Την περασμένη Κυριακή στη χώρα της Καταλονίας έγιναν εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης. Εκλογές που από καιρό είχαν πάρει μορφή δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας αυτού του συγκεκριμένου γεωγραφικού και πολιτισμικού χώρου που βρίσκεται στην Βόρειο-Ανατολική Ισπανία, με έκταση -περίπου 30-35.000 Km2- και 7.5 εκατομμύρια κατοίκους.

Από αυτούς, το 70% κατοικεί στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη. Η μητροπολιτική της περιοχή έχει έναν πληθυσμό της τάξης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα οποία τα 4,5 εκατομμύρια ζούνε στους 36 δήμους της αστικής της περιοχής, κάτι που την κάνει τη μεγαλύτερη μητρόπολη του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Η χώρα είναι πλούσια, κυρίως λόγω ανεπτυγμένου τουρισμού και των βιομηχανικών συγκροτημάτων που έχουν την έδρα τους εκεί. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ των Καταλανών είναι από τα υψηλότερα της Ισπανίας. Χωρίς την Καταλονία, η Ισπανία θα χάσει το 16% του πληθυσμού της, το 25% των εξαγωγών της και το 19% του ΑΕΠ της. Η Καταλάνικη σημαία - η Senyera - που ο θρύλος λέει πως ο Φράγκος βασιλιάς Κάρολος - ο φαλακρός - την χάραξε, βουτώντας τα τέσσερα δάκτυλα του χεριού στη πληγή του και με το αίμα σχημάτισε τέσσερις κόκκινες γραμμές πάνω στην επιχρυσωμένη ασπίδα του. Αυτή η σημαία με τις τέσσερις κόκκινες ρίγες κυματίζει από το 897 μ.Χ , σήμα κατατεθέν της Καταλονίας και δεν είναι ένα ξαφνικό καπρίτσιο η ανεξαρτησία της χώρας αυτής αλλά στηρίζεται πάνω σε ιστορικά θεμέλια.

Σήμερα η οικονομική κρίση που από 2008 μαστίζει την Ιβηρική, με τα μέτρα λιτότητας, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς σπιτιών, μέτρα που επιβάλει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Ραχόι, ξαναφέρνουν στη μνήμη την όχι και τόσο μακρινή εποχή του Φράνκο, με τις σκληρές απαγορεύσεις ειδικά στη χώρα των Καταλανών. Απαγόρευση ακόμα και στη χρησιμοποίηση της γλώσσα τους, που μοιάζει περισσότερο με τα Γαλλικά και τα Ιταλικά παρά με τα Ισπανικά και που ήταν απαγορευμένη σ’ ολόκληρη την εποχή της μακρόχρονης Φρανκικής δικτατορίας. Η χώρα της Καταλονίας κατά τον Ισπανικό εμφύλιο αποτέλεσε προπύργιο των Δημοκρατικών που και με την ηρωική αντίσταση των αναρχικών συνδικάτων CNT και FΑΙ, μέσα σε λίγες μέρες το φασιστικό πραξικόπημα στη Καταλονία κατεστάλη, εμποδίζοντας στον εχθρό να πέσει η Βαρκελώνη στα χέρια του. Μέχρι και σήμερα, η “CNT-FAI”, η Αναρχοσυνδικαλιστική Ομοσπονδία, έχει σημαντική δύναμη στην πόλη.

Όλα αυτά τα στοιχεία μένουν ζωντανά και ο Λαός αψήφησε στην πράξη την εκστρατεία τρομοκράτησης και εκβιασμών, στο όνομα του ευρώ και της ΕΕ, από τη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι, την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα του γνωστού μας Ντράγκι, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά και τις ωμές παρεμβάσεις ΜέρκελΌλάντ και Ομπάμα. Εκβιασμοί που ξεκίνησαν αρκετά πριν την ημερομηνία των τοπικών εκλογών και που γενικεύθηκαν με απειλές για κλείσιμο των τραπεζών , με δέσμευση καταθέσεων , ακόμα και για εκδίωξη της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Barcelona» από το Ισπανικό πρωτάθλημα! Παρ’ όλο αυτό τον πολύμορφο μηχανισμό εκβιασμών και κατατρομοκράτησης οι εκλογές της Κυριακής 27 του Σεπτέμβρη, χωρίς να ξεκαθαρίζουν απολύτως το τοπίο, ανέδειξαν κυρίαρχες στο τοπικό κοινοβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία τις δυνάμεις του ΝΑΙ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ένα αποτέλεσμα που εκτός άλλων δημιουργεί και πολύ σοβαρά προβλήματα στον δεξιό Ραχόι που βλέπει εν όψει των γενικών Ισπανικών εκλογών του προσεχούς Δεκέμβρη το κόμμα του να αγκομαχά επικίνδυνα, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων τα οποία πήρε σ’ όλο το διάστημα της διακυβέρνησης του. Πειθήνιο όργανο και υπάκουος εκτελεστής των οδηγιών του γερμανικού οικονομικού διευθυντηρίου και του κονκλαβίου των Βρυξελλών.

Προβλήματα εθνικού χαρακτήρα με μακρά ιστορική διαδρομή, όπως αυτό της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, τα φέρνουν τώρα πιο έντονα στην επιφάνεια και οι πολιτικές άγριας λιτότητας μακράς διαρκείας… Μέτρα ανθρωποφάγα που επιβάλλουν οι «σοφοί» της ΕΕ στα κράτη μέλη της , δημιουργώντας συνεχώς τριγμούς και ρωγμές στο λεγόμενο κατ’ ευφημισμό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ρωγμές που εκτός άλλων ξανά φέρνουν μνήμες της σύγχρονης ματωμένης ευρωπαϊκής ιστορίας… Ας μην το ξεχνούν λοιπόν αυτοί που αφαιρούν καθημερινούς ζωτικούς «αριθμούς» μισθών , συντάξεων, επιδομάτων, και άλλων απολύτως απαραίτητων για την καθημερινή στοιχειώδη ανθρώπινη επιβίωση. Στραγγαλισμός ανθρώπινων αναγκών εν ψυχρώ, προκειμένου να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους! Με την ίδια ψυχρή «λογική» παραποίησαν «αριθμούς» και στο λογισμικό ρύπων της Volkswagen και όχι μόνο αυτής, με τον ίδιο πάντα στόχο, το Κέρδος…