Ανθρωποκτόνος προϋπολογισμός και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονικης. Παρέμβαση της Ιωάννας Γαϊτάνη.

                Η ει­κό­να λει­τουρ­γι­κής κα­τάρ­ρευ­σης των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων είναι εμ­φα­νής πλέον σε κάθε πο­λί­τη και ανα­μέ­νε­ται να επι­δει­νω­θεί πε­ραι­τέ­ρω. Στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2014  πε­ρι­κό­πτε­ται κατά 30% η ήδη μειω­μέ­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση για τα νο­σο­κο­μεία. Την ίδια ώρα που λόγω της μεί­ω­σης των ει­σο­δη­μά­των και των συ­ντά­ξε­ων, καθώς και των ανα­σφά­λι­στων, η ζή­τη­ση υπη­ρε­σιών υγεί­ας αυ­ξά­νε­ται δρα­μα­τι­κά στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, για τρίτη συ­νε­χό­με­νη χρο­νιά, και οι ανά­γκες του λαού για ασφα­λή και αξιο­πρε­πή φρο­ντί­δα υγεί­ας χωρίς επι­βα­ρύν­σεις γί­νο­νται επι­τα­κτι­κές.

                Η βου­λευ­τής Α' Θεσ­σα­λο­νί­κης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ιω­άν­να Γαϊ­τά­νη, την Τρίτη 10 Δε­κεμ­βρί­ου, είχε συ­νά­ντη­ση με το Διοι­κη­τή του Νο­σο­κο­μεί­ου ΑΧΕΠΑ, κ. Γε­ώρ­γιο Βέρ­γου­λα, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί για τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει το Νο­σο­κο­μείο εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σής του. Ο Διοι­κη­τής κ. Βέρ­γου­λας ενη­μέ­ρω­σε ότι το ποσό που απο­δί­δε­ται στο ΑΧΕΠΑ για το 2014, σύμ­φω­να με την κα­τα­νο­μή πι­στώ­σε­ων των δα­πα­νών αγο­ρών -υπη­ρε­σιών  που κα­θό­ρι­σε η 4η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Μα­κε­δο­νί­ας Θρά­κης, δια­μορ­φώ­νε­ται στα 28.571.432,99 ευρώ (μεί­ω­ση κατά 14,86% σε σχέση με το 2013 και 33,47% συ­γκρι­τι­κά με το 2012), ποσό που δεν επαρ­κεί να κα­λύ­ψει τις ανά­γκες του νο­σο­κο­μεί­ου.

                Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι για το 2013 στο ΑΧΕΠΑ απο­δό­θη­καν 33.556.808,25 ευρώ και πάλι το Νο­σο­κο­μείο αντι­με­τώ­πι­σε πολλά προ­βλή­μα­τα έλ­λει­ψης υλι­κών και υπο­χρε­ώ­θη­κε να πε­ρι­στεί­λει πολ­λές κλι­νι­κές και ερ­γα­στη­ρια­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το, τέλος, ότι η μεί­ω­ση που γί­νε­ται στο ΑΧΕΠΑ είναι ακόμη με­γα­λύ­τε­ρη κατά 1,66% σε σχέση με τη μεί­ω­ση σε επί­πε­δο Υγειο­νο­μι­κής Πε­ρι­φέ­ρειας, ενώ ση­μειώ­νε­ται άνιση με­τα­χεί­ρι­ση και με­τα­ξύ  νο­σο­κο­μεί­ων του κέ­ντρου και της πε­ρι­φέ­ρειας εντός της ίδιας ΥΠΕ.

                Ο κ. Βέρ­γου­λας υπο­γράμ­μι­σε ότι η πε­ρι­στο­λή του αριθ­μού ια­τρι­κών πρά­ξε­ων του Νο­σο­κο­μεί­ου αφορά το­μείς στους οποί­ους ανέ­κα­θεν το ΑΧΕΠΑ είχε με­γά­λη δρα­στη­ριό­τη­τα και το­μείς στους οποί­ους θα μπο­ρού­σε να πρω­το­πο­ρεί.Ταυ­τό­χρο­να, οι ασθε­νείς με χρό­νιες πα­θή­σεις, όπως οι νε­φρο­πα­θείς, οι πά­σχο­ντες με με­σο­γεια­κή αναι­μία, αντι­με­τω­πί­ζουν πλέον με τε­ρά­στια ανα­σφά­λεια την εξέ­λι­ξη της θε­ρα­πεί­ας τους.

