Ανθρωποκτόνος προϋπολογισμός και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονικης. Παρέμβαση της Ιωάννας Γαϊτάνη.

                Η εικόνα λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων είναι εμφανής πλέον σε κάθε πολίτη και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Στον Προϋπολογισμό του 2014  περικόπτεται κατά 30% η ήδη μειωμένη χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων, καθώς και των ανασφάλιστων, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας αυξάνεται δραματικά στα δημόσια νοσοκομεία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και οι ανάγκες του λαού για ασφαλή και αξιοπρεπή φροντίδα υγείας χωρίς επιβαρύνσεις γίνονται επιτακτικές.

                Η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ιωάννα Γαϊτάνη, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, είχε συνάντηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ. Γεώργιο Βέργουλα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του. Ο Διοικητής κ. Βέργουλας ενημέρωσε ότι το ποσό που αποδίδεται στο ΑΧΕΠΑ για το 2014, σύμφωνα με την κατανομή πιστώσεων των δαπανών αγορών -υπηρεσιών  που καθόρισε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, διαμορφώνεται στα 28.571.432,99 ευρώ (μείωση κατά 14,86% σε σχέση με το 2013 και 33,47% συγκριτικά με το 2012), ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου.

                Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2013 στο ΑΧΕΠΑ αποδόθηκαν 33.556.808,25 ευρώ και πάλι το Νοσοκομείο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα έλλειψης υλικών και υποχρεώθηκε να περιστείλει πολλές κλινικές και εργαστηριακές δραστηριότητες. Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, ότι η μείωση που γίνεται στο ΑΧΕΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά 1,66% σε σχέση με τη μείωση σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ σημειώνεται άνιση μεταχείριση και μεταξύ  νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας εντός της ίδιας ΥΠΕ.

                Ο κ. Βέργουλας υπογράμμισε ότι η περιστολή του αριθμού ιατρικών πράξεων του Νοσοκομείου αφορά τομείς στους οποίους ανέκαθεν το ΑΧΕΠΑ είχε μεγάλη δραστηριότητα και τομείς στους οποίους θα μπορούσε να πρωτοπορεί.Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως οι νεφροπαθείς, οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, αντιμετωπίζουν πλέον με τεράστια ανασφάλεια την εξέλιξη της θεραπείας τους.

                Ειδικά για τους οροθετικούς, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς λόγω έλλειψης πιστώσεων οι οροθετικοί έφτασαν ένα βήμα πριν αναγκαστούν να διακόψουν τη θεραπεία τους, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη ζωή τους.

                Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2014 το ποσό που χορηγείται για τη φαρμακευτική αγωγή θα καταναλωθεί κατά 80% από τους ασθενείς με AIDS και μόνο το υπόλοιπο 20% θα μείνει για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, κάτι που εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες όλων για την ομαλή εξέλιξη των θεραπειών των ασθενών.

                Η Ιωάννα Γαϊτάνη τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός κινήματος αντίστασης και υπεράσπισης των δημόσιων δομών υγείας για την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και την άμεση ενίσχυση του ΑΧΕΠΑ, αλλά και τη δέσμευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Σήμερα, Τετάρτη 11/12, κατατέθηκε παράλληλα ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Η επέκταση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου χωρίς την απαραίτητη στελέχωσή του οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού  και με ορατό τον κίνδυνο του μοιραίου λάθους».

Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις ο χώρος της Υγείας δέχεται πολυμέτωπη επίθεση την ώρα που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων οι ανάγκες του λαού για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς επιβαρύνσεις γίνονται επιτακτικές. Η ζήτηση υπηρεσιών υγείας αυξάνεται δραματικά στα δημόσια νοσοκομεία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Πάνω από το 30% του πληθυσμού, που είναι μακροχρόνια άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι σε καθεστώς “μαύρης εργασίας”, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά προσφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η εικόνα λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο, είναι εμφανής πλέον σε κάθε πολίτη και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 είναι χαρακτηριστικό ότι περικόπτεται κατά 30% η ήδη μειωμένη χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία.

