Με την πρωταγωνιστική δράση αγωνιστών/τριων της Αριστεράς και με τη συμμετοχή μελών της ΛΑΕ καταφέρνουμε στη Ζάκυνθο να κάνουμε πράξη την ενότητα στην δράση σε κατεύθυνση ριζοσπαστική και αριστερή, οργανώνοντας το μέτωπο αγροτών και εργαζόμενων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενάντια στην αντιασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση.

Εβδομάδα  διαβουλεύσεων και σημαντικών  συγκλίσεων μεταξύ φορέων, σωματείων  και κινήσεων  που προέκυψαν από τους αγρότες του νησιού, ήταν αυτή που πέρασε.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με σημαντική συμμετοχή της αγροτιάς στην τοπική οικονομία. Περί το 30%, κυρίως από ελιές και σταφίδα   είναι  το αγροτικό  εισόδημα  το οποίο  επανεπενδύεται  όμως  στο νησί σε  αντίθεση με το τουριστικό που σε μεγάλο μέρος του φεύγει   στο εξωτερικό.  Το  νησί  μας   βρέθηκε από τις πρώτες μέρες στον αγροτικό και ευρύτερο ξεσηκωμό ενάντια στην αντιασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση. Τα μέλη της ΛΑΕ στον χώρο της αγροτιάς δραστηριοποιήθηκαν άμεσα ώστε και με τη συμμετοχή τους να  συγκροτηθεί πρωτοβουλία απ’ τα κάτω για την οργάνωση του αγώνα.

Έτσι η αρχή έγινε την Δευτέρα 25 Γενάρη  όταν, με πρωτοβουλία  αγροτών από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και ανεξάρτητοι   συγκεντρώθηκαν  (γύρω στους   200)   στην αίθουσα που παραχωρήθηκε σχετικά από την Ένωση  Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τα  προβλήματα κοινά:  δεν αντέχουν άλλη φορολόγηση  και  αύξηση του κόστους  παραγωγής,  δεν  δέχονται με τίποτα την κατάργηση του ΟΓΑ,  δεν το συζητάνε να  τριπλασιαστεί η εισφορά  τους για  ασφάλιση και φοβούνται ότι σύνταξη δεν θα πάρουν ποτέ, ενώ  θα καταλήξουν φιλανθρωπικά  επιδόματα  οι όποιες συντάξεις  ήδη καταβάλλονται.

Αποφάσισαν  ότι υπάρχει  η ανάγκη και οι προϋποθέσεις  για δημιουργία  συλλόγου  αγροτών  στη Ζάκυνθο,  και  συμφώνησαν να κατέβουν  σε συλλαλητήριο την Δευτέρα  1/2/16  αφού θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού και μια εκτεταμένη ενημέρωση των αγροτών και όχι μόνο, στα χωριά .

Παράλληλα δραστηριοποιήθηκαν μέλη  αλλά και ανεξάρτητοι αγρότες ενός παλαιότερου συλλόγου αγροτών "Δήμητρα" που είχε για χρόνια απενεργοποιηθεί, με διαβούλευση σε χωριστό χώρο  και απόφαση για  κινητοποίηση  με τρακτέρ από την Τετάρτη  27/1/2016 στον κόμβο της "Καμάρας" και με αποκλεισμό της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες το 24 ωρο. Η  συγκεκριμένη κίνηση είναι κυρίως από μέλη του ΠΑΜΕ αλλά και από  αρκετούς  ανεξάρτητους.

Ζητούμενο  αποτέλεσε  αλλά και αποτελεί ακόμα  η  συνεννόηση των δύο πρωτοβουλιών σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες εργασιακές ομάδες και τα σωματεία  του νησιού.

