Το Rproject, στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, συζήτησε με τον Bernard Schmid - μέλος της VISA (Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Συνδικαλιστών στη Γαλλία) - σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο Calais και στο στρατόπεδο προσφύγων που υπήρχε εκεί, την πρόσφατη διάλυσή του από δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς και την κατάσταση στο αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό κίνημα και στην τοπική κοινωνία πριν και μετά. Τη συνέντευξη πήρε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.
Rproject: Ο καταυλισμός του Καλαί, είχε πρόσφατα τραβήξει τη διεθνή προσοχή, με την απόφαση της βίαιης εκκένωσής του. Μπορείς να μας περιγράψεις την κατάσταση που επικρατούσε εκεί πριν εκκενωθεί;
Bernard Schmid: Υπήρχε ένας μεγάλος καταυλισμός με μετανάστες το όποιο το αποκαλούν << ζούγκλα>>, 7 χιλιόμετρα μακρία από το κέντρο του Καλαί, εδώ και 18 μήνες. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015 προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες έξω από το κέντρο της πόλης του Καλαί. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι έχει μεγαλώσει πολύ, περίπου 10.000 άνθρωποι ζουν εκεί, πριν προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στην Αγγλία. Αυτή η κατασκήνωση καταστράφηκε μεταξύ 24 και 26 Οκτωβρίου, αυτής της χρονιάς. Τώρα είναι άδειο. Ωστόσο μερικοί εκατοντάδες, πιθανόν περισσότεροι, από τα άτομα έμειναν στην περιοχή, σε μια απόσταση περίπου δέκα χιλιόμετρα περιφερειακά απο τον πρώην καταυλισμό. Μένουν σε πολύ μικρούς καταυλισμούς αποτελούμενους από μερικά άτομα ή μέχρι 30 άτομα στο ξύλο. Μία παρόμοια κατάσταση υπήρχε και πριν τις αρχές του 2015. Εκείνη την στιγμή οι μικροί καταυλισμοί, αποκαλούνταν ήδη ζούγκλες.
Rp: Η κυβέρνηση έχει κάποιον σχεδιασμό για τους πρόσφυγες, μετά την εκκένωση της “ζούγκλας”;
BS: Ναι έχει, αλλά μόνο για λίγους μήνες. Τα άτομα που αποδέχτηκαν το πλάνο της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν σε 450 μέρη σε όλη την Γαλλία τα οποία αποκαλούν << CAO>> ( κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού). Ωστόσο θα βρουν καταφύγιο μόνο για τρείς ή τέσσερεις μήνες όχι παραπάνω. Μετά ή θα φύγουν από την Γαλλία <<ελεύθερα>> ή θα γίνουν αποδεκτοί να βρίσκονται στο γαλλικό σύστημα ασύλου ( το οποίο υπολειτουργεί). Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Στην πραγματικότητα κάποιοι άνθρωποι θα έχουν χαθεί σε τρείς μήνες και θα ζήσουν οπουδήποτε στην Γαλλία. Άλλοι ακόμα θα προσπαθούν να φύγουν στην Αγλλία. Όποιοι έχουν αφήσει τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα στην Ιταλία, στην Ελλάδα ή σε κάποιο άλλο μέρος είναι επικίνδυνο να σταλούν εκεί.
Rp:Τι είδους δράσεις αναλαμβάνει η αριστέρα και οι αντιρατσιστικές κινήσεις;
BS: Υπάρχουν πάρα πολλοί ακτιβιστές από την Γαλλία και από Αγγλία, ερχόντουσαν συχνά στις καταυλισμούς ( της “ζούγκλας”) και ήταν ενεργοί μέσα σε αυτούς. Ιδίαιτερα η κίνηση <<όχι στα σύνορα>> κινείται σε πιο ριζοσπαστικές βάσεις ( συχνά τα μέλη τους είναι αναρχικοί) και εμπλέκονται και αρκετές ΜΚΟ. Μερικές απο αυτές υποστήριξαν τους πρόσφυγες, άλλες προσπάθησαν να βρουν <<συναινετικές λύσεις>> μεταξύ κυβέρνησης και προσφύγων. Την ίδια στιγμή έξω από το Καλαί, υπήρχαν κάποιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης, κάθε φορά που υπήρχε πιθανότητα να καταστραφεί ο καταυλισμός. Πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στο Παρίσι, την 1η Μαίου( όταν ένα μέρος της νότιας πλευράς της κατασκήνωσεις είχε ήδη καταστραφεί από την πολιτεία) και ξανά μετά στις 24 Οκτωβρίου, αλλά όχι τόσο μεγαλή όσο ελπίζαμε με την συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων. Υπάρχουν συχνά πολλοί άνθρωποι,από το Παρίσι και από άλλες περιοχές, οι οποίοι πηγαίνουν για να ενισχύσουν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην περιοχή του Καλαί, όπως έγινε στις 23 Ιανουαρίου (μια διαδήλωση που είχε 2000 - 3000 άτομα) όπου πολλά λεωφορεία με διαδηλωτές έφυγαν από Παρίσι προς το Καλαί.
Προσπαθήσαμε να πάμε εκεί ξανά στις 1 Οκτωβρίου, με τον ίδιο στόχο. Αλλά όλα τα λεωφορεία τα οποία έρχονταν από το Παρίσι ( τέσσερα εκείνη την ημέρα) τα σταμάτησε η αστυνομία, 35 χιλιόμετρα από το Καλαί.
