Παρακολουθούμε με προβληματισμό ήδη από το πρώτο lockdown τις κινήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στις νέες συνθήκες. Σε τέτοιες στιγμές που η παγκόσμια κοινότητα μαστίζεται από την πανδημία του COVID-19, η τέχνη είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.

Την ίδια στιγμή οι συνθήκες ζωής δυσκολεύουν για όλους/ες και χιλιάδες εργαζόμενοι/ες στον πολιτισμό εξωθούνται στην ανεργία και στην επισφάλεια. Το ΥΠΠΟΑ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη του πολιτισμού και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από μεριάς των Δραματικών Σχολών, το ΥΠΠΟΑ δεν έχει βρει μια λύση ώστε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας απρόσκοπτα. Αντίθετα, ακολουθεί «στον αυτόματο» το ανεπαρκές σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εφαρμόζοντας με προχειρότητα το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης, σαν να μπορεί μια ψηφιακή πλατφόρμα να αντικαταστήσει την αίθουσα πρόβας.

Παρά τις προσπάθειες καθηγητών/τριών και σπουδαστών/τριών, η αίθουσα πρόβας είναι αναντικατάστατη και οποιαδήποτε οδηγία απομάκρυνσης μας από αυτήν απλούστατα δεν λαμβάνει υπόψη ούτε της την φύση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά ούτε και του αντικειμένου σπουδών μας. Η εκπαίδευση είναι διαδικασία ζωντανή που υπερβαίνει κατά πολύ την στείρα μεταφορά γνώσης. Εκπαίδευση δεν είναι η παράδοση της διδακτέας ύλης, αλλά η συνεργασία, η συντονισμένη προσπάθεια, η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερης σκέψης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Ακόμα περισσότερο, οι παραστατικές τέχνες, εγγενώς ομαδικές, για να υπάρξουν χρειάζονται σώματα μαζί, σώματα παρόντα, σώματα που συν-κινούνται, όχι σώματα καθηλωμένα μπροστά σε οθόνες. Δεν χωράνε σε δισδιάστατες οθόνες οι τρισδιάστατοι κόσμοι που πλάθουμε μαθαίνοντας.

Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης παραβιάζει και άλλη μια αρχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτήν της ίσης πρόσβασης, αφού οι τεχνικές δυσκολίες και ελλείψεις δημιουργούν μια «εκπαίδευση» πολλών ταχυτήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση επαναλειτουργία των σχολών μας.

Όχι, δεν υποτιμούμε τον COVID-19 και την απειλή που αποτελεί. Όμως, ο COVID-19 είναι εδώ και θα είναι εδώ για καιρό ακόμα. Κάποια στιγμή η Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους, ώστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας παρά τον COVID-19. Μας εκπλήσσει  ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ενώ επιτρέπονται οι πρόβες, τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και οι ηχογραφήσεις (Κ.Υ.Α. με τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19», Φ.Ε.Κ. 4899/Β/06.11.2020, αρ.1, έκτακτο μέτρο 15) η λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών παραμένει ανεσταλμένη, παρότι τα μαθήματα διεξάγονται στις ίδιες ακριβώς συνθήκες με τις παραπάνω επιτρεπόμενες περιπτώσεις. Λύσεις, λοιπόν, υπάρχουν και για τις καλλιτεχνικές σχολές και εμείς ως σπουδαστές/τριες παραθέτουμε τις δικές μας παρακάτω.

Αναμένουμε από το ΥΠΠΟΑ και την Πολιτεία εν γένει, να επιδείξει την απαιτούμενη βούληση και να αναλάβει την ευθύνη του.

Οι σπουδαστές/τριες της ΑΣΔΤ Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» συνυπογράφουμε το συλλογικό κείμενο των σπουδαστριών/τριών ΚΣΟΤ, ΚΘΒΕ, Εθνικού Θεάτρου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

  • Άμεση επαναφορά στις σχολές ολόκληρων των τμημάτων, ή αν αυτό πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού, επαναφορά σε κλιμάκια.
  • Παράταση του σπουδαστικού έτους, ώστε να αναπληρωθούν οι μήνες της τηλεκπαίδευσης. Καμία επιπλέον επιβάρυνση διδάκτρων για τους/τις σπουδαστές/τριες των ημικρατικών και ιδιωτικών σχολών κατά τη διάρκεια της παράτασης.
  • Μειωμένα δίδακτρα για το χρόνο που αντιστοιχεί στην τηλεκπαίδευση, εφόσον τα μαθήματα και οι παροχές δεν ισοδυναμούν με τη δια ζώσης εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας και επαρκούς αριθμού τεστ COVID-19 για τον τακτικό έλεγχο όλων των συμμετεχόντων/ουσών στην εκπαιδευτική διαδικασία ή επιχορήγηση των σχολών ώστε να καλυφθούν τα απαιτούμενα έξοδα για τον ίδιο σκοπό.
  • Παραχώρηση χώρων που ανήκουν στην Πολιτεία σε όσες σχολές αδυνατούν λόγω εγκαταστάσεων να εξασφαλίσουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Σαφή σχεδιασμό για την ασφαλή διεξαγωγή παραστάσεων, διπλωματικών και προαγωγικών εξετάσεων των σχολών.
  • Οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών/τριών με συμπερίληψη στο μέτρο της μείωσης ενοικίου και επιδόματος ενοικίου που ισχύει για τους/τις φοιτητές/τριες των Α.Ε.Ι., δικαίωμα μειωμένου κομίστρου στα Μ.Μ.Μ. και άλλες οικονομικές ελαφρύνσεις.
  • Καμία σκέψη για συνέχιση της τηλεκπαίδευσης, που τείνει να μονιμοποιηθεί, καθώς δεν υποκαθιστά την δια ζώσης διαδικασία, ιδιαίτερα στα πρακτικά μαθήματα.
  • Καμία σκέψη για απώλεια του σπουδαστικού έτους.

Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες των καλλιτεχνικών σχολών για τα προβλήματα που από κοινού αντιμετωπίζουμε.

Σπουδαστές/σπουδάστριες ΑΣΔΤ Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»