Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα (17/12) ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ). Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αιόλου.

Οι εταιρείες που ενοικιάζουν προσωπικό στην ΕΤΕ προχωρούν σε απολύσεις εργαζόμενων που εργάζονται στην ΕΤΕ ως και 18 χρόνια και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι απολύσεις αφορούν μητέρες που επιστρέφουν από την άδεια εγκυμοσύνης. Η ΕΤΕ παρά την πρόσφατη ανακοίνωση για κέρδη άνω των 250 εκατ. ευρώ και τα 9 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από την κρατική χρηματοδότηση συμπράττει στις απολύσεις, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η διοίκησή της αρνείται επίμονα να συναντήσει το Δ.Σ. του ΣΥΔΑΠΤΤ.

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι  έχουν πραγματοποιήσει συνεχείς κινητοποιήσεις από το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, που ήδη έχει υποχρεώσει τις εταιρείες να επαναπροσλάβουν ορισμένους από τους απολυμένους εργαζόμενους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ακόμη μια φορά συμπαραστάτες από σωματεία του ιδιωτικού τομέα (Vodafone, Βιβλίου-Χάρτου), από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οργανώσεις της Αριστεράς και η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη

Η τελευταία, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλο, πριν λίγες μέρες, έστειλαν επιστολή στην Εθνική Τράπεζα και σε εταιρείες που της δανείζουν εργαζόμενους, σχετικά με τις παραβιάσεις συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τις αυθαίρετες απολύσεις και μετακινήσεις "ενοικιαζόμενων" εργαζομένων στους χώρους τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει την παραμικρή απάντηση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, δήλωσε μεταξύ άλλων: 

«Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η εργοδοτική επιθετικότητα συνεχίζεται απτόητη, τόσο στον τραπεζικό τομέα, όσο και σε άλλους κλάδους. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις και ανασφάλιστη εργασία, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, με το απαράδεκτο καθεστώς της "ενοικίασης" εργαζομένων- που συνήθως αμείβονται με μισθούς πείνας και απολύονται άδικα για να ανακυκλωθούν με άλλους απελπισμένους συναδέλφους τους, θύματα όλοι τους των εξοντωτικών πολιτικών της λιτότητας-καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα περιστατικά παρεμπόδισης της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και απειλών από τις διοικήσεις των εταιριών που παρέχουν προσωπικό στις τράπεζες, κατά όσων αντιστέκονται σε αυτές τις αυθαίρετες πρακτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα στο πλευρό όσων αγωνίζονται για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για την ανεμπόδιστη άσκηση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΔΑΠΤΤ ή τα επιχειρησιακά σωματεία του τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, με παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο και επιστολές στη διοίκηση της Εθνικής δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και της άρσης όλων των αδικιών σε βάρος των εργαζόμενων που βρίσκονται χρόνια ολόκληρα σε εργασιακή “ομηρία”.

Με τη δράση του εργατικού κινήματος και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καταργήσει το απαράδεκτο καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μπορούμε να ανατρέψουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης-τρόικας και τραπεζιτών, που ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται, έχουν εισπράξει δισ. ευρώ δημόσιου χρήματος». 

Φωτό από προηγούμενη κινητοποίηση του ΣΥΔΑΠΤΤ.

Ετικέτες