Παρακολουθούμε με προβληματισμό ήδη από το πρώτο lockdown τις κινήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στις νέες συνθήκες. Σε τέτοιες στιγμές που η παγκόσμια κοινότητα μαστίζεται από την πανδημία του COVID-19, η τέχνη είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.

Την ίδια στιγ­μή οι συν­θή­κες ζωής δυ­σκο­λεύ­ουν για όλους/ες και χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι/ες στον πο­λι­τι­σμό εξω­θού­νται στην ανερ­γία και στην επι­σφά­λεια. Το ΥΠΠΟΑ δεν φαί­νε­ται μέχρι στιγ­μής να έχει κά­ποιο ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο για την στή­ρι­ξη του πο­λι­τι­σμού και την ενί­σχυ­ση της καλ­λι­τε­χνι­κής δη­μιουρ­γί­ας.

Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες προ­σπά­θειες επι­κοι­νω­νί­ας από με­ριάς των Δρα­μα­τι­κών Σχο­λών, το ΥΠΠΟΑ δεν έχει βρει μια λύση ώστε να συ­νε­χί­σου­με τις σπου­δές μας απρό­σκο­πτα. Αντί­θε­τα, ακο­λου­θεί «στον αυ­τό­μα­το» το ανε­παρ­κές σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας εφαρ­μό­ζο­ντας με προ­χει­ρό­τη­τα το μο­ντέ­λο της τη­λεκ­παί­δευ­σης, σαν να μπο­ρεί μια ψη­φια­κή πλατ­φόρ­μα να αντι­κα­τα­στή­σει την αί­θου­σα πρό­βας.

Παρά τις προ­σπά­θειες κα­θη­γη­τών/τριών και σπου­δα­στών/τριών, η αί­θου­σα πρό­βας είναι ανα­ντι­κα­τά­στα­τη και οποια­δή­πο­τε οδη­γία απο­μά­κρυν­σης μας από αυτήν απλού­στα­τα δεν λαμ­βά­νει υπόψη ούτε της την φύση της εκ­παι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, αλλά ούτε και του αντι­κει­μέ­νου σπου­δών μας. Η εκ­παί­δευ­ση είναι δια­δι­κα­σία ζω­ντα­νή που υπερ­βαί­νει κατά πολύ την στεί­ρα με­τα­φο­ρά γνώ­σης. Εκ­παί­δευ­ση δεν είναι η πα­ρά­δο­ση της δι­δα­κτέ­ας ύλης, αλλά η συ­νερ­γα­σία, η συ­ντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια, η δη­μιουρ­γία ενός χώρου ελεύ­θε­ρης σκέ­ψης και απο­δο­χής της δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας. Ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο, οι πα­ρα­στα­τι­κές τέ­χνες, εγ­γε­νώς ομα­δι­κές, για να υπάρ­ξουν χρειά­ζο­νται σώ­μα­τα μαζί, σώ­μα­τα πα­ρό­ντα, σώ­μα­τα που συν-κι­νού­νται, όχι σώ­μα­τα κα­θη­λω­μέ­να μπρο­στά σε οθό­νες. Δεν χω­ρά­νε σε δισ­διά­στα­τες οθό­νες οι τρισ­διά­στα­τοι κό­σμοι που πλά­θου­με μα­θαί­νο­ντας.

Η δια­δι­κα­σία της τη­λεκ­παί­δευ­σης πα­ρα­βιά­ζει και άλλη μια αρχή της εκ­παι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, αυτήν της ίσης πρό­σβα­σης, αφού οι τε­χνι­κές δυ­σκο­λί­ες και ελ­λεί­ψεις δη­μιουρ­γούν μια «εκ­παί­δευ­ση» πολ­λών τα­χυ­τή­των.

Για όλους τους πα­ρα­πά­νω λό­γους θε­ω­ρού­με επι­βε­βλη­μέ­νη την άμεση επα­να­λει­τουρ­γία των σχο­λών μας.

Όχι, δεν υπο­τι­μού­με τον COVID-19 και την απει­λή που απο­τε­λεί. Όμως, ο COVID-19 είναι εδώ και θα είναι εδώ για καιρό ακόμα. Κά­ποια στιγ­μή η Πο­λι­τεία οφεί­λει να βρει τρό­πους, ώστε να επι­στρέ­ψου­με στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά μας παρά τον COVID-19. Μας εκ­πλήσ­σει  ιδιαι­τέ­ρως το γε­γο­νός ότι ενώ επι­τρέ­πο­νται οι πρό­βες, τα τη­λε­ο­πτι­κά και κι­νη­μα­το­γρα­φι­κά γυ­ρί­σμα­τα και οι ηχο­γρα­φή­σεις (Κ.Υ.Α. με τίτλο «Έκτα­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας της δη­μό­σιας υγεί­ας από τον κίν­δυ­νο πε­ραι­τέ­ρω δια­σπο­ράς του κο­ρο­νοϊ­ού COVID-19», Φ.Ε.Κ. 4899/Β/06.11.2020, αρ.1, έκτα­κτο μέτρο 15) η λει­τουρ­γία των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών πα­ρα­μέ­νει ανε­σταλ­μέ­νη, πα­ρό­τι τα μα­θή­μα­τα διε­ξά­γο­νται στις ίδιες ακρι­βώς συν­θή­κες με τις πα­ρα­πά­νω επι­τρε­πό­με­νες πε­ρι­πτώ­σεις. Λύ­σεις, λοι­πόν, υπάρ­χουν και για τις καλ­λι­τε­χνι­κές σχο­λές και εμείς ως σπου­δα­στές/τριες πα­ρα­θέ­του­με τις δικές μας πα­ρα­κά­τω.

