Μια άλλη παράμετρος της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που επιχειρείται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και περιλαμβάνει το προσχέδιο, αποτελεί η ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης, εφάπαξ και λοιπών παροχών σε έναν ενιαίο φορέα (ΕΦΚΑ- Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Δυστυχώς αυτή η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την δημόσια συζήτηση για το Ασφαλιστικό, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το σωστό είναι να υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους και όλες σε αυτή τη χώρα. Και ότι επίσης με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όμως συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο! Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ενοποίηση των Ασφ/κών Ταμείων για να πετύχει τα εξής:

• Να εξισώσει τις παροχές των ασφαλισμένων και συνταξιούχων προς τα κάτω, καθώς όσοι παίρνουν κάποια ψίχουλα πάρα πάνω θα θεωρηθούν «ρετιρέ» και «μη ανταποδοτικές» παροχές και ότι τάχα αυτοί ευθύνονται για τα ελλείμματα των Ταμείων.

 •Θα πάρει τα όποια αποθεματικά έχουν απομείνει σε κάποια Ταμεία για θα καλύψει τα κενά κάποιων άλλων και τις λεγόμενες «προσωπικές διαφορές» (αν μείνουν), για να μείνουν όλα τα Ταμεία από ρευστό.

• Θα ζητάει έτσι συνεχείς αυξήσεις στις κρατήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων και θα προχωράει σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων.

• Η ενοποίηση 6 Ταμείων κύριας Ασφάλισης, 9 Ταμείων Εφάπαξ και 7 Παροχών, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και κατά συνέπεια την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα του 2007, όταν μέσα σε έξι μήνες πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση του ΤΕΒΕ, του Ταμείου Εμπόρων και του ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ, όπου για σχεδόν 10 μήνες υπήρχε απίστευτη ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με το απίστευτο χάος που είχε δημιουργηθεί, ενώ ο χρόνος καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων διπλασιάστηκε!

Έτσι όταν το 2006 μία σύνταξη σε ένα μόνο Ταμείο έβγαινε σε 2-3 μήνες, το 2007 πήγε στους 6-10 μήνες. Και η διαδοχική από 8-10 μήνες, εκτοξεύτηκε στους 15-18 μήνες, με το ίδιο προσωπικό.

Τώρα οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί οι εργαζόμενοι στα Ασφ. Ταμεία έχουν μειωθεί στο μισό τουλάχιστον, ενώ καμία μηχανογράφηση δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα.

• Η δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου θα βγάλει κερδισμένους όσους μεγαλοκαρχαρίες-ιδιώτες προμηθευτές και εταιρίες έχουν δοσοληψίες κάθε μορφής με το Δημόσιο, ενώ ακόμα και η ενιαία εταιρία «αξιοποίησης» της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Ταμείων, αντιλαμβανόμαστε πλήρως ποιους θα ωφελήσει.

• Τέλος, η συνειδητή και οργανωμένη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που επιχειρείται (αν τους το επιτρέψουμε), και ένα χαμηλό επίπεδο παροχών, θα οδηγήσει, όσους ασφαλισμένους μπορούν να το επωμιστούν, στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης και τους υπόλοιπους στην ακραία εξαθλίωση.

Όμως το εργατικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια της. Οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται από τα συνδικάτα είναι μόνο η αρχή! Αυτό το σχέδιο Κατρούγκαλου, πρέπει να έχει τουλάχιστον την τύχη του Γιαννίτση.