Η ανακοίνωση και το ψηφοδέλτιο της παράταξης ΡΙΖ.Α.(Ψ.Υ.)

                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                          ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΡΙΖ.Α.(Ψ.Υ.)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η  ΡΙΖ.Α. (Ψ.Υ.)   είναι  μια καινούργια παράταξη  που σας προσκαλεί να συμμετέχετε με την ψήφο σας στις προσεχείς εκλογές την Τρίτη  17  Δεκεμβρίου

Σας καλεί να παλέψουμε μαζί για να ανατρέψουμε  τις καταστροφικές εξελίξεις  για το Νοσοκομείο, τους ασθενείς  και τους εργαζόμενους.

Η ΡΙΖ.Α. (Ψ.Υ.)  πιστεύει ότι ο συνδικαλισμός που καταξιώνει το ρόλο του, δεν περιορίζεται  στην  εκ’  του ασφαλούς καταγγελία και κριτική, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα διατυπώνοντας προτάσεις  και βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα του χώρου μας.

Η κυβέρνηση  προσανατολίζεται στο διαμελισμό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, με το πρόσχημα της εξέλιξης της Ψυχιατρικής Μεταρρύμθμισης.Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται και δεν μεριμνά ούτε για τους ασθενείς ούτε για τις υπηρεσίες που θα τις αντικαταστήσουν

Η ΡΙΖ.Α.(Ψ.Υ.) πιστεύει  ότι για να μπορέσει να κλείσει το Ψυχιατρείο χρειάζεται σχεδιασμός:

·        Παλεύει για υπηρεσίες τους τους πολίτες που είναι δημόσιες και δωρεάν.

·        Αντιστέκεται στο κλείσιμο του Ψυχιατρείου που οδηγεί τους ασθενείς και τους οικογένειες τους σε απόγνωση.

·        Διεκδικεί των σχηματισμό υπηρεσιών (τομεοποίηση), τη δημιουργία κοινωτικών δομών-Κ.Ψ.Υ., τη στήριξη και τη συγκρότηση στεγαστικών δομών, παρέχοντας στους πολίτες τη βοήθεια που τους χρειάζεται ολόπλευρα και επιστημονικά, κοντά στο χώρο διαμονής τους.

·        Αγωνίζεται για ένα σύστημα ψυχικής υγείας που σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών βασιζόμενη στις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της κοινωνικής φροντίδας.

·        Αντιστέκεται στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας.

·        Αγωνίζεται για τη μη κατάργηση και συγχώνευση του 18 ΑΝΩ που ανέδειξε τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα στην απεξάρτηση.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

                  ΚΛΑΔΟΥ, ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Ψ.Ν.Α.


Ριζοσπαστική  Ανατροπή για τηνΨυχικήΥγεία(ΡΙΖ.Α.Ψ.Υ.-Ψ.Ν.Α)

                  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΚΟΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                           (ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΙΡΗ)               (ΤΕ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ)

ΔΙΚΑΙΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                     (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)

ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                    (ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ                 (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)

ΚΟΥΡΜΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ              (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ              (ΔΕ ΕΙΔΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ)

ΛΙΒΑΔΑ ΑΝΝΑ                                        (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)

ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                     (ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ)

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                  (ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ)

ΠΑΝΕΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                             (ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ               (ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ)

ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                      (ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ)

ΣΤΕΦΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ                 (ΔΕ ΑΔΕΛΦΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ)

ΣΦΗΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ                                  (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)

ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                     (ΔΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ)

ΥΦΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                          (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ)

ΨΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                       (ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ)


                     ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                        (ΔΕ ΑΔΕΛΦΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ)

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                          (ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                           (ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

ΜΠΟΣΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                (ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ)

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΒΑΣΙΛΙΝΑ                         (ΔΕ ΑΔΕΛΦΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ)

ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΣΗΣ                                (ΙΑΤΡΟΣ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ)