Έτσι λοιπόν τις μέρες που προηγήθηκαν:

  • Έγινε ενημέρωση σε φορείς  και σωματεία του νησιού,  σχετικά με τα προβλήματα  των αγροτών, από την «πρωτοβουλία των αγροτών»,  την Πέμπτη   28/1/16
  • Έγινε ενημέρωση των αγροτών σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού
  • Κατέθεσαν ψήφισμα και οι δύο κινήσεις αγροτών (πρωτοβουλία και ΠΑΜΕ) στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων νήσων που γινόταν και στη Ζάκυνθο με τηλεδιάσκεψη
  • Συνέβαλε με πρωτοβουλία  του ο σύλλογος των επαγγελματοβιοτεχνών με γραμμή για κοινή  συνέντευξη τύπου με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου ( μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ 
  • Επίσης η αγωνιστική παρουσία  της κίνησης του ΠΑΜΕ  μαζί με ανεξάρτητους  αγρότες  με  τρακτέρ στον κόμβο  από τις 27/1/16  και από  σήμερα   1/2/16  του συνόλου των κινητοποιούμενων με  τρακτέρ  αγροτών.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η ανάγκη για την ενότητα, την κοινή δράση και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών, που ούτως ή άλλως κινούνται σε κατεύθυνση ριζοσπαστική και αριστερή έχοντας περιθωριοποιήσει κάθε σκέψη πολιτικής ηγεμονίας απ’ τα δεξιά, πρόβαλε ως άμεση ανάγκη.

Το Συντονιστικό

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το Συντονιστικό των Σωματείων της Ζακύνθου  (δάσκαλοι, καθηγητές, Νοσοκομείο,  εργαζόμενοι στην περιφέρεια, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, εργαζόμενοι στην ΕΡΑ, ΑΜΕΑ). Ένας «θεσμός» που συγκροτήθηκε εδώ και τρία χρόνια με πρωτοβουλία στελεχών της ριζοσπαστικής Αριστεράς (πολλοί από τους οποίους είναι  σήμερα στη ΛΑΕ) και έχει  λειτουργήσει   συχνά, καταλυτικά στην συσπείρωση των κινηματικών δράσεων και στην κοινή δράση.

Πήρε την πρωτοβουλία να προκαλέσει  συζήτηση  και με τις δύο Κινήσεις  Αγροτών . προκειμένου για την κοινή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων  στο νησί. 

Εδώ συμφωνήθηκε ότι  τα πράγματα πια είναι πολύ σοβαρά, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που να  αφορούν  μόνο μια κατηγορία εργαζομένων αλλά όλη την κοινωνία,  και ότι  η λύση δεν μπορεί να αφορά  μόνο την ανατροπή του αντιασφαλιστικού ν/σ  αλλά το μνημόνιο της λιτότητας, την κυβέρνηση και εντέλει  την αλλαγή του συνολικού μοντέλου  της παραγωγής και  της κατανομής του παραγόμενου πλούτου.  

Προκειμένου για την κοινή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων  στο νησί,  και  για τις τέσσερεις ημέρες της εβδομάδας με κορύφωση την Πέμπτη συμφωνήθηκε ότι το συντονιστικό των σωματείων  θα συμμετέχει σε καθημερινές δράσεις με αποκορύφωμα την γενική απεργία της Πέμπτης.

Σήμερα, Δευτέρα ξεκινήσαμε με μια,   ενιαία  και εντυπωσιακή σε μαζικότητα  και παλμό συγκέντρωση στον κόμβο Καμάρα με την παρουσία τουλάχιστον 150 τρακτέρ, άλλα τόσα  ΙΧ αυτοκίνητα  και πλήθος κόσμου.  Ανάλογη  της  μάλιστα  δεν  θυμούνται οι Ζακυνθινοί  να έχει ξαναγίνει.  Αποφασίσαμε   επίσης   την συνεχή παρουσία μας στον κόμβο μέχρι  την Πέμπτη  και μουσική εκδήλωση  έξω από την Περιφέρεια  στις 6.00 μμ την Τετάρτη το βράδυ.    Προχωράμε ενωμένοι, σε ριζοσπαστική κατεύθυνση προς την απεργία της Πέμπτης όπου ελπίζουμε βάσιμα ότι   θα έχουμε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις  που έγιναν  ποτέ στην Ζάκυνθο.

  *    γιατρός- συντονιστής ΛΑΕ Ζακύνθου

  ** αγρότης-μέλος  ΛΑΕ και  Συντονιστικού  των Αγροτών στη Ζάκυνθο

Ετικέτες