Στο νοσοκομείο  Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης η Διοίκηση ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση της να προσθέσει νέες κλίνες και να ανοίξει πτέρυγες και κλινικές, αυξημένης μάλιστα φροντίδας, κάτι που δεν προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, επιβαρύνοντας το υπάρχον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, βάσει Κανονισμού ο αριθμός των κλινών προβλέπεται να είναι 625. Σήμερα υπάρχουν 750 ενεργές κλίνες και αναμένεται να προστεθούν 40 επιπλέον, σύνολο δηλαδή 790 κλίνες.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου, ενώ στη Νοσηλευτική Υπηρεσία προβλέπεται να υπηρετούν 825 εργαζόμενοι, σήμερα υπηρετούν 800, εκ των οποίων 87 λείπουν από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, αριθμός που καθιστά επισφαλή την αναλογία ασθενών-νοσηλευτών. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, υπηρετούν 713 εργαζόμενοι, δηλαδή σήμερα υπάρχει έλλειμμα κατά 112 εργαζόμενους. Συνεπώς, αν οι κλίνες φτάσουν τις 790, όπως σχεδιάζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο αριθμός μόνο του νοσηλευτικού προσωπικού θα υπολείπεται κατά 156 άτομα.  Ανάλογες ελλείψεις παρουσιάζονται και στο ιατρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΜΕΘ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Σωματείου των εργαζόμενων, που λειτουργεί με 13 κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού, αντί 16 που είχε ενεργές στο παρελθόν.Η επιβάρυνση, δε, του προσωπικού με 5 γενικές εφημερίες, χωρίς νοσοκομείο «δορυφόρο» στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης, οδηγεί σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης της εργασίας των υγειονομικών και υπονόμευσης της ασφαλούς εφημέρευσης. Οι αναμονές στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που υπερβαίνουν τις 7 ώρες, καταργούν στην πράξη την έννοια του επείγοντος, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτά, ενώ δημιουργούν εντάσεις και εκνευρισμούς ασθενών και συνοδών που οδηγούν και σε φαινόμενα χειροδικίας εναντίον των εργαζομένων. Η πρόχειρη κάλυψη των αναγκών οδηγεί κάποιες φορές (όπως σε περιπτώσεις ασθενείας) σε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως να υπάρχει ένας μόνο τραυματιοφορέας που να εφημερεύει όλο το βράδυ. Να σημειωθεί ότι στις εφημερίες το νοσοκομείο λειτουργεί με 100% πληρότητα και, κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο σε αυτές τις συνθήκες ότι ξεπερνιούνται τα προβλεπόμενα όρια ασφάλειας.

Αυτό το πλαίσιο εργασίας, που έχει οδηγήσει σε σωματική και ψυχική εξάντληση το προσωπικό, σχετίζεται άμεσα με τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, οι οποίες υποβαθμίζονται συνεχώς και εντείνουν την ανασφάλεια των ανθρώπων μπροστά στην αρρώστια.

Οι πραγματικά ηρωικές προσπάθειες του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν αρκούν για να υπηρετήσουν το σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιεί το Δ.Σ. του Νοσοκομείου με αυτούς τους όρους, ούτε να εγγυηθούν σε αυτές τις συνθήκες μια ασφαλή και αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

1.      Θα φροντίσει να υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι ώστε το σχέδιο επέκτασης και ανάπτυξης του Νοσοκομείου να εξασφαλίζει την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία για εργαζόμενους και ασθενείς:

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να υπάρχει νοσοκομείο «δορυφόρος» κατά την εφημερία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου;

3.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με τις απαραίτητες εκείνες ειδικότητες μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου;Οι ερωτώντες βουλευτές

Γαϊτάνη Ιωάννα

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Αμανατίδης Ιωάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ζαχαριάς Κώστας

Μιχαλάκης Νίκος

Στρατούλης Δημήτρης

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Ιωάννης

Καφαντάρη Χαρά

Γάκης Δημήτρης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Ουζουνίδου Ευγενία

Τριανταφύλλου Μαρία

Αϊχάν Καραγιουσούφ

                                                                                 Κυριακάκης Βασίλης

Ετικέτες