27 Νοέμβρη: Πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία

Πανελλαδική κινητοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιεί την Τετάρτη 27 Νοέμβρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε αυτά (ΠΟΕΔΗΝ). Η κινητοποίηση περιλαμβάνει 8ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής στην πρωινή βάρδια (7-15.00) και 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. Η πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 το πρωί απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton στη Β. Σοφίας στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι θα κατευθυνθούν προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και θα καταλήξουν στο υπουργείο Υγείας. 

Διακυβέρνηση 4,5 μηνών από τη ΝΔ και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στα δημόσια νοσοκομεία. Αντίθετα, η ηγεσία Κικίλια μοιάζει να έχει μείνει στην περίοδο που ο υπουργός ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς η ελευθερία που έχει δοθεί στους αστυνομικούς από την κυβέρνηση και τον ίδιο έχει οδηγήσει σε ρεκόρ ασυδοσίας από τη μεριά τους. Μετά την ευτυχώς αποτυχημένη προσπάθεια να συλλάβουν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) στο Θριάσιο Νοσοκομείο, οι «ράμπο» της ΕΛΑΣ πέρασαν χειροπέδες σε νοσηλευτή κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Το υποτιθέμενο έγκλημα του νοσηλευτή ήταν ότι σωστά ο ίδιος αρνήθηκε να εισέλθουν στην ψυχιατρική κλινική, καθώς έφεραν μαζί τους όπλα.

Όπως επισημάνθηκε και στη σύσκεψη 14 σωματείων Υγείας-Πρόνοιας στην Αττική, που έγινε την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στο δώμα του Ευαγγελισμού, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται είτε η ομηρία των κάθε μορφής συμβασιούχων με την υπόσχεση προσλήψεων, είτε οι παρατάσεις των συμβάσεων (επικουρικοί, εργολαβικοί, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.α.), είτε οι απολύσεις τους. Και αυτό πάντα σε συνδυασμό με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Είναι μια κατάσταση που, όπως σωστά ειπώθηκε, επιδεινώνεται από την υποχρηματοδότηση, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Με επέκταση και επικράτηση των ΣΔΙΤ. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία από τα νοσοκομεία Ασκληπιείο Βούλας, Αττικό, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νίκαιας, ΝΙΜΤΣ, Οφθαλμιατρείο, Παίδων Πεντέλης, Σωτηρία, ΨΝΑ Δαφνί και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά). Επίσης συμμετείχαν και συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Αλεξάνδρας, Αρεταίειο, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, Μεταξά, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, από τον ΟΚΑΝΑ και από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Όλοι οι παραπάνω πρόβαλαν ως άμεσες απαιτήσεις τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν σήμερα στα νοσοκομεία. Αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας, χειρουργεία κι εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς με το ανάλογο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό. Ένταξη όλου του προσωπικού των νοσοκομείων στα ΒΑΕ και καμιά περικοπή του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αποφασίστηκε με αυτά τα αιτήματα μια σειρά δράσεων. Την Πέμπτη 21 Νοέμβρη θα είναι μέρα κοινής δράσης σε όλους τους χώρους εργασίας με διάφορες μορφές (π.χ. συγκεντρώσεις στην πύλη, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά.). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των πρωτοβάθμιων σωματείων. Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη πανελλαδική κινητοποίηση των νοσοκομείων και την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα που οργανώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο Ζάππειο με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών υγείας».

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες