Με το ενδεχόμενο της εκλογικής και πολιτικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παραπάνω από ορατό, η εκπλήρωση της ελπίδας και των προσδοκιών των εργαζομένων και των λαϊκών δυνάμεων από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία αυτού του ιστορικού εγχειρήματος. Εκπρόσωποι αγωνιζόμενων κλάδων, μιλούν για τις προσδοκίες τους από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Τις δηλώσεις πήρε ο Βασίλης Μορέλλας.
Τι προσδοκάτε να αλλάξει με μια κυβέρνηση της Αριστεράς;
Ανέστης Μεταξάς, αναπληρωτής γραμματέας σωματείου CocaCola-3ε:
Με τη νέα κυβέρνηση της Αριστεράς πιστεύω ότι θα αλλάξουνε πολλά, ότι όλοι θα δικαιωθούμε. Θα καταφέρουμε να γυρίσουμε στις θέσεις μας. Οι κλαδικές μας απαιτήσεις δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Απλώς να μας επιστρέψουν το δικαίωμα στην απεργία και την κινητοποίηση. Την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις μας πρόπερσι, το εργοστάσιο το κατέλαβαν πριν από εμάς η αστυνομία και τα ΜΑΤ. Αυτόν το φόβο ότι μπορεί να μας συλλάβουν ανά πάσα στιγμή και να μας πάνε μέχρι και με τον τρομονόμο, αυτό περιμένω να σταματήσει. Αν δεν ήταν αυτά τα εμπόδια, δεν θα είχαμε κάνει μόνο το μποϊκοτάζ μας στην CocaCola. Πρέπει να αποκτήσουμε απεργιακή ελευθερία.
Επίσης, να επανέλθει το εργατικό δίκαιο, η Επιθεώρηση Εργασίας, να πέφτουν ποινές και στην Επιθεώρηση για διαφθορά, μετά από καταγγελίες σωματείων. Και πριν τα Μνημόνια, ήταν συνηθισμένο να ειδοποιεί η Επιθεώρηση τον εργοδότη ότι επίκειται έλεγχος. Επίσης, να πάψει η δικαστική μεροληψία που βγάζει τις αποφάσεις του εργοδότη σε δυο μέρες και τις δικές μας σε δυο χρόνια. Να μπούνε και ρήτρες για επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις και να φύγουν «έξω». Βέβαια χρειάζονται και μέτρα για τα σχολεία των παιδιών μας και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Δημήτρης Κρουστάλης, απολυμένος σχολικός φύλακας:
Πρώτο, τα ΜΑΤ πρέπει να καταργηθούν τελείως, τα έχουμε ζήσει... Φυσικά, είμαι μεν απολυμένος από το Μάρτη του '14 με όλους τους σχολικούς φύλακες, αλλά προσδοκώ συνολική αλλαγή πολιτικής. Περιμένω πολλά. Δεν είναι μόνο η εργασία η δική μου, είναι και των παιδιών μου, είναι να έρθει η ελπίδα σε όλους μας. Στα του κλάδου μας, όχι μόνο να προσληφθούμε οι 1.800 απολυμένοι, αλλά να επανασυσταθεί ο θεσμός του σχολικού φύλακα που είναι απαραίτητος για την προστασία σχολείων και μαθητών, που σημαίνει να επεκταθεί με προσλήψεις σε όλες τις πόλεις-γιατί ήταν πιλοτικό το πρόγραμμα-όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο τότε θα ήμουν ικανοποιημένος. Επιπρόσθετα, ως επίσης αναγκαίο: να καταργηθούν οι συγχωνεύσεις των σχολείων και γενικά να σταματήσει η υποβάθμιση της Παιδείας.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με τα ντόπια συμφέροντα, π.χ. με τα ΜΜΕ και τους τοκογλύφους. Δε θα γίνουν όλα μαζί, ωστόσο υπάρχουν υποσχέσεις που πιστεύω θα κρατηθούν. Συνολικά, για την Ελλάδα των εργαζομένων, θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε.