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΡΙΖ.Α.(Ψ.Υ.)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Απευθυνόμαστε με αυτό το κείμενο στον καθένα από εσάς με στόχο να σας  ενημερώσουμε για το πώς βλέπουμε εμείς τα προβλήματα του χώρου μας αυτήν την κρίσιμη περίοδο,τις λύσεις και τον αγώνα που προτείνουμε και να σας καλέσουμε,αν συμφωνείτε  με τις θέσεις μας, να παλέψουμε μαζί για να ανατρέψουμε τις καταστροφικές εξελίξεις για το Νοσοκομείο,τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Ειμαστε μια καινούργια  παράταξη.Αναγνωρίζουμε  σε σχέση με το παρελθόν την ευθύνη μας ως εργαζόμενοι στο βαθμό που χωρίς  μια πιο δυναμική εμπλοκή μας επιτρέψαμε να φτάσουνε τα πράγματα ως εδώ,όσον αφορά τις επιλογές,την συμπεριφορά  και την ενότητα του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο και τη διάθεση (δέσμευση) μας να έρθουμε σε ρήξη και να ανατρέψουμε κυρίαρχες τακτικές και μεθοδεύσεις που επέφεραν τη δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό δυσπιστία των συναδέλφων και τη γενικότερη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Ψ.Ν.Α.. Ετσι .είμαστε  απέναντι(αντίθετοι) στα πρόσωπα εκείνα που ανάλογα με τα  εκάστοτε συμφέροντα τους και τον ψηφοθηρικο τους στόχο  αλλάζουν ιδέες ,αξίεςκαι συνθήματα για να διατηρούν τις καρέκλες τους.Είμαστε απέναντι(αντίθετοι) σε συνδικαλιστικές πρακτικές  απομόνωσης,τεχνητής πόλωσης,κρυφών συναλλαγών και ατομικών επιδιώξεων. Ουτε πιστεύουμε ότι η ιδεολογικά  μόνιμα καταγγελτική στάση του ‘’όλα ή τίποτα’’ κάνει τον αγώνα των εργαζομένων πιο αποτελεσματικό. Oσυνδικαλισμός πουκαταξιώνει το ρόλο του, δεν περιορίζεται στην εκ' του ασφαλούς καταγγελία και κριτική (ευνόητα θεμιτές), αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα μέσω της διατύπωσης προτάσεων και εξεύρεσης μέσα απ' αυτές λύσεων των προβλημάτων του χώρου.

Ακούτε επι χρόνια για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση  με δυσνόητα θεωρητικά λόγια σε συνεδρια ,άρθρα και προκυρήξεις  σαν κάτι που αφορά μόνο τα  Ιδρύματα και τους έγκλειστους ασθενείς  και όχι όλους τους πολίτες και τον καθένα που μπορεί κάποια στιγμή στη ζωη του  να χρειαστεί ψυχιατρική φροντίδα. Δεν πιστεύουμε στην λογική της Ψυχιατρικής των Ασύλων ,του  κοινωνικού αποκλεισμού και της εγκατάλειψης  του προσωπικά και κοινωνικά αδύναμου ψυχικά πάσχοντα που τον οδηγεί σε μια οδυνηρή και εξαθλιωμένη πραγματικότητα  μέσα ή έξω από τα Ιδρύματα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης ώστε ο πολίτης να έχει την βοήθεια που χρειάζεται δωρεάν ,άμεσα, ολόπλευρα και επιστημονικά σωστά,κοντά στο χωρο που μένει(Τομεοποίηση),με στήριξη από τους δικούς του ,την κοινότητα και την πολιτεία( κοινωνική Δικτύωση) και αν αυτό δεν είναι εφικτό να ζει σένα θεραπευτικό χώρο με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.. Αυτή η αλλαγή δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς,τους τεχνοκράτες και κάποιους ελίτ ειδικούς αλλά όλους μας,τους ασθενείς και τις οικογένειες τους και ιδιαίτερα  τους εργαζόμενους  της ψυχικής υγείας.