                Ει­δι­κά για τους ορο­θε­τι­κούς, υπήρ­ξε με­γά­λη ανα­στά­τω­ση και κι­νη­το­ποί­η­ση τις τε­λευ­ταί­ες μέρες, καθώς λόγω έλ­λει­ψης πι­στώ­σε­ων οι ορο­θε­τι­κοί έφτα­σαν ένα βήμα πριν ανα­γκα­στούν να δια­κό­ψουν τη θε­ρα­πεία τους, γε­γο­νός που θα είχε ολέ­θριες συ­νέ­πειες για τη ζωή τους.

                Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2014 το ποσό που χο­ρη­γεί­ται για τη φαρ­μα­κευ­τι­κή αγωγή θα κα­τα­να­λω­θεί κατά 80% από τους ασθε­νείς με AIDS και μόνο το υπό­λοι­πο 20% θα μεί­νει για τους ασθε­νείς που νο­ση­λεύ­ο­νται στο Νο­σο­κο­μείο, κάτι που εντεί­νει τους φό­βους και τις ανη­συ­χί­ες όλων για την ομαλή εξέ­λι­ξη των θε­ρα­πειών των ασθε­νών.

                Η Ιω­άν­να Γαϊ­τά­νη τό­νι­σε την ανά­γκη ανά­πτυ­ξης ενός κι­νή­μα­τος αντί­στα­σης και υπε­ρά­σπι­σης των δη­μό­σιων δομών υγεί­ας για την αύ­ξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης του ΕΣΥ και την άμεση ενί­σχυ­ση του ΑΧΕΠΑ, αλλά και τη δέ­σμευ­ση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για δω­ρε­άν πρό­σβα­ση σε ποιο­τι­κές Δη­μό­σιες Υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας για τη με­γά­λη πλειο­ψη­φία του λαού.

Σή­με­ρα, Τε­τάρ­τη 11/12, κα­τα­τέ­θη­κε πα­ράλ­λη­λα ερώ­τη­ση από βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τα προ­βλή­μα­τα που έχουν προ­κύ­ψει στο νο­σο­κο­μείο Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου. Ακο­λου­θεί το πλή­ρες κεί­με­νο της ερώ­τη­σης:



ΕΡΩ­ΤΗ­ΣΗ

προς τον κ. Υπουρ­γό Υγεί­ας 

Θέμα: «Η επέ­κτα­ση στο νο­σο­κο­μείο Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου χωρίς την απα­ραί­τη­τη στε­λέ­χω­σή του οδη­γεί σε επαγ­γελ­μα­τι­κή εξου­θέ­νω­ση του προ­σω­πι­κού  και με ορατό τον κίν­δυ­νο του μοι­ραί­ου λά­θους».

Με βάση τις μνη­μο­νια­κές δε­σμεύ­σεις ο χώρος της Υγεί­ας δέ­χε­ται πο­λυ­μέ­τω­πη επί­θε­ση την ώρα που λόγω της μεί­ω­σης των ει­σο­δη­μά­των και των συ­ντά­ξε­ων οι ανά­γκες του λαού για ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας χωρίς επι­βα­ρύν­σεις γί­νο­νται επι­τα­κτι­κές. Η ζή­τη­ση υπη­ρε­σιών υγεί­ας αυ­ξά­νε­ται δρα­μα­τι­κά στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία για τρίτη συ­νε­χό­με­νη χρο­νιά.

Πάνω από το 30% του πλη­θυ­σμού, που είναι μα­κρο­χρό­νια άνερ­γοι, υπο­α­πα­σχο­λού­με­νοι ή ερ­γα­ζό­με­νοι σε κα­θε­στώς “μαύ­ρης ερ­γα­σί­ας”, επαγ­γελ­μα­τί­ες και έμπο­ροι που χρε­ο­κό­πη­σαν ή αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τις ασφα­λι­στι­κές τους ει­σφο­ρές, νέοι επι­στή­μο­νες με «μπλο­κά­κι», με­τα­νά­στες με ή χωρίς χαρ­τιά προ­σφεύ­γουν στο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας.