Γεωργία Μπαλτατζή, συντονιστικό διαθέσιμων καθηγητών:
Λόγω του ότι επί μακρόν παλεύουμε μαζί με άλλους χώρους και από τον ιδιωτικό τομέα και με συλλογικότητες διάφορες, δεν ζητάμε πλέον την ικανοποίηση μόνο του κλάδου μας. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν ανατραπεί η εξαθλίωση όλου του λαού, ο αυταρχισμός, η διάλυση όλων των κοινωνικών δομών, αν πάψει η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό, αν δημιουργηθούν δουλειές με κρατικά κονδύλια. Ώστε να πάψει και η μεγάλη επιβάρυνση των γυναικών, που φορτώνονται ακόμη περισσότερο μέσα στην Κρίση το μεγάλωμα των παιδιών, την περίθαλψη των υπερηλίκων. Νομίζω, έχει αλλάξει η στενή οπτική που είχαμε. Όσο για εμάς ως καθηγητές, θεωρώ αυτονόητη όχι μόνο την επαναπρόσληψή μας, αλλά και την επαναλειτουργία κρίσιμων τομέων στα σχολεία, για να ξαναποκτήσουν 20.000 μαθητές λαϊκών οικογενειών το σχολείο τους και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχολείο επίσης, δε μπορεί να λειτουργήσει με οποιεσδήποτε ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρέπει να εξαλειφθούν.
Βάσω Κουκλίδου, καθαρίστρια ΥΠΟΙΚ σε διαθεσιμότητα:
Μας ταλαιπώρησε αυτή κυβέρνηση, έχει διαλύσει τα πάντα, δεν έχει αφήσει κανένα μέλλον ούτε για τους νέους. Προσδοκώ να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ στο ακέραιο. Το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ είναι πολύ σημαντικό κι έχει ειπωθεί ότι είναι μόνο για τις πρώτες 100 μέρες. Φυσικά, θέλουμε να γυρίσουμε κι εμείς στις δουλειές μας, αλλά θέλουμε το ίδιο για όλους. Και στον ιδιωτικό τομέα. Να ξαναβρεί ο κόσμος τη χαμένη του ζωή. Το δωρεάν ρεύμα για τους ευάλωτους, η πρόνοια για τους άστεγους, τα 751...
Για τον καθαρισμό να πω μόνο, πέρα από την επιστροφή μας στη δουλειά, πρέπει να πάψουν εντελώς όλα τα εργολαβικά συνεργεία στο Δημόσιο, που τώρα έχουν πάρει τη θέση μας. Τα συνεργεία αυτά σημαίνουν εκμετάλλευση και αθλιότητα, εργοδοτική τρομοκρατία, φοροδιαφυγή των εργολάβων, περιπτώσεις σαν της Κ. Κούνεβα.
Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος Ελεύθερης ΕΡΤ 3:
Από την κυβέρνηση της Αριστεράς περιμένουμε, ως εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ3, να ενσωματωθούν ως αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ δύο από τα βασικότερα γνωρίσματα του αγώνα μας ενάντια στο κυβερνητικό «μαύρο»: η αυτοδιαχείριση του παραγόμενου προγράμματος και η αυτοδιεύθυνση. Πιστεύουμε ότι τον πρώτο λόγο στην επικουρική συνδιαμόρφωση της φιλοσοφίας του προγράμματος της ΕΡΤ έχει η κοινωνία των πολιτών με τις αλληλέγγυες δομές της, τα κοινωνικά κινήματα, συλλογικότητες ή άτομα που βιώνουν το ρατσισμό και την καταστολή, οι λαϊκές επιτροπές γειτονιάς, οι αμεσοδημοκρατικές πρωτοβουλίες βάσης και οι συνελεύσεις των σωματείων των αγωνιζόμενων κλάδων της κοινωνίας.