Οι ημερήσιοι θάνατοι κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα που άγγιξαν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.

Σήμερα, ο αναλογικός προς τον πληθυσμό αριθμός των καταγεγραμμένων από την αρχή της πανδημίας θανάτων από τον Covid 19 στην Ελλάδα έφτασε και ξεπέρασε τον παγκόσμιο μέσον όρο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως είναι 182,2, ενώ στην Ελλάδα 183, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worldmeters. (Ή, ακριβέστερα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του συνόλου των 1902 καταγεγραμμένων  θανάτων, έχουμε 182,85 /εκ. κατοίκων της χώρας.)

Έτσι πλέον έχει και συμβολικά εξανεμιστεί πλήρως ό,τι επετεύχθη την άνοιξη με το έγκαιρο lockdown.

Δυστυχώς (και προφανώς) όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο από πλευράς θανάτων. Πολύ σημαντικότερος δείκτης της δεινής μας κατάστασης είναι ο τρέχων ρυθμός των ημερήσιων θανάτων από τον Covid στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Ελλάδα είναι 8,05 ανά εκατομμύριο κατοίκων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών).

Ο αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο της Ευρώπης σήμερα είναι αισθητά χαμηλότερος: 6,22 θάνατοι ανά εκ. κατ. Και πρόκειται για την ήπειρο που πλήγεται πολύ εντονότερα αυτή τη στιγμή από κάθε άλλη, καθώς συνολικά στον πλανήτη έχουμε (πάντα μιλάμε για τον κυλιόμενο μ. όρ. 7 ημερών) 1,28 ημερήσιους θανάτους ανά εκ. κατ., στις ΗΠΑ 4,85/εκ. κατ., στη Νότια Αμερική 2,35/εκ. κατ., στην Ασία 0,37/εκ. κατ. και στις υπόλοιπες ηπείρους οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες.

Την βαρύτητα του τρέχοντος αριθμού των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα θα την κατανοήσουμε καλύτερα αν αναλογιστούμε ότι μια χώρα που κατά γενική ομολογία έχει πληγεί βαρύτατα από τον Covid, οι ΗΠΑ, μόνο για δύο ημέρες στην υψηλότερη κορύφωση της πανδημίας ξεπέρασε (πολύ ελαφρώς) το σημερινό επίπεδο ημερήσιων θανάτων της Ελλάδας:  στις 21 με 8,15 και στις 22 Απριλίου και 8,2 θαν./εκ. κατ. (Πηγή για τους δείκτες ημερήσιων θανάτων: Οur World in Data).

Ετικέτες