Η ει­κό­να λει­τουρ­γι­κής κα­τάρ­ρευ­σης των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων, ωστό­σο, είναι εμ­φα­νής πλέον σε κάθε πο­λί­τη και ανα­μέ­νε­ται να επι­δει­νω­θεί πε­ραι­τέ­ρω, καθώς στο προ­σχέ­διο του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2014 είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πε­ρι­κό­πτε­ται κατά 30% η ήδη μειω­μέ­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση για τα νο­σο­κο­μεία.

Στο νο­σο­κο­μείο  Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης η Διοί­κη­ση ανα­κοί­νω­σε πρό­σφα­τα την πρό­θε­ση της να προ­σθέ­σει νέες κλί­νες και να ανοί­ξει πτέ­ρυ­γες και κλι­νι­κές, αυ­ξη­μέ­νης μά­λι­στα φρο­ντί­δας, κάτι που δεν προ­βλέ­πε­ται από τον Εσω­τε­ρι­κό Κα­νο­νι­σμό Λει­τουρ­γί­ας, επι­βα­ρύ­νο­ντας το υπάρ­χον νο­ση­λευ­τι­κό και ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, βάσει Κα­νο­νι­σμού ο αριθ­μός των κλι­νών προ­βλέ­πε­ται να είναι 625. Σή­με­ρα υπάρ­χουν 750 ενερ­γές κλί­νες και ανα­μέ­νε­ται να προ­στε­θούν 40 επι­πλέ­ον, σύ­νο­λο δη­λα­δή 790 κλί­νες.

Σε ό,τι αφορά τη στε­λέ­χω­ση του Νο­σο­κο­μεί­ου, ενώ στη Νο­ση­λευ­τι­κή Υπη­ρε­σία προ­βλέ­πε­ται να υπη­ρε­τούν 825 ερ­γα­ζό­με­νοι, σή­με­ρα υπη­ρε­τούν 800, εκ των οποί­ων 87 λεί­πουν από τη Νο­ση­λευ­τι­κή Υπη­ρε­σία, αριθ­μός που κα­θι­στά επι­σφα­λή την ανα­λο­γία ασθε­νών-νο­ση­λευ­τών. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, λοι­πόν, υπη­ρε­τούν 713 ερ­γα­ζό­με­νοι, δη­λα­δή σή­με­ρα υπάρ­χει έλ­λειμ­μα κατά 112 ερ­γα­ζό­με­νους. Συ­νε­πώς, αν οι κλί­νες φτά­σουν τις 790, όπως σχε­διά­ζει η Διοί­κη­ση του Νο­σο­κο­μεί­ου, ο αριθ­μός μόνο του νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού θα υπο­λεί­πε­ται κατά 156 άτομα.  Ανά­λο­γες ελ­λεί­ψεις πα­ρου­σιά­ζο­νται και στο ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το πα­ρά­δειγ­μα της ΜΕΘ, σύμ­φω­να με τις ανα­κοι­νώ­σεις του Σω­μα­τεί­ου των ερ­γα­ζό­με­νων, που λει­τουρ­γεί με 13 κρε­βά­τια λόγω έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού, αντί 16 που είχε ενερ­γές στο πα­ρελ­θόν.



Η επι­βά­ρυν­ση, δε, του προ­σω­πι­κού με 5 γε­νι­κές εφη­με­ρί­ες, χωρίς νο­σο­κο­μείο «δο­ρυ­φό­ρο» στο πρό­γραμ­μα εφη­με­ριών της πόλης, οδη­γεί σε κα­θε­στώς υπε­ρε­ντα­τι­κο­ποί­η­σης της ερ­γα­σί­ας των υγειο­νο­μι­κών και υπο­νό­μευ­σης της ασφα­λούς εφη­μέ­ρευ­σης. Οι ανα­μο­νές στο τμήμα επει­γό­ντων πε­ρι­στα­τι­κών που υπερ­βαί­νουν τις 7 ώρες, κα­ταρ­γούν στην πράξη την έν­νοια του επεί­γο­ντος, θέ­τουν σε κίν­δυ­νο την ασφά­λεια των πο­λι­τών που προ­σφεύ­γουν σε αυτά, ενώ δη­μιουρ­γούν εντά­σεις και εκνευ­ρι­σμούς ασθε­νών και συ­νο­δών που οδη­γούν και σε φαι­νό­με­να χει­ρο­δι­κί­ας ενα­ντί­ον των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Η πρό­χει­ρη κά­λυ­ψη των ανα­γκών οδη­γεί κά­ποιες φορές (όπως σε πε­ρι­πτώ­σεις ασθε­νεί­ας) σε τρα­γε­λα­φι­κές κα­τα­στά­σεις, όπως να υπάρ­χει ένας μόνο τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ας που να εφη­με­ρεύ­ει όλο το βράδυ. Να ση­μειω­θεί ότι στις εφη­με­ρί­ες το νο­σο­κο­μείο λει­τουρ­γεί με 100% πλη­ρό­τη­τα και, κατά συ­νέ­πεια, είναι ανα­με­νό­με­νο σε αυτές τις συν­θή­κες ότι ξε­περ­νιού­νται τα προ­βλε­πό­με­να όρια ασφά­λειας.

