Σε συνέχεια των πρώτων διεργασιών της Συνέλευσης 8ης Μάρτη, έχει προγραµµατιστεί για την Πέµπτη 24 Οκτωβρίου στις 7.30µµ ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο της ΔΟΕ (Διδασκαλική Οµοσπονδία Ελλάδας).

Με στόχο την έγκαιρη οργάνωση της φετινής καµπάνιας για την 8η Μάρτη, απευθυνόµαστε σε σωµατεία και πρωτοβουλίες εργαζοµένων, σε συλλογικότητες, εργαζόµενες, άνεργες, συνταξιούχες, γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι, µαθήτριες και φοιτήτριες, ώστε να συζητήσουµε και να θέσουµε µε υλικούς όρους την πορεία µας προς τη φεµινιστική απεργία.

Η περσινή διαδήλωση κατάφερε να έχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα απεργιακό χαρακτήρα, µε κεντρικό σύνθηµα «Απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά». Με αυτήν την παρακαταθήκη, φέτος ξεκινάµε την προετοιµασία για την 8η Μάρτη από νωρίς, προκειµένου ακόµη περισσότερες συλλογικότητες και αγωνίστριες να εµπλακούν στον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Το φεµινιστικό ζήτηµα βρίσκεται σήµερα στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, η οικονοµική κρίση και ο ακραίος νεοφιλελευθερισµός πλήττει µε ιδιαίτερη ένταση τις γυναίκες, ενώ παράλληλα επιχειρείται µια συστηµατική ιδεολογική επίθεση, που γίνεται φανερή µε µια σειρά από εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αυτές οι φράσεις µας γίνονται πιο κατανοητές, αν σκεφτούµε την εργασιακή πραγµατικότητα των γυναικών, όπου το καθεστώς επισφάλειας κυριαρχεί, η σεξιστική βία –από τη σεξουαλική παρενόχληση µέχρι το βιασµό ή/και τη δολοφονία– είναι συχνά µια φριχτή καθηµερινότητα, ενώ τα κενά των κοινωνικών δοµών, όπως η φροντίδα υπερηλίκων, παιδιών ΑΜΕΑ, ψυχικά ασθενών κ.ά. καλύπτονται κατά κύριο λόγο από γυναίκες. Παράλληλα, «παραδοσιακά» είναι οι γυναίκες υπεύθυνες για τις οικιακές εργασίες και γενικότερα την κοινωνική αναπαραγωγή.

Στη µακρά αυτή λίστα έρχεται να προστεθεί και η κυβερνητική πρόθεση περαιτέρω συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, µέσω για παράδειγµα της καθιέρωσης της ηµέρας του αγέννητου παιδιού κ.ά., θέλοντας µ’αυτόν τον τρόπο να µας «υπενθυµίσει» πως οι γυναίκες οφείλουν να επιτελούν πρωτίστως το ρόλο της µητρότητας. Δε µας κάνει φυσικά εντύπωση το γεγονός ότι, σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαïκή Επιτροπή αναφορικά µε τον δείκτη ισότητας των φύλων για το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η και τελευταία θέση της κατάταξης µε ποσοστό 51,2%.

Στην παρούσα λοιπόν συγκυρία, της πολύπλευρης εκµετάλλευσης και καταπίεσης σε βάρος των γυναικών, η συγκρότηση ενός µαζικού και δυναµικού φεµινιστικού κινήµατος, που θα συνδέεται µε τους ταξικούς µας αγώνες, καθίσταται περισσότερο από αναγκαία. Η Συνέλευση 8ης Μάρτη προσβλέπει να γίνει το αγωνιστικό εκείνο όχηµα γύρω από το οποίο θα συσπειρωθούν όλες οι ριζοσπαστικές φωνές, συλλογικότητες κάθε είδους, που µάχονται για τη γυναικεία και την κοινωνική απελευθέρωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρούµε σηµαντικό το συντονισµό µας σε πανελλαδικό, αλλά και διεθνές, επίπεδο. Όπως έχει προγραµµατιστεί, το επόµενο διάστηµα θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση µε φεµινίστριες από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Η συνέλευση επίσης θα συµµετέχει ενεργά στην κινητοποίηση της 25ης Νοέµβρη, παγκόσµια µέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Οι σκέψεις που ήδη έχουµε ανταλλάξει, αλλά και ο διάλογος που πρόκειται να ανοίξει ακόµη περισσότερο στη συνέλευση στις 24 Οκτώβρη, µπορούν να γεµίσουν µε ιδέες και έµπνευση την πορεία µας προς τη διαδήλωση της 8ης Μάρτη.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες