Οι εργαζόμενοι θυσία στα επιχειρηματικά παιχνίδια Olympic Air – Aegean.

Mόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν μπορούν να ληφθούν οι πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις στην Olympic Catering, αφού από μήνες διαφαινόταν πως οι σχέσεις με την Olympic Air θα άλλαζαν και από «οικογενειακή» σχέση θα μετατρεπόταν σε κάτι άλλο, που θα έφτανε την δεύτερη στο σημείο να αναζητήσει υπηρεσίες στην ανταγωνίστρια Newrest.

Άλλωστε από το καλοκαίρι είχε σημανθεί ο κώδωνας του κινδύνου από μέλη του Συνδικάτου του αεροδρομίου που συνυπέγραψαν άρθρο σχετικά με τις εξελίξεις στην Catering.

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά.

Την Τετάρτη 3 Οκτ. διαρρέονται φήμες ότι ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η Ολυμπιακή για την  αεροτροφοδοσία της ανέδειξε «νικητή» της κούρσας την Newrest. Ωστόσο οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν την επόμενη ημέρα όταν σε άτυπη συνάντηση της διοίκησης της εταιρίας με μέλη του Δ.Σ  του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ολύμπικ Κέτερινγκ έγινε προφορική ενημέρωση για το θέμα.

Η πρόταση της εταιρίας περιλαμβάνει απολύσεις δεκάδων εργαζόμενων, ενώ μικρό ποσοστό αυτών θα απορροφηθεί σε άλλα τμήματα της εταιρείας (η οποία δραστηριοποιείται και στην παρασκευή βιομηχανικού φαγητού) ή σε άλλες εταιρείες του ομίλου. Ωστόσο δεν έγινε λόγος αν έχουν «κλειστεί» δουλειές που να μπορούν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας.

Λουκέτο στο handling

Tην Δευτέρα όμως (07/10) σε νέα συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών έγινε γνωστό ότι η εταιρία αποσύρεται από την αγορά του αεροπορικού καθότι αυτή συνιστά ζημιογόνα δραστηριότητα. Ως εκ τούτου δεκάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την απόγνωση.Μάλιστα οι ιθύνοντες μίλησαν ανοικτά και ανερυθρίαστα λέγοντας πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών πτήσεων και του κυβερνητικού αεροσκάφους προκειμένου να δικαιολογούν την χρήση του κτιρίου. Επίσης κοινοποιήθηκε πως τα δεσμευτικά συμβόλαια που έχουν συναφθεί με εταιρίες όπως η British Airways, Royal Jordanian και Air China και που λήγουν στις 31/12, θα γίνει προσπάθεια ώστε να λυθούν πριν την λήξη τους. 

Και ενώ στην προηγούμενη συνάντηση έγινε λόγος για απορρόφηση των θέσεων εργασίας σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου, αυτό αναιρέθηκε γιατί σύμφωνα με στέλεχος "περισσεύουν" δεκαπέντε συνάδελφοι του βιομηχανικού.

Συνέπειες του «ματωμένου γάμου»

 Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αντιληφθούν ως απόρροια της επικείμενης συγχώνευσης Olympic Air – Aegean. O ιδιοκτήτης της Aegean, κ. Βασιλάκης, συνεργάζεται χρόνια με τηνNewrest, ενώ κατά το παρελθόν υπήρξε και μέτοχός της.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όπως φημολογείται η προσφορά που κατέθεσε η Olympic Catering ήταν ανταγωνιστικότερη (άραγε η Ολυμπιακή έφυγε από το catering ή την έδιωξαν λόγο αλλαγής προσανατολισμού της εταιρίας;).

Το δόγμα που ακολουθεί είναι μία αεροπορική εταιρία, ένα handling/ground service και ολοκληρώνεται με ένα catering.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με πρόσφατες πρωτοβουλίες και δράσεις έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους τις συνέπειες από την αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί ο γάμος των δύο εταιριών και που έχει πληρωθεί με το αίμα των εργαζομένων.


 

Ετικέτες