Δυστυχώς, καταντούν «κανονικότητα» οι σοβαροί τραυματισμοί, ακόμη και οι θάνατοι εργαζομένων στους ΟΤΑ, και μάλιστα συμβασιούχων.

Ακριβώς τέτοια εποχή, πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, θρηνήσαμε το θάνατο 45χρονου, πατέρα δυο παιδιών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια εναπόθεσης συμπιεσμένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και μετά κατέληξε στο νοσοκομείο. Λίγες μέρες πριν, είχε προηγηθεί ο τραγικός θάνατος 62χρονης συμβασιούχου στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου, της οποίας η καρδιά δεν «άντεξε» τις διπλοβάρδιες.

Χθες, είχαμε σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενης συμβασιούχου στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη μάχη τους για να μην απολυθούν, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, δίνουν καθημερινή μάχη και για τη ζωή τους, εργαζόμενοι σε αντίξοες συνθήκες, εντατικοποίησης, και χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία περιγράφονται στη σχετική ΚΥΑ, και οφείλουν να τους παρέχουν οι Δημοτικές Αρχές, όπως και αυτή του κ. Μπουτάρη, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν το πράττει, χωρίς μάλιστα να έχει την παραμικρή επίπτωση, λόγω κενού της νομοθεσίας.

Το τραγικό είναι ότι, η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πιστής τήρησης των μνημονίων, έχει βάλει στην κλίνη του Προκρούστη το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου να το περικόψει ή και να το καταργήσει.

Σ΄αυτήν τη λογική, και η πλειοψηφία, δυστυχώς, των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προεξάρχοντα το Γιάννη Μπουτάρη, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές και την πολιτική της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία οργιάζουν, συμπιέζουν σε υπέρτατο βαθμό τα εργασιακά δικαιώματα και το κόστος εργασίας, αδιαφορώντας για την υγιεινή, την ασφάλεια, και τελικά τη ζωή των εργαζομένων.

Κι αυτό το κάνουν, προκειμένου, όταν «παραδώσουν» τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, να «παραδώσουν» και φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.

Αλήθεια, στην προ ολίγων ημερών 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», με κυβερνητικά στελέχη, αιρετούς σε Δήμους και Περιφέρειες και τους επιχειρηματίες που θέλουν να αλώσουν το χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, έστω και ένας, σκέφθηκε, και πολύ περισσότερο, μίλησε για τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές στο συγκεκριμένο τομέα, και για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που πρέπει να παίρνονται; Ρωτάμε….