Χτες Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014, οι συλλογικότητες για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα Homophonia–Thessalonki Pride και Good As Youth, κάλεσαν σε διαμαρτυρία και πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Ρωσία, με αφορμή την έναρξη των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και παρενέβησαν κι άλλες οργανώσεις. Αντιρατσιστικές όπως η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” και πολιτικές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρουσία των βουλευτών του Γιάννας Γαϊτάνη και Τάσου Κουράκη, το Ξεκίνημα και άλλες.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και κατέληξε στο ρώσικο προξενείο. Περίπου 300 διαδηλωτές συμμετείχαν, οι οποίοι δήλωσαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους διωκόμενους ομοφυλόφιλους. Τα συνθήματα επικεντρώθηκαν στον σεβασμό όλων των σεξουαλικών προτιμήσεων και τάχθηκαν εναντίον σεξιστικών και φασιστικών πρακτικών που στερούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και στοχεύουν στην διαπόμπευσή τους. Συχνά εξέφραζαν την οργή των καταπιεσμένων ομάδων για τη μεταχείριση που υφίστανται. Συνθήματα όπως, “από τη Θεσσαλονίκη καλά να ακουστεί, straight και gay παλεύουμε μαζί”, “από την Ελλάδα μέχρι τη Ρωσία, αγώνας για ισότητα και δημοκρατία”, “είμαστε όλοι gay, φτωχοί, Πακιστανοί, εχθροί μας τα Μνημόνια και οι Νεοναζί” ακούστηκαν δυνατά στο κέντρο της πόλης και κατέδειξαν την ανάγκη συμπαράστασης προς όσους στοχοποιούνται και διώκονται, καθώς και την ανάγκη κοινού αγώνα ενάντια σε ένα σύστημα που, προκειμένου να επιβιώσει, βάλλει κατά οποιουδήποτε δεν διστάζει να στηλιτεύει υποκριτικές προκαταλήψεις που μας διαιρούν, να διεκδικεί τα δικαιώματά του και παλεύει για την ισότητα και την ελευθερία έκφρασης.

* Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” Θεσ/νικης

Ετικέτες