Νέο γύρο σφοδρής και συντονισμένης επίθεσης στα ήδη πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα εξαπολύει η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές των δανειστών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τη μία πλευρά, οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕΒΕ), η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας κατέληξαν ομόφωνα σε συμφωνία όσον αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο, με το οποίο θα επιτρέπονται στο εξής οι ομαδικές απολύσεις πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια (5%). Από την άλλη πλευρά, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση την κατάργηση του κατώτατου μισθού για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους κάτω των 29 ετών και την επέκταση των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η συμπίεση του μισθών και όχι η αναχαίτιση της ανεργίας. Όπως εξηγεί το ίδιο το ΚΕΠΕ, το οποίο διαχωρίζει τις πολιτικές καταπολέμησης των συνεπειών της ανεργίας σε "παθητικές" (παροχή επιδομάτων ανεργίας) και "ενεργητικές" (επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κλπ), στόχος είναι, προκρίνοντας τις "ενεργητικές πολιτικές" να μετατραπούν οι νέοι σε μια στρατιά φθηνών και αναλώσιμων εργαζομένων, των οποίων θα "αυξηθούν οι πιθανότητες απασχόλησης ή θα βελτιωθούν οι εισοδηματικές προοπτικές".

Πιο συγκεκριμένα, για νέους ανέργους 15-29 προτείνει την κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, "ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση για να προχωρήσει σε πρόσληψη και να κρίνει την καταλληλότητα (!) του εργαζομένου". Παράλληλα, το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η δράση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης).

Υπενθυμίζεται ότι χθες αποφασίστηκαν τα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Με την εν λόγω απόφαση, που χαιρετίζουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΣΕΒ, διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο με το οποίο μπαίνουν οι βάσεις για να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Το νέο πλαίσιο με το οποίο το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μετατρέπεται από γνωμοδοτικό όργανο σε αποφασιστικό, καθώς στο εξής θα εγκρίνει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που θα υποβάλλει μια επιχείρηση, αποφάσισαν ομόφωνα οι φορείς των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, με τη μετάθεση της έγκρισης των απολύσεων στο ΑΣΕ, ουσιαστικά παρακάμπτεται το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα "βέτο" του υπουργού Εργασίας, ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό η τρόικα, καθώς γίνεται το πλέον σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση, ενώ δεν δημιουργούνται λόγω της επικείμενης ρύθμισης (πιθανότατα μέσω εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας) προβλήματα και για το ΠΑΣΟΚ που δεν δεχόταν την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ή υπουργικής απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε εργοδότης που θέλει να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, θα πρέπει να προσκομίζει υποχρεωτικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα εξής:

• Το φάκελο της επιχείρησης

• Στοιχεία για τα δάνειά της σε τράπεζες

• Στοιχεία για τις οφειλές της σε ασφαλιστικά ταμεία

• Στοιχεία για τις οφειλές της σε τρίτους.

• Τα παραπάνω στοιχεία θα συνεκτιμώνται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Στη συνέχεια θα διαβιβάζονται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά.

Ουσιαστικά, ένα καλά τεκμηριωμένο, από τεχνικής άποψης, σχέδιο ομαδικών απολύσεων (ακόμη και με τη χρήση μεθόδων δημιουργικής λογιστικής) θα υπερακοντίζει το οποιοδήποτε εμπόδιο μη έγκρισής του πρωτίστως από το ΑΣΕ και δευτερευόντως από τον υπουργό Εργασίας.

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), με την οποία προσδιορίζονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ κατά την εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από εργοδότη", τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι "έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας όσο και κυρίως, την προστασία των εργαζομένων".

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας, αναφορικά με την συμφωνία για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι οποίες έχουν εξής:

" Η κυβέρνηση βήμα-βήμα, δυστυχώς με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, προχωρεί στην εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, πάνω από τα νομοθετημένα όρια που ισχύουν μέχρι σήμερα και χωρίς πλέον να υπάρχει ως προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία περίοδο, που με τις μνημονιακές πολιτικές της έχει φτάσει την ανεργία στη χώρα μας σε ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα, συνιστά, μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι ριζικά αντίθετος με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων με τις οποίες οι ατομικές και ομαδικές απολύσεις έγιναν πιο εύκολες και φτηνές για τους εργοδότες." 

Ετικέτες