Δημοσιεύουμε (μαζί με ένα σύντομο ρεπορτάζ του Rp που περιγράφει τα γεγονότα στην Αίγυπτο) άρθρο του Αιγύπτιου δημοσιογράφου Hani Shukrallah, γραμμένο στις 30 Ιούνη, όπου περιγράφει τις πρώτες του εντυπώσεις.

Μετά από 2 μήνες προ­ε­τοι­μα­σί­ας, εκα­τομ­μύ­ρια Αι­γύ­πτιοι στους δρό­μους

Ο ι δια­δη­λώ­σεις εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων σε κάθε πόλη και χωριό σε όλη την Αί­γυ­πτο ξε­πέ­ρα­σαν σε μέ­γε­θος τις λαϊ­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις που ανέ­τρε­ψαν τον Μου­μπά­ρακ το Φλε­βά­ρη του 2011. Ήταν το απο­κο­ρύ­φω­μα της κα­μπά­νιας Tamarod (Εξέ­γερ­ση), που επί δύο μήνες συ­γκέ­ντρω­νε υπο­γρα­φές που απαι­τού­σαν την πα­ραί­τη­ση του Μόρσι και έχτι­ζε με αυτό τον τρόπο την κοι­νω­νι­κή και ορ­γα­νω­τι­κή βάση της κι­νη­το­ποί­η­σης.

Ο στό­χος των 15 εκα­τομ­μυ­ρί­ων υπο­γρα­φών (όσες ψή­φους κέρ­δι­σε ο Μόρσι στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές) ξε­πε­ρά­στη­κε κατά πολύ, καθώς οι διορ­γα­νω­τές ανα­κοί­νω­σαν 22 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­γρα­φές ενά­ντια στον Αι­γύ­πτιο πρό­ε­δρο. Μετά τον πο­λι­τι­κό σει­σμό της 30ής Ιούνη, οι ορ­γα­νω­τές του κι­νή­μα­τος απει­λούν τον Μόρσι πως, αν δεν πα­ραι­τη­θεί, θα αντι­με­τω­πί­σει μια μα­ζι­κή εκ­στρα­τεία πο­λι­τι­κής ανυ­πα­κο­ής.

Τέσ­σε­ρις υπουρ­γοί έχουν πα­ραι­τη­θεί, ο Μόρσι εγκα­τέ­λει­ψε την αρ­χι­κή του αλα­ζο­νεία («όσες υπο­γρα­φές και να μα­ζέ­ψε­τε, είμαι εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος»), Αμε­ρι­κά­νοι αξιω­μα­τού­χοι δη­λώ­νουν πως «η ηγε­σία της Αδελ­φό­τη­τας μας με­τα­φέ­ρει ότι ελέγ­χει την κα­τά­στα­ση, αλλά δεν ακού­γε­ται κα­θό­λου σαν να το πι­στεύ­ει». Εκτός από την κυ­βέρ­νη­ση Μόρσι, και ο Λευ­κός Οίκος βρί­σκε­ται σε πυ­ρε­τώ­δεις δια­βου­λεύ­σεις.

Τα γε­γο­νό­τα προ­κά­λε­σαν την αντί­δρα­ση του στρα­τού. Οι Ένο­πλες Δυ­νά­μεις έδω­σαν 48ωρη προ­θε­σμία «σε όλες τις με­ριές, να ικα­νο­ποι­ή­σουν τα αι­τή­μα­τα του λαού», προει­δο­ποιώ­ντας ότι αλ­λιώς θα πά­ρουν πρω­το­βου­λία για έναν «Νέο Οδικό Χάρτη». Απέ­να­ντι στην ανι­κα­νό­τη­τα της Αδελ­φό­τη­τας να δια­χει­ρι­στεί την κα­τά­στα­ση, ο στρα­τός πα­ρεμ­βαί­νει με στόχο να απο­κα­τα­στή­σει την «ομα­λό­τη­τα», με βα­σι­κό στόχο να απο­τρέ­ψει την εκ­στρα­τεία πο­λι­τι­κής ανυ­πα­κο­ής που μπο­ρεί να συ­ντα­ρά­ξει συ­θέ­με­λα όλο το σύ­στη­μα και όχι μόνο τον Μόρσι.

