Σε υποτονικούς ρυθμούς, με την παρουσίαση μιας δέσμης νεοφιλελεύθερων προγραμματικών αξόνων και τη λέξη «ανανέωση» να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, ολοκληρώθηκε το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 22-24/4.

Μόνο που η όποια «ανανέωση» εξαντλήθηκε σε κάποιες καταστατικές αλλαγές (5ετής θητεία προέδρου, ασυμβίβαστο κυβερνητικής και κομματικής θέσης κλπ.) και στην κλιμάκωση της προσπάθειας του Κυριάκου να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό, όπου οι διάφορες «φυλές» της ΝΔ διατηρούν ακόμα ερείσματα, αν και αποδυναμωμένες.

Για αυτό και αποφασίστηκε η εκλογή μεγαλύτερης Πολιτικής Επιτροπής (150 εκλεγμένα μέλη + 150 ex officio), ενώ την ίδια ώρα ο νέος αρχηγός συνεχίζει να δημιουργεί διάφορες παράλληλες δομές εξουσίας, στις οποίες συμμετέχουν τεχνοκράτες και όχι μόνο εκτός ΝΔ. Έτσι προωθεί τη διεύρυνση ενός γερασμένου και καθόλου θελκτικού πολιτικού οργανισμού, προς νέα πρόσωπα. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται η διάλυση και επανασυγκρότηση της ΟΝΝΕΔ σε άλλη βάση, μετά το φιάσκο στο δικό της Συνέδριο.

Μετά το σύνηθες παρασκήνιο, στη νέα Πολιτική Επιτροπή, ο περίγυρος Μητσοτάκη με τις δυνάμεις της Ντόρας ελέγχουν περίπου το 55-60% των αιρετών μελών του ανώτερου κομματικού οργάνου, ενώ σημαντική δύναμη κατέγραψαν και οι Άδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Τζιτζικώστας-Α. Παπαμιμίκος, όπως και οι «σαμαρικοί», εξαργυρώνοντας τη συμμαχία τους με τον Κυριάκο. Πάνω από 15 φέρεται να εξέλεξε και η πλευρά Μεϊμαράκη, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης, με τη στήριξη μερίδας «καραμανλικών» και των δικών του δυνάμεων, κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Λίγους δικούς τους εξέλεξαν και οι Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Νίκος Δένδιας και Όλγα Κεφαλογιάννη. Νέος γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. θα είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.  

Πρόγραμμα

Με βασικά συνθήματα το «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» και μια -κενού περιεχομένου και μη πειστική- «Συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες», ο Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τις προθέσεις του για ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή των προγραμμάτων μνημονιακής λιτότητας, δίνοντας «ραντεβού με την ανάπτυξη» κάπου στο…2021 (200 χρόνια από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους), όπως πριν κάποιο καιρό άλλωστε έκανε και ο Τσίπρας. Η αποθέωση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, η ατζέντα «νόμος και τάξη» και οι σφοδρές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ περί «λαϊκισμού» (σ.σ. με βαθύτερο στόχο την απαξίωση της έννοιας «Αριστερά» και τη στοχοποίηση των εργατικών κατακτήσεων), κυριάρχησαν στις ομιλίες του Κυριάκου και των κεντρικών στελεχών της Δεξιάς, που κατά τα άλλα οραματίζονται τη ΝΔ ως «κύριος εκφραστή, του χώρου της λογικής, του μέτρου και της ευρωπαϊκής ομαλότητας».

Οι 25 κυβερνητικές θέσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του τριημέρου, ήταν βέβαια βγαλμένες από τα εγχειρίδια της σχολής του Σικάγο και του ΔΝΤ: μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις και πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων, αυτόματος κόφτης για τις δημόσιες δαπάνες (όπως απαιτούν οι δανειστές στα «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ), επιτάχυνση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής,  εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία(!), προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου για τις εργασιακές σχέσεις (διαταξική συνεργασία και «ακίνδυνα» συνδικάτα). Η συστημική υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ και η αποδοχή του νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου», είναι ο καλύτερος «χορηγός» για την επαναφορά αυτών των αντιδραστικών (και καθόλου νέων) ιδεών, ως πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Συναινέσεις

Παρά τις μεγαλοστομίες του Μητσοτάκη που απαιτεί εκλογές για «να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο κ. Τσίπρας και η παρέα του», η ηγετική ομάδα της ΝΔ φαίνεται ότι έχει επιλέξει την τακτική του «ώριμου φρούτου». Περιμένει να επωμιστεί η κυβέρνηση όλο το κόστος των βάρβαρων μέτρων και να φθαρεί ακόμα περισσότερο, ώστε να πάρει τη θέση της. Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, όταν η πλειοψηφία του κόσμου δεν ξεχνά ότι την ίδια πολιτική με τον Τσίπρα, ασκούσαν πριν 1,5 χρόνο, ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης και οι συνεταίροι τους.

Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο υπουργός παιδείας Ν. Φίλης, τόνισε με νόημα «ότι ο πολιτικός του χώρος είναι έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο», προοπτική που όμως απέρριψε ο Μητσοτάκης. Τα προβλήματα για τη ΝΔ θα ενταθούν αν το σκηνικό πολιτικής αστάθειας οξυνθεί περισσότερο και απαιτηθεί πλατιά συναίνεση για την επιβολή του μνημονίου 3,5, στην κατεύθυνση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Και τότε οι «καραμανλικοί»-που οι περισσότεροι έμειναν «σιωπηλοί» στο συνέδριο και σχεδόν απείχαν από τις ψηφοφορίες, αλλά διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με το Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο-είναι σίγουρο ότι θα μιλήσουν…

Ετικέτες