Σήμερα 21/5 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του 18 Άνω, των συλλόγων εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ και του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Όπως διατύπωναν στο από κοινού κάλεσμα τους, στόχος της συνέντευξης τύπου ήταν «αφ’ ενός, η αποτύπωση της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της εξάρτησης στον καιρό της κρίσης, αφ’ ετέρου η παρουσίαση της δεινής κατάστασης που επικρατεί στις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης, ως αποτέλεσμα της σύζευξης αυτών των εξελίξεων με τις κατ’ όνομα “πολιτικές αντιμετώπισής” τους και τέλος, η ψηλάφηση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης, που μπορούν να προκύψουν, πλέον, μόνο ως αναπόσπαστοι μιας συνολικής και ριζικής διεξόδου της κοινωνίας, από τα «μνημόνια» προς την πραγμάτωσή της».

Η παραπάνω εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια κοινών κινητοποιήσεων των παραπάνω σωματείων που σαν στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνα. Ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Γιώργος Λεχουρίτης υποστήριξε ότι «η απεξάρτηση, η (ψυχική) υγεία, η πρόληψη είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Ο μέσος άνθρωπος υποφέρει και οδηγείται σε εθισμούς κάθε είδους. Αλκοόλ και ουσίες, εθισμός στο διαδίκτυο,  απομόνωση στους νέους, κλπ. Οι αυτοκτονίες δεν μετρούνται, δε συζητούνται! Οι άνθρωποι που υποφέρουν έχουν υπερτριπλασιαστεί αλλά η κυβέρνηση δε νοιάζεται. Οι πολιτικές τους δίνουν «λύσεις», χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ανθρώπινες ανάγκες και αξίες. Για μας πρόκειται για κρίση αξιών, όχι για κρίση χρέους».

Η εικόνα που δόθηκε στη συνέντευξη τύπου είναι δραματική ή πιο σωστά πραγματοποιούνται εγκλήματα σε βάρος των ασθενέστερων.  Ο εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Δημήτρης Γιαννάτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «το μνημονιακό “νοικοκύρεμα” δεν είναι καν εξοικονόμηση πόρων! Όπως υπολογίσαμε σε έρευνα μας, ένας χρήστης στο δρόμο «κοστίζει» κατά μέσο όρο 136€ ενώ σε κάποιο κέντρο το κόστος ανέρχεται μόλις σε 23€!!! Απλά κόβουν έξοδα από παντού!» και συμπλήρωσε: «το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους εξαρτημένους ανθρώπους, έχει να κάνει και με τους εργαζόμενους. Διαφαίνονται απολύσεις και φυσικά οι εργαζόμενοι ή θα πάνε να δουλεύουν ως σκλάβοι σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές ή θα ανοίξουν δικά τους γραφεία. Η ιδιωτικοποίηση, αυτή είναι η ουσία. Ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, μίλησε καθαρά για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων.  Χρειάζονται συλλογικές κοινωνικές απαντήσεις απέναντι στα παραπάνω συλλογικά κοινωνικά προβλήματα».

Ο Γιάννης Κακλαμάνης από τον σύλλογο εργαζομένων ΟΚΑΝΑ έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. «Ήμασταν 39 μέρες σε κατάληψη των κτιρίων μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι. Ο προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ φέτος ήταν συνολικά 18 εκατ. € όταν μόνο οι ανάγκες μισθοδοσίας μας είναι 17 εκατ. €. Πέρσι τα πράγματα ήταν χειρότερα, ο προϋπολογισμός έλεγε 20 εκατομμύρια, οι μισθοί ήταν 21,5 εκατ. € και τελικά πήραμε 18,2... Σωρεύονται χρέη και εκεί κρύβεται η ουσία. Με τους νόμους που περνάνε, οι οργανισμοί που σωρεύουν χρέη, δε πρέπει να υπάρχουν. Με μια κουβέντα, μας πάνε για κλείσιμο. Υπάρχει ιδεολογική μάχη με τους νεοφιλελεύθερους και τους τεχνοκράτες, δεν υπάρχει αλληλεγγύη στη γλώσσα τους, όσοι δεν παράγουν είναι κοινωνική φύρα», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές, πως «χρειάζεται πλατύ κοινωνικό μέτωπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ηρακλής Γκότσης από το 18 Άνω, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ο οποίος παρουσίασε με νούμερα την κατάσταση στην δημόσια υγεία. «Δεν είναι ούτε δημόσια, ούτε υγιής... Από 137 νοσοκομεία πάμε στα 80. Από το 2011-2013 οι δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 41,4%. Έχουν υπάρξει 5 δις € περικοπές στον ενιαίο κοινωνικό προϋπολογισμό. Οι κλίνες έχουν μειωθεί κατά περίπου 11 χιλιάδες. Ποια είναι η θέση του εξαρτημένου σε όλα αυτά; Τι θα κάνει ο άνθρωπος με AIDS  όταν αποκλείονται από τα νοσοκομεία ακόμα και  εργαζόμενοι; Έχουν βγει τα νέα ναρκωτικά, το shisa και τα άλλα ναρκωτικά της κρίσης που τα βρίσκεις με 1 και 2 € τη δόση. Τσακίζουν τη νεολαία για να μην αμφισβητήσει. Και η πολιτική αντιμετώπισης του θέματος είναι με Αμυγδαλέζες και επιχειρήσεις Θέτιδα. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Σπιλώνουν τις δομές για να κρύψουν τις ευθύνες και τους στόχους τους».

Η Κατερίνα Μάτσα από το 18 Άνω μιλώντας στη συνέχεια, ξεκαθάρισε το στίγμα της συνέντευξης αλλά και των ημερών που ζούμε: «κανένας δε μπορεί να μείνει θεατής στο ζοφερό τοπίο που φτιάχνουν. Τα προγράμματα δεν επαρκούσαν ούτε προ κρίσης, πόσο μάλλον τώρα με την αύξηση των ανθρώπων σε ανάγκη αλλά και της υποχρηματοδότησης. Πρόκειται για κοινωνική ευγονική, οι ψυχασθενείς, οι τοξικομανείς, οι αδύναμοι θα εξοντωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής, δίνουμε τη μάχη για να φτιαχτεί μέτωπο των χρηστών των υπηρεσιών, των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας. Θα συγκρουστούμε μέχρι τέλους!»

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και οι βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασιλική Κατριβάνου και Μαρία Μπόλαρη, με τον πρώτο να απευθύνει χαιρετισμό και να ενημερώνει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παρευρέθηκε επίσης και θεραπευόμενος του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση των ασθενών στον αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην κυβέρνηση. Διαμαρτυρήθηκε όμως, ζητώντας να ακούν και αυτοί τη φωνή των ωφελούμενων από τα προγράμματα, εστιάζοντας στα ζητήματα των 3,5 χιλιάδων περίπου εξαρτημένων που δε βρίσκονται σε προγράμματα αλλά στο δρόμο.

Σαν επόμενο βήμα συντονισμού, οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέλευση την ερχόμενη Παρασκευή 25/5. 

Ετικέτες