Αρ­κε­τοί δια­δη­λω­τές θε­ώ­ρη­σαν πως ο στρα­τός «είναι με το μέρος μας», αν και οι πιο έμπει­ροι ακτι­βι­στές κα­ταγ­γέλ­λουν την πα­ρέμ­βα­ση των στρα­τη­γών στην πο­λι­τι­κή. Το Κί­νη­μα της 6ης Απρί­λη, οι Επα­να­στά­τες Σο­σια­λι­στές, το Αι­γυ­πτια­κό Λαϊκό Ρεύμα και το Κόμμα Ισχυ­ρή Αί­γυ­πτος έβγα­λαν ανα­κοί­νω­ση με την οποία αρ­νού­νται και τη δια­κυ­βέρ­νη­ση των Αδελ­φών Μου­σουλ­μά­νων και την εξου­σία του στρα­τού.

Η πο­λι­τι­κή μάχη στο εσω­τε­ρι­κό του κι­νή­μα­τος έχει ση­μα­σία, καθώς τα στε­λέ­χη του αντι­πο­λι­τευό­με­νου Με­τώ­που Εθνι­κής Σω­τη­ρί­ας, είτε φι­λε­λεύ­θε­ροι αστοί είτε «φε­λούλ» (πρώην κα­θε­στω­τι­κοί), έσπευ­σαν να χαι­ρε­τί­σουν την πρω­το­βου­λία του στρα­τού. Όλα τα σε­νά­ρια είναι πλέον ανοι­χτά στην Αί­γυ­πτο.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το επό­με­νο κύμα της Αι­γυ­πτια­κής επα­νά­στα­σης

Ο Hani Shukrallah είναι δη­μο­σιο­γρά­φος που απο­λύ­θη­κε από αρ­χι­συ­ντά­κτης της Ahram Online, μετά από πίεση της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας.  Το κεί­με­νο, που απο­λου­θεί, δη­μο­σιεύ­τη­κε στο Socialisworker.org

Με όρους αριθ­μού δια­δη­λω­τών, αυτό δεν το έχου­με ξα­να­δεί ποτέ. Δεν ήταν απλά τα τε­ρά­στια πλήθη στις με­γά­λες πό­λεις. Αυτή τη φορά εξα­πλώ­θη­κε στις επαρ­χια­κές πό­λεις, σε πολ­λές για πρώτη φορά. Αυτό ισχύ­ει ιδιαί­τε­ρα στην Άνω Αί­γυ­πτο στο Νότο –πολ­λές από αυτές τις πε­ριο­χές δεν συμ­με­τεί­χαν στην επα­νά­στα­ση του 2011 και τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις που ακο­λού­θη­σαν. Σή­με­ρα όλες οι πε­ριο­χές είναι στους δρό­μους, με συ­γκλο­νι­στι­κή συμ­με­το­χή.

Μι­λά­με για εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους. Και δεν θα πάνε σπί­τια τους. Θα μεί­νουν στους δρό­μους, μέχρι να πα­ραι­τη­θεί ο Μόρσι.

Υπάρ­χει μια ιστο­ρία από τη δια­δή­λω­ση όπου η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα γί­νε­ται σχε­δόν ποί­η­ση. Μια έγκυος γυ­ναί­κα και ο σύ­ζυ­γός της πάνε στην Τα­χρίρ, αυτή γεν­νά­ει τα ξη­με­ρώ­μα­τα της 30ής Ιούνη σε μια αυ­το­σχέ­δια κλι­νι­κή και απο­φα­σί­ζουν να πουν το μωρό Τα­μα­ρόντ, δη­λα­δή Εξέ­γερ­ση. Δεν ξέρω πώς θα το με­γα­λώ­σουν με αυτό το όνομα φυ­σι­κά –ίσως να είναι δύ­σκο­λο για το παιδί.

