Συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σημερινή λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων παραχώρησε σήμερα 14/2, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε ατομικές συμβάσεις και νέες μειώσεις μισθών, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Οι παρόντες βουλευτές κατήγγειλαν και την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έξω από το γραφείο του γ.γ. του ΥΠ.ΟΙΚ. Μέργου, στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας των νέων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια σειρά αντεργατικών νομοθετικών παρεμβάσεων, οι μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας, έχουν κατεδαφίσει τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, διευκολύνοντας τους εργοδότες να απολύουν ελεύθερα και να μειώνουν δραματικά το επίπεδο των μισθών. Από αύριο παύουν να ισχύουν οι 42 εναπομείναντες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και ξεκινά η τρίμηνη μετενέργειά τους. Έτσι, σε μια μέρα με έντονο συμβολισμό για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς για αυτή τη δραματική εξέλιξη.

Ανοίγοντας την κουβέντα, ο βουλευτής και υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπ. Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, κατήγγειλε τη βάναυση επίθεση των δυνάμενων καταστολής έξω από το γραφείο του Μέργου, όπου νέοι και νέες του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών, είναι υψηλός! Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μπάρκας και ο Β. Διαμαντόπουλος, που βρέθηκαν στη διαμαρτυρία, τραυματίστηκαν από το μένος με το οποίο χτυπούσαν τους συγκεντρωμένους τα ΜΑΤ. Το σημερινό περιστατικό ήρθε να προστεθεί στη χθεσινή παρουσία ένστολων αστυνομικών σε σύσκεψη του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, το οποίο επίσης καταδικάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα δύο αυτά περιστατικά εντάσσονται στη στρατηγική της έντασης που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση. Είναι μια επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού σε βάρος του εργατικού-λαϊκού κινήματος και μήνυμα τρομοκράτησης του λαού, εν όψει της γενικής απεργίας στις 20/2», σημείωσε ο κ. Στρατούλης.

Όσον αναφορά το θέμα των ΣΣΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρουσίασε τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (από τον Οκτώβριο του 2011, έως τον Νοέμβριο του 2012 υπογράφτηκαν 930 συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανάμεσα σε εργοδότες και ενώσεις προσώπων, με τις μειώσεις μισθών να κυμαίνονται από 7-50%, συμπιέζοντας τον ήδη χαμηλό κατώτατο μισθό), προέβλεψε ότι «το συνολικό ποσοστό των εργαζομένων που οι αποδοχές τους θα καθορίζονται με ατομική συμφωνία, δηλαδή με πλήρη παράδοση στην κερδοσκοπική βουλιμία των εργοδοτών, θα εκτιναχθεί έως το τέλος του 2013 στο 80% και ότι οι μειώσεις μισθών θα φτάσουν το 50%».

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει τις διαψεύσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις Βρούτση και Μέργου, που αποτελούν προαναγγελία των νέων περικοπών στους μισθούς και της απόπειρας να καταργηθούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της απεργίας και του συνδικαλισμού. «Επιχειρούν να ξεριζώσουν την ψυχή του συνδικαλιστικού κινήματος- το δικαίωμά τους να διαπραγματεύονται και να κηρύσσουν απεργίες-και να μετατρέψουν τα σωματεία σε λέσχες συζητήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, υπενθύμισε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών κανόνων απορρύθμισης της συλλογικής εργατικής νομοθεσίας και την ανασύσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στα πλαίσια της συνολικής πρότασής του ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, με τη μαχητική και καθολικής τους συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 20/2, να δώσουν απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο και νικηφόρο κύκλο αγώνων του λαού, που θα οδηγήσει στην ήττα και την ανατροπή τις μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί».

Από τη μεριά του, ο βουλευτής και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Δημόσιας Δοίκησης, Αλέξης Μητρόπουλος, αφού τεκμηρίωσε με αποσπάσματα των απανωτών μνημονίων ότι η μοίρα ισοπέδωσης του κατώτατου μισθού είναι προδιαγεγραμμένη και συμφωνημένη από κυβέρνηση και τρόικα, εξήγησε που οδηγεί το μοντέλο γενικευμένης αναδιάρθρωσης του συστήματος μισθών στη χώρα, χωρίς Σ.Σ.Ε. και συνδικάτα. Δηλαδή το σύστημα καθαρού κατώτατου μισθού για όλους, χωρίς καμία σχεδόν προσαύξηση, βγαλμένο από ότι πιο ακραίο έχει παρουσιάσει η σχολή του Σικάγο.

Όπως είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του, «πλήττεται ο πυρήνας της συλλογικής αυτονομίας, τα ισχυρότερο διαχρονικά όπλο του ταξικού αγώνα, αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος (…). Η λεγόμενη αναθεώρηση δεν αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως ορισμένοι μνημονικοί δημοσιολόγοι διατείνονται, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο στον ορισμό του κατώτατου μισθού, πάντα προς τα κάτω. Η κυβέρνηση και οι δανειστές διαμορφώνουν μια κοινωνία χωρίς ΣΣΕ και συνδικάτα (area without union), χωρίς συλλογική δράση και προστασία, για να εντείνουν το αντικοινωνικό έργο της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης».

Συγχρόνως, αμφότεροι οι ομιλητές θύμισαν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των μνημονικών ρυθμίσεων που αφορούν τις αποδοχές και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και για επανασύσταση των ΟΕΕ και ΟΕΚ. Η συγκεκριμένη πρόταση, παρόλο που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο, με ευθύνη του προέδρου της βουλής, δεν έχει πάει ακόμα στην ολομέλεια, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ.  

Απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόσο ο Δ. Στρατούλης, όσο και ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Σταθάς, επιβεβαίωσαν την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων που δίνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και σε κάθε κινητοποίηση που πυροδοτούν οι πολιτικές της απελπισίας και της ανέχειας.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Δ. Χαραλαμπίδου. Παραβρέθηκαν επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδης, Μ. Κριτσιωτάκης, Γ. Αμανατίδης, Ρ. Δούρου, Π. Κουρουμπλής και Χ. Καφαντάρη. Από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής Γ. Γαβρίλης και αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη.   

Ετικέτες