Ανα­μέ­νου­με από το ΥΠΠΟΑ και την Πο­λι­τεία εν γένει, να επι­δεί­ξει την απαι­τού­με­νη βού­λη­ση και να ανα­λά­βει την ευ­θύ­νη του.

Οι σπου­δα­στές/τριες της ΑΣΔΤ Δήμου Αγίας Βαρ­βά­ρας «Ιά­κω­βος Κα­μπα­νέλ­λης» συ­νυ­πο­γρά­φου­με το συλ­λο­γι­κό κεί­με­νο των σπου­δα­στριών/τριών ΚΣΟΤ, ΚΘΒΕ, Εθνι­κού Θε­ά­τρου, ΔΗ­ΠΕ­ΘΕ Πά­τρας.

ΑΙ­ΤΟΥ­ΜΑ­ΣΤΕ

  • Άμεση επα­να­φο­ρά στις σχο­λές ολό­κλη­ρων των τμη­μά­των, ή αν αυτό πρό­κει­ται να δη­μιουρ­γή­σει συν­θή­κες υψη­λού συγ­χρω­τι­σμού, επα­να­φο­ρά σε κλι­μά­κια.
  • Πα­ρά­τα­ση του σπου­δα­στι­κού έτους, ώστε να ανα­πλη­ρω­θούν οι μήνες της τη­λεκ­παί­δευ­σης. Καμία επι­πλέ­ον επι­βά­ρυν­ση δι­δά­κτρων για τους/τις σπου­δα­στές/τριες των ημι­κρα­τι­κών και ιδιω­τι­κών σχο­λών κατά τη διάρ­κεια της πα­ρά­τα­σης.
  • Μειω­μέ­να δί­δα­κτρα για το χρόνο που αντι­στοι­χεί στην τη­λεκ­παί­δευ­ση, εφό­σον τα μα­θή­μα­τα και οι πα­ρο­χές δεν ισο­δυ­να­μούν με τη δια ζώσης εκ­παί­δευ­ση.
  • Εξα­σφά­λι­ση μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και επαρ­κούς αριθ­μού τεστ COVID-19 για τον τα­κτι­κό έλεγ­χο όλων των συμ­με­τε­χό­ντων/ουσών στην εκ­παι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία ή επι­χο­ρή­γη­ση των σχο­λών ώστε να κα­λυ­φθούν τα απαι­τού­με­να έξοδα για τον ίδιο σκοπό.
  • Πα­ρα­χώ­ρη­ση χώρων που ανή­κουν στην Πο­λι­τεία σε όσες σχο­λές αδυ­να­τούν λόγω εγκα­τα­στά­σε­ων να εξα­σφα­λί­σουν την τή­ρη­ση των υγειο­νο­μι­κών πρω­το­κόλ­λων.
  • Σαφή σχε­δια­σμό για την ασφα­λή διε­ξα­γω­γή πα­ρα­στά­σε­ων, δι­πλω­μα­τι­κών και προ­α­γω­γι­κών εξε­τά­σε­ων των σχο­λών.
  • Οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση των σπου­δα­στών/τριών με συ­μπε­ρί­λη­ψη στο μέτρο της μεί­ω­σης ενοι­κί­ου και επι­δό­μα­τος ενοι­κί­ου που ισχύ­ει για τους/τις φοι­τη­τές/τριες των Α.Ε.Ι., δι­καί­ω­μα μειω­μέ­νου κο­μί­στρου στα Μ.Μ.Μ. και άλλες οι­κο­νο­μι­κές ελα­φρύν­σεις.
  • Καμία σκέψη για συ­νέ­χι­ση της τη­λεκ­παί­δευ­σης, που τεί­νει να μο­νι­μο­ποι­η­θεί, καθώς δεν υπο­κα­θι­στά την δια ζώσης δια­δι­κα­σία, ιδιαί­τε­ρα στα πρα­κτι­κά μα­θή­μα­τα.
  • Καμία σκέψη για απώ­λεια του σπου­δα­στι­κού έτους.

Κα­λού­με σε συ­ντο­νι­σμό και κοινή δράση όλους/ες τους/τις συ­να­δέλ­φους/ισσες των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών για τα προ­βλή­μα­τα που από κοι­νού αντι­με­τω­πί­ζου­με.

Σπου­δα­στές/σπου­δά­στριες ΑΣΔΤ Δήμου Αγίας Βαρ­βά­ρας «Ιά­κω­βος Κα­μπα­νέλ­λης»