Πολύωρη κατάληψη της εισόδου των γραφείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες (20/4).

Από τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, διδασκαλικούς συλλόγους, το σύλλογο Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, τους Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής.Η κινητοποίηση, που καλύφθηκε από τρίωρη στάση εργασίας, έγινε γιατί, όπως αναφέρει το κάλεσμα των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

"Διορισμοί δεν φαίνονται και το βάρος πέφτει στους μόνιμους (μέχρι θανάτου λόγω ασφαλιστικού) .

Έμμεση ή άμεση αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις, μεγάλα τμήματα, αλλαγές αναθέσεων (Μαθηματικά και φυσική θα κάνουν …κι άλλοι! δήλωσε ο Φίλης), μείωση ωρών μαθημάτων, κλείσιμο νηπιαγωγείων, μετακινήσεις παντού (όλοι θα γίνουμε ….αναπληρωτές) και ότι άλλο φαντασθούν σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών!

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταδικάσει διά βίου τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και αναπληρωτές,  σε ένα κυνήγι προσόντων και ανακύκλωσης της ανεργίας μεταξύ τους. Να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων εκπαιδευτικών, για να καλύψει τα τεράστια κενά στην εκπαίδευση με μικρότερο οικονομικό κόστος. Να εμπεδώσει και στους δύο την αλληλοσφαγή πάνω στο πτώμα των μορφωτικών δικαιωμάτων της δημόσιας εκπαίδευσης." 

Οι Εκπαιδευτικοί καλούν σε διαδήλωση την Πέμπτη 21/4 στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

*Το Rp συνομίλησε με την Εύη Μπουτούλη, αδιόριστη δασκάλα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ενός συλλόγου που είναι η ανασύσταση του ιστορικού συλλόγου των Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της επετηρίδας το 1998. Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Rp: Γιατί συμμετέχετε στη σημερινή κινητοποίηση;

Ε.Μ.: Καλέσαμε σήμερα σ’ αυτή την κινητοποίηση μέσω του συντονισμού αδιορίστων – αναπληρωτών ο οποίος δημιουργήθηκε την Κυριακή στην ΕΔΟΘ. Είμαστε ένας συντονισμός που περιλαμβάνει όλους τους συλλόγους ανέργων, αδιόριστων, αναπληρωτών οι οποίοι θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην τροποποίηση που φέρνει τώρα ο Φίλης, και θέλουμε να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς. Αυτή τη στιγμή έχουμε έρθει εδώ στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική περνάει απ’ αυτό το γραφείο, εφαρμόζεται εδώ. Ήρθαμε εδώ λοιπόν για να δώσουμε το αγωνιστικό παρόν, για να δείξουμε την εναντίωσή μας σε αυτή την τροποποίηση που θέλει να περάσει το υπουργείο, καθώς μ’ αυτή την τροποποίηση καταργείται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών, και τίθενται σαν προτεραιότητα κριτήρια άλλου τύπου όπως η επιτυχία στον ΑΣΕΠ και κοινωνικά κριτήρια και προσόντα. Θεωρούμε ότι αυτό το σύστημα είναι πάρα πολύ άδικο, διότι πετάει στο δρόμο αναπληρωτές οι οποίοι έχουνε δουλέψει χρόνια και επίσης βάζει μη αντικειμενικά κριτήρια στην πρόσληψη, γεγονός που δημιουργεί αυτή τη στιγμή ανταγωνισμό και θέλει να διασπάσει τον κλάδο. Απέναντι σ’ αυτό εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε μόνιμους διορισμούς για όλους γιατί αυτό είναι που έχει ανάγκη η εκπαίδευση τώρα. Θέλουμε μόνιμους καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία για να καλύπτουνε όλα τα κενά και να γίνεται καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία. Να μην είμαστε και εμείς ελαστικά εργαζόμενοι, κάθε χρόνο αλλού και να είναι και η παιδαγωγική διαδικασία ακόμα πιο αναβαθμισμένη.

Rp: Πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος Αδιορίστων;

Ε.Μ.:  Έγινε μια ανασύσταση του συλλόγου Αδιορίστων οι οποίος είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ’90 και είχε την κορύφωση της δράσης του το ’98 με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να τον ανασυστήσουμε φέτος. Η πρώτη του συνέλευση έγινε τον Ιανουάριο, όπου βάλαμε σαν στόχο να συγκεντρωθούμε όλοι οι αναπληρωτές και οι άνεργοι, συνολικά οι αδιόριστοι της εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων χωρίς διαχωρισμούς, προκειμένου να έχουμε σαν πρόταγμα τους μόνιμους και μαζικούς διορισμούς. Από τότε έχουμε κάνει διάφορες δράσεις, έχουμε συμμετάσχει στις απεργίες που έχουν προκηρυχθεί, έχουμε κάνει παρέμβαση στο διάλογο για την παιδεία, σπάσαμε το διάλογο, έχουμε κάνει και διάφορες παρεμβάσεις εδώ στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια και συντονιζόμαστε με το αντίστοιχο συντονιστικό στην Αθήνα. Οπότε κινούμαστε σε μια πανελλαδική κατεύθυνση και τώρα με τις νέες εξελίξεις είμαστε μπροστά για να παλέψουμε να μη περάσει η τροποποίηση.

Rp: Πιστεύεις ότι μπορεί ένας σύλλογος ή ένας κλάδος μόνος του να απαντήσει αυτή την επίθεση;

Ε.Μ.: Όχι φυσικά. Είναι ένα συντονισμένο σχέδιο αυτό που πάει να περάσει, και πιάνει φυσικά όλο τον κλάδο της εκπαίδευσης, όχι μόνο τους αδιόριστους αλλά και τους μόνιμους, διότι η κατάργηση θέσεων αναπληρωτών δημιουργεί κενά που πρέπει να τα καλύψουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Αυτό επηρεάζει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και θα το βρουν μπροστά τους με αύξηση ωραρίου και με επέκταση γενικότερα των αρμοδιοτήτων τους. Πρέπει συνεπώς για αρχή να συντονιστούμε με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς προκειμένου συντονισμένα να παλέψουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία και σταθερή εργασία στην εκπαίδευση. Εκτός όμως από το κομμάτι της παιδείας, των εργασιακών μας, αυτό επηρεάζει και τους γονείς και τα παιδιά, οπότε πρέπει να συντονιστούμε και με αυτούς, να είναι στο πλευρό μας και να παλέψουνε μαζί μας, γιατί στην ουσία πρόκειται να καταργηθεί η παιδεία των ίδιων τους των παιδιών. Συνολικότερα θεωρώ ότι είναι ένα σχέδιο μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, μιας πολιτικής της κυβέρνησης για  περικοπές στο δημόσιο τομέα, την παιδεία, την υγεία και γενικότερα τις παροχές. Ήδη το ασφαλιστικό το οποίο είναι να περάσει δείχνει το δρόμο των περικοπών και πρέπει ενάντια σ’ αυτό να παλέψει όλη η κοινωνία, όλοι οι κλάδοι μαζί. Γενικότερα για να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα, και οποιονδήποτε αγώνα που μπορεί να γίνει, πρέπει να συνεργαστούμε να συντονιστούμε, όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια και όλοι μέσα από τους συλλόγους μας και τα σωματεία μας να παλέψουμε μαζί.

Rp: Ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία στον αγώνα σας.

 

Ετικέτες