Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι προτάσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για το καλό της «εθνικής οικονομίας».

Σημίτης, ΣΕΒ και μέρος του αστικού Τύπου είναι οι πιο πρόσφατες ενδείξεις ότι όλο και περισσότεροι όλο και πιο συχνά να παραβιάζουν την ανέγγιχτη έως σήμερα ιερότητα της «πάση θυσία παραμονής στο ευρώ». Είναι αυτός ο λόγος που αυτό εδώ το site επιμένει ξανά και ξανά ότι η πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί από μόνη της κανενός είδους λύση για την τάξη που υποφέρει: για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιμένουμε σε ένα συνολικό πρόγραμμα αντι-λιτότητας που αναγκαστικά θα βάζει ζητήματα ανατροπής του καπιταλισμού.

Γιατί αλλιώς, αν μείνουμε μόνον στην ανάγκη εξόδου από το ευρώ και της «ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας», οι συμμαχίες γίνονται προφανείς: όχι μόνον πια με εθνικιστές τύπου ΕΠΑΜ, αλλά και με «μετανοημένους» αστούς που, όπως και η πλειονότητα των Βρετανών ομολόγων τους, θα δουν τη διέξοδο για τη «χώρα» εκτός ευρώ.

Δυστυχώς η προοπτική της ανασυγκρότησης της χώρας εντός του καπιταλισμού αλλά εκτός του ευρώ αποκτά σιγά σιγά ακόμη χειρότερους δυνητικούς συμμάχους από τους παραπάνω: Σήμερα (20/2) ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) στη γερμανική Βουλή δήλωσε πως θεωρεί την «έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα» ως ενδεδειγμένη. «Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα η χώρα να προωθήσει την εξυγίανση της οικονομίας της», είπε αφοπλιστικά στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η Ελλάδα έχοντας τη δική της νομισματική πολιτική θα έχει την δυνατότητα  να ανακάμψει [sic]. «Μετά μπορεί να συζητηθεί σε μια διάσκεψη δανειστών το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων», λέει.

Η ανάγκη για ταξική γείωση, για σύνδεση του πολιτικού προγράμματος της Αριστεράς με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και μόνον, γίνεται εμφανώς επιτακτική. Γιατί μόνον αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι το εργαλείο «εθνικό νόμισμα» δεν θα χρησιμοποιηθεί όπως διαφαίνεται ότι πάει να χρησιμοποιηθεί από τους καπιταλιστές, ντόπιους και ξένους πια: για πάση θυσία συνέχιση της λιτότητας με άλλα μέσα…

Ετικέτες