Αυτό το πλαί­σιο ερ­γα­σί­ας, που έχει οδη­γή­σει σε σω­μα­τι­κή και ψυ­χι­κή εξά­ντλη­ση το προ­σω­πι­κό, σχε­τί­ζε­ται άμεσα με τις υπη­ρε­σί­ες προς τον πο­λί­τη, οι οποί­ες υπο­βαθ­μί­ζο­νται συ­νε­χώς και εντεί­νουν την ανα­σφά­λεια των αν­θρώ­πων μπρο­στά στην αρ­ρώ­στια.

Οι πραγ­μα­τι­κά ηρω­ι­κές προ­σπά­θειες του υπάρ­χο­ντος ια­τρι­κού και νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού δεν αρ­κούν για να υπη­ρε­τή­σουν το σχέ­διο ανά­πτυ­ξης που υλο­ποιεί το Δ.Σ. του Νο­σο­κο­μεί­ου με αυ­τούς τους όρους, ούτε να εγ­γυ­η­θούν σε αυτές τις συν­θή­κες μια ασφα­λή και αξιό­πι­στη φρο­ντί­δα των ασθε­νών.

Με βάση τα πα­ρα­πά­νω, ερω­τά­ται ο κ.  Υπουρ­γός:

1.      Θα φρο­ντί­σει να υπάρ­χουν οι απα­ραί­τη­τοι όροι ώστε το σχέ­διο επέ­κτα­σης και ανά­πτυ­ξης του Νο­σο­κο­μεί­ου να εξα­σφα­λί­ζει την αξιό­πι­στη και ασφα­λή λει­τουρ­γία για ερ­γα­ζό­με­νους και ασθε­νείς:

2.      Σε ποιες ενέρ­γειες θα προ­χω­ρή­σει ώστε να υπάρ­χει νο­σο­κο­μείο «δο­ρυ­φό­ρος» κατά την εφη­με­ρία του Νο­σο­κο­μεί­ου Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου;

3.      Σε ποιες ενέρ­γειες προ­τί­θε­ται να προ­βεί για την άμεση στε­λέ­χω­ση του νο­σο­κο­μεί­ου Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου με τις απα­ραί­τη­τες εκεί­νες ει­δι­κό­τη­τες μό­νι­μου ια­τρι­κού, νο­ση­λευ­τι­κού και λοι­πού προ­σω­πι­κού για την εύ­ρυθ­μη και ασφα­λή λει­τουρ­γία του νο­σο­κο­μεί­ου;



Οι ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές

Γαϊ­τά­νη Ιω­άν­να

Αμ­μα­να­τί­δου-Πα­σχα­λί­δου Ευαγ­γε­λία

Αμα­να­τί­δης Ιω­άν­νης

Χα­ρα­λα­μπί­δου Δέ­σποι­να

Ζα­χα­ριάς Κώ­στας

Μι­χα­λά­κης Νίκος

Στρα­τού­λης Δη­μή­τρης

Μπό­λα­ρη Μαρία

Στα­θάς Ιω­άν­νης

Κα­φα­ντά­ρη Χαρά

Γάκης Δη­μή­τρης

Στα­μπου­λή Αφρο­δί­τη

Ου­ζου­νί­δου Ευ­γε­νία

Τρια­ντα­φύλ­λου Μαρία

Αϊχάν Κα­ρα­γιου­σούφ

                                                                                 Κυ­ρια­κά­κης Βα­σί­λης

Ετικέτες