Αυτή τη στιγ­μή το κρά­τος και η άρ­χου­σα τάξη είναι πολύ βαθιά δια­σπα­σμέ­να. Εί­χα­με δια­δη­λώ­σεις έν­στο­λων αστυ­νο­μι­κών με τα όπλα τους, να φω­νά­ζουν «Κάτω ο Μόρσι, κάτω η Μου­σουλ­μα­νι­κή Αδελ­φό­τη­τα». Είναι σκη­νές χωρίς προη­γού­με­νο –πολύ, μα πάρα πολύ πα­ρά­ξε­νες.

Ένα μή­νυ­μα από φίλο μου έλεγε πως μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες πα­ρο­χής ίντερ­νετ δια­θέ­τει ελεύ­θε­ρη ασύρ­μα­τη πρό­σβα­ση σε όλους γύρω από το προ­ε­δρι­κό μέ­γα­ρο. Έγρα­ψε πως οι κα­πι­τα­λι­στές μας βοη­θούν ενά­ντια στη Μου­σουλ­μα­νι­κή Αδελ­φό­τη­τα, για να μας πη­δή­ξουν στη συ­νέ­χεια –αλλά θα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με τη βο­ή­θειά τους, για να τους πη­δή­ξου­με εμείς στη συ­νέ­χεια.

Ξε­νυ­χτού­σα χθες και διά­βα­ζα τα πρω­ι­νά σχό­λια των αν­θρώ­πων στο ίντερ­νετ, πριν κα­τέ­βουν στις δια­δη­λώ­σεις. Και υπήρ­χε αυτό το υπέ­ρο­χο αί­σθη­μα χαράς –άν­θρω­ποι να γρά­φουν πράγ­μα­τα όπως «Κα­λη­μέ­ρα επα­νά­στα­ση». Και την ίδια ώρα είχες αν­θρώ­πους να ξε­κι­νά­νε τα σχό­λιά τους με τη φράση «Αν δε γυ­ρί­σω πίσω…». Ήταν δύο πράγ­μα­τα ταυ­τό­χρο­να. Χαρά, αλλά και επί­γνω­ση ότι πάνε να συμ­με­τέ­χουν σε κάτι από το οποίο ίσως δεν γυ­ρί­σουν ποτέ πίσω.

Ένα σχό­λιο στο Facebook έλεγε: «Σή­με­ρα, για τις επό­με­νες 24 ώρες, εκτί­θε­ται για τε­λευ­ταία φορά σε δη­μό­σια θέα το πτώμα της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας, απε­βί­ω­σε στα 85 της χρό­νια. Η κη­δεία θα γίνει αύριο». Υπήρ­χε αυτή η αί­σθη­ση πλά­κας –και αυτό απο­τε­λεί στοι­χείο της Αι­γυ­πτια­κής Επα­νά­στα­σης σε όλη της τη δια­δρο­μή. Υπήρ­χε πάντα χιού­μορ –άλ­λο­τε πικρό, άλ­λο­τε κο­φτε­ρό, με­ρι­κές φορές απλά ξε­καρ­δι­στι­κό.

Στη Μα­χά­λα, μια ση­μα­ντι­κή βιο­μη­χα­νι­κή πόλη στη Βό­ρεια Αί­γυ­πτο, οι ερ­γά­τες βγαί­νουν από τα ερ­γο­στά­σια και κα­τευ­θύ­νο­νται προς τις συ­γκε­ντρώ­σεις. Το 2011 δεν εί­δα­με πολλά τέ­τοια πε­ρι­στα­τι­κά. Εί­χα­με πολ­λές απερ­γί­ες την τε­λευ­ταία εβδο­μά­δα της επα­νά­στα­σης, οι οποί­ες και ανέ­τρε­ψαν τε­λι­κά το συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης, υπήρ­χαν πε­ρί­που 200 απερ­γί­ες εκεί­νη την εβδο­μά­δα. Αλλά αυτή τη φορά έχου­με πο­ρεί­ες να ξε­κι­νά­νε από τα ερ­γο­στά­σια και να κα­τευ­θύ­νο­νται στις πλα­τεί­ες και τα δη­μαρ­χεία για να τα κα­τα­λά­βουν.

