικόνα είναι πολύ πιο σοβαρή καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται από τις πατρίδες τους.

Κατήγγειλε πως η πολιτική της Ευρώπης κατά των μεταναστών και προσφύγων στην ουσία «νεκρώνει» την καταστατική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1951 ενώ καταπατά βασικά άρθρα της διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στις πολιτικές της λιτότητας που δημιουργούν πολιτικά «τέρατα», όπως η Μαρίν Λεπέν στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν.

Έκανε λόγο για οργανωμένα συμφέροντα που κερδίζουν από την αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ χαρακτήρισε ηθικό και πολιτικό καθήκον την ανυπακοή στις πολιτικές της Ε.Ε. για την μετανάστευση.

Μέλη της ελληνικής αποστολής με τον ευρωβουλευτή του Podemos, Μιγκέλ Ουρμπάν | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΗΣ

Για την ανυπακοή στην πράξη μίλησαν οι εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης στη Βαλένθια.

Χαρακτηριστικότερη ήταν η παρέμβαση της αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης και υπεύθυνης για θέματα ισότητας Μόνικα Όλτρα, η οποία τόνισε τη διαφοροποίηση των τοπικών αρχών από τις πολιτικές του ισπανικού κράτους.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα στον Έβρο και στη Λέσβο και στην υπογραφή ενός διαφορετικού «μνημονίου» για τη συνεργασία ελληνικών και ισπανικών τοπικών αρχών.

«Ακόμα και γι' αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε η ίδια τονίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανυπακοή σε πολιτικές των κλειστών συνόρων.

Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος της Βαλένθια Χοάν Ριμπό, ο όποιος τόνισε πως οι πολιτικές της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό της πόλης του.

Από ελληνικής πλευράς, την πρώτη μέρα μίλησε η πανεπιστημιακός και αγωνίστρια της Αριστεράς Ελένη Πορτάλιου, αναφέροντας διεξοδικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα αλλά και τα κινήματα, τους φορείς και τις συλλογικότητες που δρουν υποστηρικτικά για τους πρόσφυγες.

Από σήμερα (Σάββατο) οι συμμετέχοντες θα χωριστούν στις ομάδες εργασίας (στρογγυλά τραπέζια και εργαστήρια), ενώ στην καταληκτήρια γενική συνέλευση, την Κυριακή, θα γίνει η ανάλυση των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη.

 

Από την Ελλάδα στις εργασίες του SoliMed 2016 εκτός από την Ελένη Πορτάλιου συμμετέχουν ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, η Αθηνά Σκαμπά, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Χαϊδάρι, ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Κόντρα στο Ρεύμα» στη Νίκαια, η Έφη Γαρίδη και η Βάσω Ακριβού, διαμερισματικές σύμβουλοι στην 4η και 6η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας και εκπρόσωποι της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» και η δημοσιογράφος Μάνια Μπαρσέφσκι με σημαντική προσφορά στα αντιρατσιστικά και δικαιωματικά κινήματα.

Στο εργαστήριο με τίτλο «Mέσα ενημέρωσης, ανθρωπιστική κρίση και μετακινήσεις πληθυσμών» την ελληνική εμπειρία θα μεταφέρουν δύο δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» (Ντίνα Δασκαλοπούλου και Μάριος Διονέλλης) και από το «R Project» η Κατερίνα Σεργίδου, η οποία έχει και τον ρόλο της συντονίστριας της ελληνικής αποστολής.

Ετικέτες