Rp: Πως αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι τους πρόσφυγες;
BS: Υπάρχουν αντιρατσιστές ακτιβιστές που ζουν στο Καλαί και γύρω από την πόλη. Ένα από τα θέματα τους είναι να δημοσιεύουν σε μια καλή ιστοσελίδα όλα όσα γίνονται εκεί( Passeurs dhospitalite). Αλλά είναι μειόνοτητα. Στις τελευταίες εκλογές στην Γαλλία, που εγιναν τον Δεκέμβρη του 2015, περίπου 49000 από το Καλαί ψήφισαν το εθνικό μέτωπο της Μαρί Λεπέν. Οπότε ο ρατσισμός και η εχθρότητα υπάρχει ενάντια στους μετανάστες σε αυτήν την πόλη. Αλλά υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι ανάμεσα στα στρατόπεδα οι οποίοι δεν είναι ούτε αντιρατσιστές ακτιβιστές αλλά ούτε και ρατσιστές οι οποίοι κάνουν εμπόριο με τους μετανάστες (ιδιοκτήτες μαγαζιών) πρέπει κάνεις να ξέρει ότι υπήρχαν μαγαζιά, κυρίως από Αφγανούς, εστιατόρια και εκκλησίες μέσα στο στρατόπεδο <<ζούγκλα>> η διδασκαλία των παιδιών γίνεται μέσα στο στρατόπεδο και ούτω καθεξής. Υπήρχαν μορφές αλληλεγγύης, ντόπιοι δάσκαλοι παρέδιδαν μαθήματα γαλλικών ή αγγλικών στο στρατόπεδο ( για παιδιά ή για ενήλικες) υπήρχε θεατρική ομάδα, ένα καλλιτεχνικό τμήμα στο στρατόπεδο.
Rp: Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η αριστερά και οι αντιρατσιστικές κινήσεις;
BS: Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι αντιρατσιστικές δυνάμεις είναι σε θέση μειοψηφίας αναφορικά με τους μετανάστες, στο έδαφος του Καλαί. Ακόμα και η τοπική CGT ( συνδικαλιστές με πρώην κομμουνιστικό προσανατολισμό) στο λιμάνι του Καλαί, συμμετείχαν στις αρχές του 2016 ( στις 24 Ιανουαρίου) και ξανά τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη αυτού τους έτους σε συλλαλητήρια ενάντια στο στρατόπεδο <<ζούγκλα>>. Αυτές οι διαδηλώσεις ήταν ενάντια στην ζημιά που προκλήθηκε στην φήμη του Καλαί και ζήτησαν την ίδια στιγμή την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της πόλης. Κύρα πήγη υποστήριξης ήταν οι επιχειρήσεις και οι καταστηματάρχες. Θα πρέπει να πούμε ότι η τοπική CGT ( των εργατών του λιμανιού ) δεν συμμετείχε σε αυτήν την αντι διαδήλωση για την << ζούγκλα>> αλλά η εθνική συνομοσποδία εργατών , καταδίκασε αυτή την στάση και διακήρυξε την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των θέσεων έναντι των μεταναστών μέσα στο CGT.
Rp: Υπάρχει αλληλεγγύη από άλλες καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες;
BS: Οι δύο ομάδες που ενεργοποιούνται με περιεχόμενο την αλληλεγγύη στους μετανάστες του Καλαί είναι από την μία από την ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα των ακτιβιστών και από την αλλή ομάδες των μεταναστών. Ειδικότερα οι κίνησεις << όχι χαρτιά>> στην περιοχή του Παρισιού, οι περισσότεροι από αυτούς είναι εργάτες μετανάστες από την δυτική Αφρική, ενώ οι άνθρωποι που είναι στο στρατόπεδο είναι οι περισσότεροι από την ανατολική Αφρική ( από το Σουδάν και την Ερυθρέα) Κούρδοι ή άνθρωποι από την αραβική Μέση Ανατολή, είναι περισσότερο ενεργοί από τα κινήματα αλληλεγγύης.
Rp: Ποια λύση προτείνει η αριστερά για τους πρόσφυγες και για την αποφύγη της ανόδου της ακροδεξίας;
Όσο για την άνοδο της ακροδεξιάς και ειδικά για το εθνικό μέτωπο δεν είναι ένας παράγοντας που το εξηγεί αυτό αλλά διάφοροι παράγοντες οι οποίοι συνενώνονται. Τα αποτελέσματα της ρατσιστικης ιδεολογίας δηλητηρίου στην περιοχή της Γαλλίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά από την αλλή πολλά κοινωνικά ή οικονομικά στοιχεία ( ο φόβος για την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική καταστροφή σε αρκετές περιφέρειες της Γαλλίας, αύξηση της ανεργίας,) σε συνδυασμό με τον εμφανή θυσαυρό της κοινωνικο- δημοκρατικής κυβέρνησης της <<αριστεράς>> η οποία άφησε ένα τεράστιο πολιτικό κένο πίσω από αυτό. Μόνο η ανασυγκρότηση των κινημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης συμπεριβαλλομένων και των εργατών - μεταναστών θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτήν την στροφή προς την άκρα δεξία από διάφορα μέρη της γαλλικής κοινώτητας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να φοβόμαστε ότι η Μαρί Λεπέν θα μπορούσε να αντιγράψει στο μέλλον τον Ντόναλντ Τραμπ.