 Είμαστε όμως κατηγορηματικά ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου που επιχειρείται και μεθοδεύεται   με πρόσχημα την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (‘’Μετασχηματισμός’’ των ψυχιατρείων) και οδηγεί τους μεν ασθενείς και τις οικογένειες τους στην απόγνωση και στις ιδιωτικές υπηρεσίες  ή στην εγκατάλειψη στους δρόμους, τους δε εργαζόμενους σε απαξίωση ,κινητικότητα και απόλυση(και για κάποιους σε ιδιωτική εργασία στο μέλλον με  τραγικές αμοιβές και συνθήκες δουλειάς). Αυτούς τους  εργαζόμενους που καθημερινά μέσα σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης ,επικινδυνότητας,ανεπάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων ,αναξιοκρατίας ,αναξιοπρεπούς  υλικής και ηθικής ανταμοιβής προσπαθούν  να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πιστεύουμε ότι το 18Α που επι χρόνια σαν κομμάτι του νοσοκομείου ανέδειξε τη δική του ιδαίτερη ταυτότητα στην απεξάρτηση (όπως δείχνει και το τεράστιο κοινωνικό αίτημα για βοήθεια από τις πολλαπλές υπηρεσίες του)  δεν πρέπει να αλλοιωθεί ούτε να συγχωνευτεί. Το 18Α  αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα που δέχεται άτομα με Διπλή Διάγνωση και γυναίκες μητέρες με τα παιδιά τους.Βλέπουμε ότι  με την  εισαγωγή και ραγδαία εξάπλωση νέων συνθετικών ναρκωτικών τα προγράμματα υποκατάστασης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα χαρακτηριστικά της εξάρτησης.

Οι στεγαστικές Δομές Αποκατάστασης και τα ΚΨΥ δεν πρεπει να χαριστούν στην προς ιδιωτικοποίηση ψυχικη υγεια.

Είναι βέβαιο ότι για την χειραγώγηση των αντιδράσεων των εργαζομένων θα υπάρξουν,και ήδη υπάρχουν, μεθοδεύσεις  ψευδών υποσχέσεων,ατομικών συμφωνιών,διασπαστικών  συμμαχιών ,εκφοβισμού. Απέναντι σ' αυτό το ενδεχόμενο, προτείνουμε την ουσιαστική ενότητα όλων των εργαζομένων, την αλληλεγγύη στην πράξη και τη συνδεση όλων των επιμέρους αγώνων στο χώρο της υγείας (και όχι μόνο), ώστε να δημιουργηθούν οι όροι ενός μαζικού κινήματος ανατροπής ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας.

Οι στόχοι μας λοιπόν σένα νέο στην νοοτροπία και πρακτική Σωματείο δεν μπορεί,παρα να είναι :

-Ο σεβασμός της άποψης κάθε εργαζόμενου συναδέλφου μας και  η σταθερή στήριξη όλων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο 

Η τακτική ενημέρωση του Σώματος(σταθερα ανοικτά ΔΣ) και η τακτική αλληλοενημέρωση για τα προβλήματα του χώρου δουλειάς,

Η απαρέκλιτη τήρηση των καταστατικών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Η προώθηση της ενότητας των αγώνων  και της  συλλογικότητας και όχι του παραταξιακού διαγκωνισμού για την ψήφο-όχι αναθέσεις αλλά συνδιαμόρφωση των αποφάσεων με το Σώμα των εργαζομένων

η αγωνιστική και μαζική διεκδίκηση  δίκαιων οικονομικών,θεσμικών και εργασιακών   αιτημάτων(όπως προσλήψεις,αξιοκρατία,οφειλές παρελθόντος ,νομική αποστήριξη για τα επαγγελματικά δικαιώματα του καθένα,αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθηκες δουλειάς)

Ετικέτες