ΩΜΟΣ, ΘΡΑΣΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος με αντιπροσωπεία Συνταξιούχων απέδειξε την εμπάθειά του όχι προς τους τοκογλύφους δανειστές, όχι προς το μεγάλο κεφάλαιο που εισφοροδιαφεύγει και έχει μετατρέψει τις επιχειρήσεις του σε γκέτο μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, αλλά εναντίον των θαλασσοδαρμένων ελλήνων Ναυτικών που ασκούν το επάγγελμά τους κάτω από πολύ δύσκολες, επικίνδυνες και πολλές φορές σε ανασφαλείς συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους.

Αυτό δείχνει η άκρως προκλητική και θρασύτατη αναφορά  - επίθεση ενάντια στον Ναυτεργατικό κόσμο και η πάση θυσία διάλυση του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών μας Ταμείων ενώ από την άλλη κωφεύει, σιωπά, αποδέχεται και νομιμοποιεί την εφοπλιστική ασυδοσία της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας που κυριαρχεί στην ελληνική και ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία σε ποσοστό άνω του 80%!!1

Απόδειξη για αυτό αποτελεί η δήλωσή του προς τους Συνταξιούχους Ναυτικούς, ότι απείλησε με παραίτηση από την κυβέρνηση εάν δεν ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο ΕΦΚΑ το ΝΑΤ και το ασφαλιστικό Ταμείο των δημοσιογράφων!!!

Συνεχίζοντας στον νεομνημονιακό κατήφορο της κυβέρνησης και στα όσα συμφώνησαν, υπέγραψαν και ψήφισαν στην Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το παλιό μνημονιακό μπλοκ (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι), τόνισε επίσης στους εκπροσώπους των συνταξιούχων Ναυτικών τα εξής αποκαλυπτικά των προθέσεων της κυβέρνησης:

 

·         Απόφαση του Υπουργού Εργασίας είναι να ενταχθούν όλα τα Ταμεία σε έναν φορέα και ειδικότερα για το Ταμείο των δημοσιογράφων και το ΝΑΤ είπε ότι «απείλησε» με παραίτηση από την κυβέρνηση αν δεν ενσωματωθούν και αυτά στον νέο φορέα. 

·         Για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις είπε ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις κύριες συντάξεις, ότι θα γίνουν περικοπές στις επικουρικές και ότι θα διασφαλισθεί το ποσό των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριων και επικουρικών). Η αναφορά Κατρούγκαλου στα 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) συνιστά επικοινωνιακό τρυκ και συνειδητή εξαπάτηση των νυν συνταξιούχων αφού το ποσό αυτό είναι πλασματικό καθώς δεν περιλαμβάνει τις σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις που βάσει νόμου υπολογίζονται χωρίς την εισφορά ασθένειας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μειώσεις δεν θα γίνουν στα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά των συνταξιούχων αλλά σε ποσά που δεν λαμβάνουν, επειδή δεν αφαιρούνται η εισφορά αλληλεγγύης και η εισφορά ασθενείας. Δηλαδή τα 1300 ευρώ υπολογίζονται περιλαμβάνοντας τόσο την εισφορά αλληλεγγύης από 3% έως 14% όσο όμως και την εισφορά ασθένειας του 6%..... Παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος χωρίς αυτές τις δύο εισφορές έχει μικτή σύνταξη 1250 ευρώ, δεν εξασφαλίζεται η σύνταξή του καθώς αν προστεθεί το ποσόν των εισφορών ο συνταξιούχος αυτός φαίνεται να ξεπερνά τα 1300 ευρώ και με τον τρόπο αυτόν θα βρεθεί να χάνει μέρος της σύνταξής του!!

·         Το ΝΑΤ θα παραμείνει ως Ν.Π.Δ.Δ χωρίς όμως τις ασφαλιστικές του αρμοδιότητες είπε ότι ο φορέας που θα παραμείνει θα έχει ως κύρια δραστηριότητα την έκδοση ελευθεροπλοΐων  και ότι θα αναζητηθούν και άλλες δραστηριότητες που δεν θα έχουν όμως ασφαλιστικές αρμοδιότητες.

·         Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων μετά την ψήφιση του νόμου και όσον αφορά το πώς θα προκύπτουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει καμιά ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους Ναυτικούς παρά μόνο ότι θα ισχύει για όλους τους άλλους ασφαλισμένους των επαγγελμάτων της στεριάς. Επίσης ανέφερε ότι δεν θα ισχύουν από εδώ και πέρα οι συντελεστές προσαύξησης της θαλάσσιας υπηρεσίας για τις διάφορες κατηγορίες πλοίων.

·         Για τους Υπαλλήλους του ΝΑΤ ανέφερε ότι θα πάνε στον ενιαίο φορέα και στις επίμονες ερωτήσεις γιατί να γίνει αυτό, ανέφερε ότι είναι θέμα ΕΦΚΑ τι θα γίνει με τους Υπαλλήλους. Και αν το θέμα είναι γεωγραφικό τότε αυτό μπορεί να συμβεί. Να μείνει δηλαδή το προσωπικό στον Πειραιά αλλά  να κάνει την δουλειά του ΕΦΚΑ. Αυτό όμως το θεωρεί πολύ δύσκολο έως αδύνατο αλλά όμως δεν είναι θέμα δικό του αλλά του ΕΦΚΑ.

   

Στην ανωτέρω συνάντηση ήταν παρόν και ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος παρακολούθησε αμέτοχος την συζήτηση χωρίς να αναφέρει το παραμικρό και φυσικά απέδειξε πόσο παραπλανητικά ήταν τα όσα ισχυριζόταν όλο το τελευταίο διάστημα ότι δεν θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτικών και ότι το ΝΑΤ είναι σε απολύτως θετική πορεία μέσα από τις κυβερνητικές διεργασίες να παραμείνει ως αυτοτελές ασφαλιστικό Ταμείο.

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν πόσο αδίστακτη είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να εφαρμόσει και να υλοποιήσει το πλαίσιο του αντιλαϊκού μνημονίου στο ασφαλιστικό – φορολογικό – κόκκινα δάνεια και στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και ευρύτερα του δημόσιου πλούτου της χώρας μας.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να κάνει αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση μιας πλατιάς λαϊκής – εργατικής συμμαχίας, να ενώσει, να συσπειρώσει, να κινητοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων για την ανατροπή των παλιών και νέων μνημονιακών πολιτικών αλλά και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ενεργεί σαν πειθήνιο όργανο των διεθνών τοκογλυφικών ευρωενωσιακών και ιμπεριαλιστικών κέντρων και του ΔΝΤ και συστηματικά οδηγεί τον λαό στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

Οργάνωση – πάλη και πολύμορφος αγώνας διαρκείας πρέπει να είναι η μόνη απάντηση των εργαζομένων για να μπει τέλος στην καταστροφική αυτή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία σε όφελος του λαού και των εργαζομένων έξω από τις λυκοσυμμαχίες και τον ευρωμονόδρομο της Ε.Ε και της ζώνης του ευρώ.

Αφετηρία αυτής της πορείας μπορεί και πρέπει  να αποτελέσει η 24ωρη απεργία για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 8/5/2016 όπου στον χώρο της Ναυτιλίας έχει αποφασισθεί ομόφωνα η πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλα τα λιμάνια και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Ετικέτες