Ανακοίνωση Alarm Phone, για την απόπειρα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης από το ελληνικό κράτος. 35 αλλοδαποί, που βοηθούσαν στη διάσωση προσφυγικών σκαφών σε κίνδυνο, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για... ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατασκοπία!

Τη Δευτέρα η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος 33 μελών τεσσάρων διαφορετικών ΜΚΟ και δύο «υπηκόων τρίτων χωρών». Ακολούθως, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης (1). Παρότι το δελτίο τύπου δεν προσδιορίζει τις ΜΚΟ ή τα άτομα, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν ότι το Alarm Phone είναι μεταξύ των ομάδων που στοχοποιούνται (2). Προς το παρόν, αποφεύγουμε να σχολιάσουμε δημόσια την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντ’ αυτού, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα πραγματικά εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή!

ΤΑ «ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ» ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Παράνομες επαναπροωθήσεις (push-backs), σκληρές μορφές βίας όπως ξυλοδαρμοί, ληστείες και πυροβολισμοί, μη παροχή βοήθειας, εξαναγκασμός προσφύγων να επιβιβαστούν σε σωσίβιες σχεδίες και εγκατάλειψή τους στη θάλασσα. Είναι προφανές ότι αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται από φορείς του ελληνικού κράτους. Δεν είμαστε οι μόνοι μάρτυρες αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης. Αρκετοί παράγοντες έχουν εκθέσει δημόσια αυτές τις παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή στη θάλασσα και τη συνοριοφυλακή στην ξηρά: η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) και άλλοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης (3).

Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση στη Μόρια, η οποία αναφέρεται επίσης ως ένα από τα κρατικά απόρρητα στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι απόρρητο, αλλά γεγονός ότι με ευρωπαϊκά κεφάλαια και στήριξη, η Μόρια έγινε σύμβολο της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά ποδοπατώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο άγγιξαν νέα ύψη από τις αρχές Μαρτίου. Αυτή η κλιμάκωση των παραβιάσεων συνοδεύτηκε από καταστολή ενάντια σε ΜΚΟ και κάθε είδους δομές αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς το ελληνικό κράτος επιθυμεί να εξαφανίσει τυχόν μάρτυρες των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει σε καθημερινή βάση. Είναι σαφές ότι ενοχλείται από τη δραστηριότητά μας αν αναλογιστούμε ότι φέτος μόνο, το Alarm Phone έχει παρακολουθήσει και τεκμηριώσει πολυάριθμα περιστατικά επαναπροωθήσεων και σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (4)

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση του Alarm Phone έξι χρόνια πριν, η σχέση μας με την Ελληνική Ακτοφυλακή δεν ήταν ποτέ τόσο περίπλοκη όσο τώρα. Από τον Οκτώβριο του 2014, έχουμε παραπέμψει στην Ελληνική Ακτοφυλακή και σε άλλες ελληνικές αρχές περίπου 1.975 περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Βάσει της εμπειρίας μας, η Ακτοφυλακή κατέβαλε επανειλημμένα κάθε δυνατή προσπάθεια διάσωσης το ταχύτερο δυνατό. Υπήρχε γρήγορη και αποτελεσματική επικοινωνία που οδήγησε σε επιτυχείς επιχειρήσεις διάσωσης, γεγονός που ήταν καθοριστικής σημασίας σε περιόδους που δεχόμασταν έως και 23 κλήσεις την ημέρα από λέμβους που διέτρεχαν κίνδυνο στο Αιγαίο, και που παραμένει καθοριστικής σημασίας μέχρι σήμερα.

Κατά το ξεκίνημα του Alarm Phone είχαμε απευθυνθεί ανοιχτά σε όλες τις Ακτοφύλακες εξηγώντας τον ρόλο και τον σκοπό του. Σε επιστολή μας τον Οκτώβριο του 2014 δηλώσαμε: «Ελπίζουμε μέσω του έργου μας να μπορέσουμε να σας στηρίξουμε στην καθημερινή σας προσπάθεια να σώσετε ζωές μεταναστών. Ταυτόχρονα, θα καταγγείλουμε με σθένος οποιαδήποτε αποτυχία διεκπεραίωσης αυτής της αποστολής. Ελπίζουμε ότι τα θεσμικά σας όργανα θα αποδεχθούν τόσο τη συμβολή μας όσο και την υποχρέωση λογοδοσίας που απαιτούμε, και όπως απαιτείται από όλους τους δημόσιους φορείς”. Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αποφασιστικότητα.

Η αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των επαναπροωθήσεων δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο τοπικά από την Ελλάδα προς Τουρκία. Στο Alarm Phone, παρατηρούμε επίσης μια τάση παράνομων επαναπροωθήσεων στην Κεντρική Μεσόγειο από τη Μάλτα και την Ιταλία προς τη Λιβύη και την Τυνησία, καθώς και στη Δυτική Μεσόγειο από την Ισπανία προς το Μαρόκο.

Καλούμε όσους/ες στέκονται αλληλέγγυοι/ες στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση να ευαισθητοποιηθούν και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται καθημερινά στο Αιγαίο. Κάθε πρόσφυγας που επαναπροωθείται, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε μη αξιόπλοη βάρκα, κάθε παιδί που δεν σώζεται ενώ βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι αρκετός λόγος για να ξεσηκωθούμε και να υψώσουμε τις φωνές μας. Δεν θα σιωπήσουμε!

1. http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perfo...

2. πχ: https://vimapress.gr/telos-sti-drasi-evropaikon-mko-pou-diefkolynan-tin-...

3. Αναφορές για επαναπροωθήσεις:

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: https://www.unhcr.org/news/briefing/2020/6/5ee33a6f4/unhcr-calls-greece-...

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες : https://www.gcr.gr/en/news/press-releases-announcements/item/1028-the-ne...

Διέθνης Αμνηστία: https://www.amnesty.org/en/documents/eur01/2077/2020/en/

Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: https://www.hrw.org/news/2020/08/21/greece-still-denying-migrant-pushbacks

New York Times: https://www.nytimes.com/2020/08/14/world/europe/greece-migrants-abandoni...

The Guardian: https://www.theguardian.com/global-development/2020/sep/27/catastrophe-f...

CNN: https://edition.cnn.com/2020/09/17/europe/greece-migrants-turkey-intl/in...

4. Το Alarm Phone για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο το 2020:

https://alarmphone.org/en/2020/03/04/escalating-violence-in-the-aegean-s...

https://alarmphone.org/en/2020/05/14/push-backs-the-new-old-routine-in-t...

Ετικέτες