Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και αλληλεγγύης στους επιζώντες πραγματοποιήθηκε σήμερα 25/1 στο Σύνταγμα.

Η συγκέντρωση που καλούσαν αντιρατσιστικές συλλογικότητες και κόμματα (Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, Κίνηση απελάστε το ρατσισμό, Νέοι-ες Σύριζα, Τμήμα Δικαιωμάτων Σύριζα, Ανοιχτό σχολείο μεταναστών, Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας, Αφγανική κοινότητα, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης, Ελληνικό forum προσφύγων, Οικολόγοι πράσινοι, Σύλλογος Σύρων, Συριακή κοινότητα και Υ.R.Ε/ Anti nazi zone), ήταν μια πρώτη απάντηση του κινήματος απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά που μετατρέπει το Αιγαίο σε «υγρό τάφο» μικρών παιδιών και όχι μόνο.

Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από τους επιζώντες του ναυαγίου. Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς, πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές από τους άντρες του Λιμενικού. Όσα διηγήθηκαν έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με αυτά που υποστηρίζονται από το Λιμενικό και το Υπουργείο Ναυτιλίας, ότι δηλαδή το Λιμενικό ρυμουλκούσε τους  πρόσφυγες προς τις ελληνικές ακτές και έσπευσε να τους βοηθήσει όταν αναποδογύρισε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν.

Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε πορεία των αλληλέγγυων προς το Α.Τ. Ομονοίας, όπου είχαν γίνει προσαγωγές κάποιων από τους επιζώντες, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενώνα του Δήμου Αθηναίων δίπλα στο αστυνομικό τμήμα.  Εκεί, πενταμελής επιτροπή  που αποτελούνταν από τις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη και Ζωή Κωνσταντοπούλου, το Θανάση Κούρκουλα από την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό», τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ και τον Κώστα Αργαλιώτη από το «Δίκτυο Κοινωνικής  Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών» υπέβαλε αίτημα στο διοικητή του τμήματος για την άμεση παύση των παράνομων προσαγωγών.

Ο χαμός των ανθρώπων στο Φαρμακονήσι έδειξε για μια ακόμα φορά ότι η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι δολοφονική. Οι παράνομες τακτικές αποτροπής και επαναπροώθησης των μεταναστών και προσφύγων δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Στην περίπτωση του Φαρμακονησιού υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Όπως φώναζαν και οι διαδηλωτές στη σημερινή πορεία «Το Φαρμακονήσι δεν είναι τραγωδία, είναι της κυβέρνησης δολοφονία». Και οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν. 


Ετικέτες