Στη Μα­χά­λα, ένας συν­δι­κα­λι­στής μί­λη­σε στην Ahram Online και είπε πως κα­νέ­να μέλος της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας δεν τολμά να εμ­φα­νι­στεί δη­μό­σια στη Μα­χά­λα. Είπε επί­σης ότι μέχρι το από­γευ­μα θα υπήρ­χαν ένα εκα­τομ­μύ­ριο ερ­γά­τες στο δρόμο.

Αυτό που κάνει τη δια­φο­ρά στις τε­λευ­ταί­ες δια­δη­λώ­σεις είναι η συσ­σω­ρευ­μέ­νη εμπει­ρία των δύο τε­λευ­ταί­ων χρό­νων. Το επα­να­στα­τι­κό πνεύ­μα που ξύ­πνη­σε το 2011 δεν πέ­θα­νε, παρά τους φό­νους, παρά τα βα­σα­νι­στή­ρια, παρά την εξου­σία του στρα­τού και την εξου­σία των ισλα­μι­στών.

Βα­σι­κά, το ολι­γαρ­χι­κό αστυ­νο­μι­κό κρά­τος του Μου­μπά­ρακ έμει­νε άθι­κτο. Οι Αδελ­φοί Μου­σουλ­μά­νοι ήθε­λαν να το κλη­ρο­νο­μή­σουν και όχι να το δια­λύ­σουν. Οπότε ο κό­σμος ανα­ρω­τιέ­ται: Γιατί κά­να­με την επα­νά­στα­ση; Γιατί πέ­θα­ναν τόσοι άν­θρω­ποι; Γιατί, ενώ βγή­κα­με στους δρό­μους για να δια­λύ­σου­με το αστυ­νο­μι­κό κρά­τος, αυτό πα­ρα­μέ­νει;
Με έναν τρόπο, η εμπει­ρία συσ­σω­ρευό­ταν όλον αυτό τον καιρό. Αυτό συμ­βαί­νει πάντα υπό­γεια –δεν μπο­ρείς να το δεις.  
Απο­κρυ­σταλ­λώ­θη­κε στο κί­νη­μα Tamarod – στην Εξέ­γερ­ση. Ξε­κί­νη­σε από 30.000 νέους αν­θρώ­πους. Ανα­συ­γκρό­τη­σε τη νε­α­νι­κή συμ­μα­χία που ξε­κί­νη­σε την επα­νά­στα­ση, αλλά σε πολύ με­γα­λύ­τε­ρη κλί­μα­κα –είχες νε­ο­λαί­ους από τους Επα­να­στά­τες Σο­σια­λι­στές, από το Αι­γυ­πτια­κό Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα, από τη Σο­σια­λι­στι­κή Λαϊκή Συμ­μα­χία, από το Συ­νταγ­μα­τι­κό Κόμμα του Ελ Μπα­ρα­ντέι. Και φυ­σι­κά οι νε­ο­λαί­οι του Κι­νή­μα­τος 6ης Απρί­λη και άλλων ομά­δων.

Αυτοί οι νέοι κα­τόρ­θω­σαν να συ­νερ­γα­στούν και να συμ­φω­νή­σουν στην ιδιο­φυή ιδέα να απευ­θυν­θούν στο λαό με ένα κεί­με­νο υπο­γρα­φών κατά του Μόρσι. Ξε­πέ­ρα­σαν αυτό που έτει­νε να γίνει μια φόρ­μου­λα που επα­να­λαμ­βά­νεις διαρ­κώς, ελ­πί­ζο­ντας κά­ποια στιγ­μή να έχει τα ίδια απο­τε­λέ­σμα­τα με το 2011 –δη­λα­δή το γε­νι­κό κά­λε­σμα για μια «δια­δή­λω­ση του ενός εκα­τομ­μυ­ρί­ου». Κα­λείς και ξα­να­κα­λείς και με­ρι­κές φορές μα­ζεύ­ο­νται με­ρι­κές χι­λιά­δες και άλλες φορές μα­ζεύ­ο­νται με­ρι­κές εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες.

