Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της σημερινής διαδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.

Χιλιάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών, έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ντόπιους και ξένους χρυσοθήρες: «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι πάνω από τα κέρδη τους!». Είπαν ένα δυνατό ΟΧΙ, σ’ αυτούς που στο όνομα της «ανάπτυξης» επιχειρούν να καταστρέψουν τα δάση και τις παραλίες της Χαλκιδικής, το Κιλκίς κ.α… Έγινε κινητοποίηση κατοίκων με λεωφορεία που κατέφτασαν από αυτές τις περιοχές αλλά και η συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης ήταν εντυπωσιακή. Δεν είναι δύσκολο άλλωστε να καταλάβει κανείς ότι η τοξική σκόνη δεν έχει όρια και τις επιπτώσεις των εξορύξεων θα τις ζήσουμε όσοι και όσες ζούμε στη Β. Ελλάδα. Τα παραδείγματα περιοχών του εξωτερικού όπου έγιναν οι αντίστοιχες «επενδύσεις» είναι αποκαλυπτικά των προθέσεων της καναδικής εταιρείας «ElDorado» που επιχειρεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, αλλά και τη συμβολή του επιχειρηματία Μπόμπολα που κατέχει το 5% των κερδών να κάνει αφαίμαξη στην περιοχή. Στην πορεία συμμετείχαν πανό από:

«Κάκκαβος»

«Νέα Ρόδα-Αμμουλιανή»

«SOSΧαλκιδική»

«Δασικός συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγίας»

«Πολίτες Δήμου Αριστοτέλη»

«Ιερισσός»

«Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκη»

«Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλη»

«Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά των Χρυσορυχείων»

«Οικολογική Εταιρεία Έβρου»

«Δικηγόροι ενάντια στους Χρυσοθήρες»

«Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσ-νίκης ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού»

«Ενεργοί πολίτες Πολυγύρου»

«Ουρανούπολη»

«Κίνηση 136»

«Μελισσοκομικοί Φορείς»

«Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας»

«Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες»

«Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία»

Μετά το τέλος της πορείας που κατέληξε στον Λευκό Πύργο, στήθηκε μικροφωνική στην παραλία απ’ όπου έγινε εκδήλωση για το ζήτημα των μεταλλείων και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. Ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης έγινε και από τους εργολαβικούς εργαζόμενους του Α.Π.Θ. που βρίσκονται σε απεργία για 63η μέρα.

Διαβάστε ακόμη: Μαρτυρία από τις Σκουριές: Άγρια καταστολή, το απαραίτητο συμπλήρωμα των "επενδύσεων"!