Ξε­πέ­ρα­σαν αυτό το μο­ντέ­λο και κα­τά­φε­ραν κάτι νέο εξαι­τί­ας της άθλιας δια­κυ­βέρ­νη­σης της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας και της απλη­στί­ας της για εξου­σία. Η Αδελ­φό­τη­τα έχασε την κοι­νω­νι­κή της βάση.

Η επα­νά­στα­ση του 2011 ανέ­δει­ξε έναν πολύ σαφή δι­χα­σμό του αι­γυ­πτια­κού λαού. Ήταν μια επα­νά­στα­ση απο­κλει­στι­κά των πό­λε­ων και η ύπαι­θρος απεί­χε από αυτή. Η επαρ­χεία πα­ρέ­μει­νε ένα είδος εφε­δρι­κού στρα­τού της αντε­πα­νά­στα­σης, είτε αξιο­ποιού­νταν από το στρα­τό, είτε από τη Μου­σουλ­μα­νι­κή Αδελ­φό­τη­τα, είτε από τα κα­τά­λοι­πα του πα­λιού κα­θε­στώ­τος. Δε­σμοί πα­τρω­νί­ας και θρη­σκεί­ας, η μι­σαλ­λο­δο­ξία, ο θρη­σκευ­τι­κός σε­χτα­ρι­σμός και το αντι­χρι­στια­νι­κό αί­σθη­μα –όλα αυτά αξιο­ποιού­νταν σε αυτό το στόχο.

Αλλά αυτό άλ­λα­ξε εξαι­τί­ας της κρί­σης που βα­θαί­νει και την επι­μο­νή των Αδελ­φών Μου­σουλ­μά­νων να φορ­τώ­σουν στους φτω­χούς τα βάρη της κρί­σης. Έγρα­ψα κά­πο­τε ότι πί­στευα πως οι Αδελ­φοί Μου­σουλ­μά­νοι, στα 30 χρό­νια εξου­σί­ας Μου­μπά­ρακ, πε­ρισ­σό­τε­ρο κρα­τού­σαν ση­μειώ­σεις και λι­γό­τε­ρο τον αντι­πο­λι­τεύ­ο­νταν. Αυτό που βλέ­που­με σή­με­ρα είναι η ίδια ακρι­βώς αντί­λη­ψη, οι ίδιες πρα­κτι­κές και η ίδια πε­ρι­φρό­νη­ση για το λαό.

Οπότε οι γνώ­μες άρ­χι­σαν να αλ­λά­ζουν. Όταν η νε­ο­λαία άρ­χι­σε να τα­ξι­δεύ­ει στα χωριά, αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά που έγινε μια πραγ­μα­τι­κή προ­σπά­θεια να φτά­σει η επα­νά­στα­ση στις αγρο­τι­κές πε­ριο­χές και στην Άνω Αί­γυ­πτο. Γυρ­νού­σαν τους δρό­μους με αυτή την κα­μπά­νια υπο­γρα­φών, μι­λού­σαν στον κόσμο και αυτό δη­μιούρ­γη­σε ένα είδος κι­νη­το­ποί­η­σης και ορ­γά­νω­σης που δεν θα είχε επι­τευ­χθεί αλ­λιώς, με άλλο ένα κά­λε­σμα «να κα­τέ­βου­με στις πλα­τεί­ες».
Υπήρ­ξε με­γά­λη προσ­δο­κία για τις δια­δη­λώ­σεις της 30ής Ιούνη τις πε­ρα­σμέ­νες έξι εβδο­μά­δες. Αλλά πάντα σε εκ­πλήσ­σει. Ξέ­ρα­με ότι θα είναι με­γά­λες, αλλά ποτέ δεν φα­ντά­στη­κα ότι θα είναι τόσο με­γά­λες.